Uffe Bodin
BODIN: 20 spelare utan kontrakt – så ser deras NHL-chanser ut

I takt med att NHL blivit en snabbare liga har veteraner i allt större grad fasats ut. Det är årets free agent-marknad ytterligare ett bevis för. En titt på de kvarvarande NHL-spelarna på marknaden visar att många kommer att få söka sig till andra ligor, eller lägga av, innan nästa säsong startar.

Vi är nog många som har förbluffats och till viss del frustrerats över att superlegendaren Jaromír Jágr fortfarande inte har skrivit på något nytt NHL-kontrakt. En sådan profil hör givetvis hemma i NHL.

Det är ryggradsreaktionen när man pratar med de flesta fans och det är precis så jag känner själv också. Men samtidigt är det att blunda för det uppenbara. Vid 45 års ålder må Jágr fortfarande ha spelsinne och muskler nog för att vara en skapligt produktiv NHL-spelare. Problemet ligger i att han, av rätt naturlig anledning, saknar tempo nog för att vara så där given i ligan som man i hjärtat vill att han ska vara. Det är framför allt därför han fortfarande sitter hemma i Kladno och rullar tummarna i väntan på en chans att få bygga vidare på sitt arv.

Samma sak skulle kunna sägas om ganska många andra veteraner som fortfarande är klubblösa. Shane Doan, Jarome Iginla och till och med den något yngre Thomas Vanek har tappat en hel del bett i skären. Så även om de kanske kan bidra rent hockeymässigt blir det svårt att finna en roll åt dessa spelare. De har inte längre vad som krävs för att spela topp sex i ett NHL-lag och besitter inte heller kvalitéerna som de flesta klubbar vill ha i en tredje- eller fjärdekedjespelare i dag, där speed för att skapa tryck i forecheck är av högsta vikt.

MINDRE BACKAR FÅR MER UTRYMME

På backsidan lägger man också allt större vikt vid rörlighet och förmågan att få pucken uppåt i banan. Storlek blir till skillnad mot hur det var för 10-15 år sedan av allt mindre intresse. Vid NHL-draften i Chicago förra månaden var det stort fokus på just skicklighet med pucken och skridskostyrka.

Av de nio backar som gick i första rundan var bara tre längre än 185 centimeter. Det förklarar varför flera av backarna som finns kvar på free agent-marknaden är klassiska så kallade ”stay-at-home defenseman”. Stora, fysiska och villiga att offra liv och lem för att stoppa pucken från att nå målet, men samtidigt mediokra skridskoåkare och puckhanterare.  Kort och gott: omoderna.

Här följer en liten titt på de 20 av olika anledningar intressanta free agent-spelare som finns kvar på marknaden. Majoriteten av de här killarna kommer inte att spela i NHL nästa säsong, är min gissning.

Backar:

Simon Després, Anaheim
Hårt skadeförföljd och utköpt ur kontraktet. Kan Després bara hålla sig frisk tror jag att han kan vara en NHL-back. Tvingas till tryout?

Francois Beauchamin, Colorado
En gång i tiden en riktigt stark tvåvägsback, men vid 37 års ålder har han antagligen nått sin ände som hockeyspelare. Köptes ut av Colorado och lär inte hitta någon ny NHL-adress.

Fjodor Tiutin, Colorado
Under många år en underskattad pjäs på Columbus blålinje, men även här har ålder och slitage kommit ikapp den nu 34-årige ryssen. KHL finns alltid som ett alternativ om ingen NHL-klubb känner sig hugad.

Andrej Markov, Montréal
Efter 990 matcher med Montréal lämnar han NHL och återvänder hem till Ryssland, låter det som. Riktigt trist med tanke på att han fortfarande har en hel del att erbjuda som spelare.

Roman Polák, Toronto
Skakade sig illa i benet i slutspelet och tvingades till operation. Får tufft att få ett nytt NHL-kontrakt efter den olyckan. Var långsam innan och lär tappa ännu mer nu. Tryout?

Mark Stuart, Winnipeg
Ännu en back som blivit utköpt. Typisk ”krigare” som är villig att offra vad som helst för att stoppa pucken eller motståndaren. Amerikanen är emellertid för långsam och medioker med pucken för att platsa i dagens NHL. Sluta eller flytta till Europa?

Forwards:

Jaromír Jágr, Florida
Man vill så gärna se en fortsättning, men det är långt ifrån givet att Jágr hittar en ny klubbadress i NHL. Kommer säkert att fortsätta karriären i Europa om det inte blir något i Nordamerika. Moderklubben Kladno eller Avangard Omsk i KHL?

Jimmy Hayes, Boston
Floppade brutalt efter trejden från Florida och köptes ut ur kontraktet efter två mål på 58 matcher. Stor, tung och rätt trög. Hayes framtid i NHL känns osäker. Får nog rikta in sig på en tryout om han ska hålla hoppet vid liv.

Shane Doan, Arizona
Skilsmässan från klubben han hade varit trogen sedan mitten av 90-talet var smärtsam att beskåda. Men i slutändan tog Coyotes antagligen helt rätt beslut för sin framtid. Doan gjorde visserligen 28 mål så sent som för två säsonger sedan, men mycket tyder på att det mest var ett sista sprattel. Det snyggaste vore om han la av och kunde behålla sin häftiga statistikrad intakt: 20 raka säsonger med Coyotes.

Jarome Iginla, Los Angeles
Han lär träda in i Hall of Fame vad det lider, men de senaste två säsongerna antyder att NHL-karriären är över. Iginla har en fantastisk karriär bakom sig. Jag förebrår honom inte för att vilja fortsätta spela, men verkligheten har kommit ikapp nu.

Alex Chiasson, Calgary
Efter en lovande start på NHL-karriären har Chiasson stagnerat. Calgary var hans tredje NHL-klubb efter stopp i Dallas och Ottawa. Kan säkert få en till chans, men då blir det efter tryout eller till minimumlön långt ned i hierarkin någonstans.

Brian Gionta, Buffalo
Gionta besegrade oddsen genom att slå sig in i NHL och spela över 1 000 matcher trots att han inte mäter mer än 170 cm över marken. Vid 38 års ålder gjorde han fullt acceptabla 35 poäng. Det är ingen garanti för att han får spela fler matcher i ligan.

Thomas Vanek, Florida
Han fick en nytändning i Detroit bara för att totalt plana ut efter trejden till Florida. Vanek bör få en till chans i ligan, men den återkommande frågan är vad österrikaren kan fylla för roll om han inte får spela offensiva minuter och ges möjligheter till powerplay-tid.

Dwight King, Montréal
Den store kanadensaren var en av prototyperna i Los Angeles Kings vägvinnande lag som tog hem Stanley Cup-vinster både 2012 och 2014. Ett par år senare har Kings helt tappat bort sig i det nya, tempostarkare NHL. King har också sett lite vilsen ut och övertygade inte alls efter trejden till Montréal. Han är bara 28 år, men trögheten han visar upp på isen kan få honom utfasad ur ligan.

Teddy Purcell, Los Angeles
Utförsbacken har varit brant. Den nu 32-årige Purcell skickades till AHL i fjol och även om han snittade en poäng per match där känns det som att NHL-karriären är över. Har kvalitéer för att lyckas i Europa.

Mike Fisher, Nashville
Nashville or bust? För Mike Fisher finns troligtvis inga alternativ än att stanna i ”Music City” om han ska fortsätta spela. Frun och framgångsrika sångerskan Carrie Underwood har sin verksamhet där. Vill han spela vidare kommer Predators att göra utyrmme för honom, och som han visade i fjol har han fortfarande en del att erbjuda.

Brandon Pirri, N Y Rangers
Ojämn som få, men ändå spännande. Pirri har förmågan att explodera offensivt under perioder. Dessvärre har han också tendensen att mer eller mindre försvinna från jordens yta också. Efter en lovande start på tiden i New York Rangers gjorde han just det. Europa-alternativen kommer allt närmare för Pirri.

Chris Neil, Ottawa
Han är mest med på listan för att illustrera att slagskämpar är något i det förgångna. Det har ryktats att Neil kan få en till NHL-chans efter att ha brutit med Ottawa Senators, där han spelade över 1 000 matcher. Jag har bara otroligt svårt att se vad han ska tillföra i dagens NHL. Speciellt vid 38 års ålder.

Scottie Upshall, St. Louis
33-åringen med närmare 700 NHL-matcher på CV:et har varit nära att bli utan NHL-kontrakt vid ett par tillfällen. Nu tror jag att tiden vara kommen för det slutgiltiga avskedet till ligan. Europa?

Daniel Winnik, Washington
Pålitlig utfyllnadsspelare som kan göra vilken fjärdekedja som helst bättre. Kommer inte att göra speciellt många poäng, men har kvalitéer som fortfarande gör honom gångbar i NHL.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten