Uffe Bodin
BODIN: 20 spelare utan kontrakt – så ser deras NHL-chanser ut
ANNONS

I takt med att NHL blivit en snabbare liga har veteraner i allt större grad fasats ut. Det är årets free agent-marknad ytterligare ett bevis för. En titt på de kvarvarande NHL-spelarna på marknaden visar att många kommer att få söka sig till andra ligor, eller lägga av, innan nästa säsong startar.

Vi är nog många som har förbluffats och till viss del frustrerats över att superlegendaren Jaromír Jágr fortfarande inte har skrivit på något nytt NHL-kontrakt. En sådan profil hör givetvis hemma i NHL.

Det är ryggradsreaktionen när man pratar med de flesta fans och det är precis så jag känner själv också. Men samtidigt är det att blunda för det uppenbara. Vid 45 års ålder må Jágr fortfarande ha spelsinne och muskler nog för att vara en skapligt produktiv NHL-spelare. Problemet ligger i att han, av rätt naturlig anledning, saknar tempo nog för att vara så där given i ligan som man i hjärtat vill att han ska vara. Det är framför allt därför han fortfarande sitter hemma i Kladno och rullar tummarna i väntan på en chans att få bygga vidare på sitt arv.

Samma sak skulle kunna sägas om ganska många andra veteraner som fortfarande är klubblösa. Shane Doan, Jarome Iginla och till och med den något yngre Thomas Vanek har tappat en hel del bett i skären. Så även om de kanske kan bidra rent hockeymässigt blir det svårt att finna en roll åt dessa spelare. De har inte längre vad som krävs för att spela topp sex i ett NHL-lag och besitter inte heller kvalitéerna som de flesta klubbar vill ha i en tredje- eller fjärdekedjespelare i dag, där speed för att skapa tryck i forecheck är av högsta vikt.

MINDRE BACKAR FÅR MER UTRYMME

På backsidan lägger man också allt större vikt vid rörlighet och förmågan att få pucken uppåt i banan. Storlek blir till skillnad mot hur det var för 10-15 år sedan av allt mindre intresse. Vid NHL-draften i Chicago förra månaden var det stort fokus på just skicklighet med pucken och skridskostyrka.

Av de nio backar som gick i första rundan var bara tre längre än 185 centimeter. Det förklarar varför flera av backarna som finns kvar på free agent-marknaden är klassiska så kallade ”stay-at-home defenseman”. Stora, fysiska och villiga att offra liv och lem för att stoppa pucken från att nå målet, men samtidigt mediokra skridskoåkare och puckhanterare.  Kort och gott: omoderna.

Här följer en liten titt på de 20 av olika anledningar intressanta free agent-spelare som finns kvar på marknaden. Majoriteten av de här killarna kommer inte att spela i NHL nästa säsong, är min gissning.

Backar:

Simon Després, Anaheim
Hårt skadeförföljd och utköpt ur kontraktet. Kan Després bara hålla sig frisk tror jag att han kan vara en NHL-back. Tvingas till tryout?

Francois Beauchamin, Colorado
En gång i tiden en riktigt stark tvåvägsback, men vid 37 års ålder har han antagligen nått sin ände som hockeyspelare. Köptes ut av Colorado och lär inte hitta någon ny NHL-adress.

Fjodor Tiutin, Colorado
Under många år en underskattad pjäs på Columbus blålinje, men även här har ålder och slitage kommit ikapp den nu 34-årige ryssen. KHL finns alltid som ett alternativ om ingen NHL-klubb känner sig hugad.

Andrej Markov, Montréal
Efter 990 matcher med Montréal lämnar han NHL och återvänder hem till Ryssland, låter det som. Riktigt trist med tanke på att han fortfarande har en hel del att erbjuda som spelare.

Roman Polák, Toronto
Skakade sig illa i benet i slutspelet och tvingades till operation. Får tufft att få ett nytt NHL-kontrakt efter den olyckan. Var långsam innan och lär tappa ännu mer nu. Tryout?

Mark Stuart, Winnipeg
Ännu en back som blivit utköpt. Typisk ”krigare” som är villig att offra vad som helst för att stoppa pucken eller motståndaren. Amerikanen är emellertid för långsam och medioker med pucken för att platsa i dagens NHL. Sluta eller flytta till Europa?

Forwards:

Jaromír Jágr, Florida
Man vill så gärna se en fortsättning, men det är långt ifrån givet att Jágr hittar en ny klubbadress i NHL. Kommer säkert att fortsätta karriären i Europa om det inte blir något i Nordamerika. Moderklubben Kladno eller Avangard Omsk i KHL?

Jimmy Hayes, Boston
Floppade brutalt efter trejden från Florida och köptes ut ur kontraktet efter två mål på 58 matcher. Stor, tung och rätt trög. Hayes framtid i NHL känns osäker. Får nog rikta in sig på en tryout om han ska hålla hoppet vid liv.

Shane Doan, Arizona
Skilsmässan från klubben han hade varit trogen sedan mitten av 90-talet var smärtsam att beskåda. Men i slutändan tog Coyotes antagligen helt rätt beslut för sin framtid. Doan gjorde visserligen 28 mål så sent som för två säsonger sedan, men mycket tyder på att det mest var ett sista sprattel. Det snyggaste vore om han la av och kunde behålla sin häftiga statistikrad intakt: 20 raka säsonger med Coyotes.

Jarome Iginla, Los Angeles
Han lär träda in i Hall of Fame vad det lider, men de senaste två säsongerna antyder att NHL-karriären är över. Iginla har en fantastisk karriär bakom sig. Jag förebrår honom inte för att vilja fortsätta spela, men verkligheten har kommit ikapp nu.

Alex Chiasson, Calgary
Efter en lovande start på NHL-karriären har Chiasson stagnerat. Calgary var hans tredje NHL-klubb efter stopp i Dallas och Ottawa. Kan säkert få en till chans, men då blir det efter tryout eller till minimumlön långt ned i hierarkin någonstans.

Brian Gionta, Buffalo
Gionta besegrade oddsen genom att slå sig in i NHL och spela över 1 000 matcher trots att han inte mäter mer än 170 cm över marken. Vid 38 års ålder gjorde han fullt acceptabla 35 poäng. Det är ingen garanti för att han får spela fler matcher i ligan.

Thomas Vanek, Florida
Han fick en nytändning i Detroit bara för att totalt plana ut efter trejden till Florida. Vanek bör få en till chans i ligan, men den återkommande frågan är vad österrikaren kan fylla för roll om han inte får spela offensiva minuter och ges möjligheter till powerplay-tid.

Dwight King, Montréal
Den store kanadensaren var en av prototyperna i Los Angeles Kings vägvinnande lag som tog hem Stanley Cup-vinster både 2012 och 2014. Ett par år senare har Kings helt tappat bort sig i det nya, tempostarkare NHL. King har också sett lite vilsen ut och övertygade inte alls efter trejden till Montréal. Han är bara 28 år, men trögheten han visar upp på isen kan få honom utfasad ur ligan.

Teddy Purcell, Los Angeles
Utförsbacken har varit brant. Den nu 32-årige Purcell skickades till AHL i fjol och även om han snittade en poäng per match där känns det som att NHL-karriären är över. Har kvalitéer för att lyckas i Europa.

Mike Fisher, Nashville
Nashville or bust? För Mike Fisher finns troligtvis inga alternativ än att stanna i ”Music City” om han ska fortsätta spela. Frun och framgångsrika sångerskan Carrie Underwood har sin verksamhet där. Vill han spela vidare kommer Predators att göra utyrmme för honom, och som han visade i fjol har han fortfarande en del att erbjuda.

Brandon Pirri, N Y Rangers
Ojämn som få, men ändå spännande. Pirri har förmågan att explodera offensivt under perioder. Dessvärre har han också tendensen att mer eller mindre försvinna från jordens yta också. Efter en lovande start på tiden i New York Rangers gjorde han just det. Europa-alternativen kommer allt närmare för Pirri.

Chris Neil, Ottawa
Han är mest med på listan för att illustrera att slagskämpar är något i det förgångna. Det har ryktats att Neil kan få en till NHL-chans efter att ha brutit med Ottawa Senators, där han spelade över 1 000 matcher. Jag har bara otroligt svårt att se vad han ska tillföra i dagens NHL. Speciellt vid 38 års ålder.

Scottie Upshall, St. Louis
33-åringen med närmare 700 NHL-matcher på CV:et har varit nära att bli utan NHL-kontrakt vid ett par tillfällen. Nu tror jag att tiden vara kommen för det slutgiltiga avskedet till ligan. Europa?

Daniel Winnik, Washington
Pålitlig utfyllnadsspelare som kan göra vilken fjärdekedja som helst bättre. Kommer inte att göra speciellt många poäng, men har kvalitéer som fortfarande gör honom gångbar i NHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL