Nyheter

HOCKEYKORTET: När NHL-stjärnan kom till Leksand – och dominerade totalt

ANNONS

Michael Ryder iklädd Montréals tröja debuterade i NHL-säsongen 2003/04. Han gjorde 25 mål och totalt 63 poäng på 81 matcher och blev uttagen i NHL:s Rookie All Star team.

När han så skulle inleda sin andra säsong i världens bästa liga blev det lockout som kom att vara hela säsongen. Det här innebar att han och övriga NHL-spelare fick söka sig nya klubbar om man ville spela någon hockey överhuvudtaget under den här säsongen. Ryder och hans kompis i Montréal Francis Bouillon valde lite överraskande spel i allsvenskan för Leksand.

Förväntningarna på kanadensaren var, med all rätt, stora och han uppfyllde dessa med råge. På 32 matcher i Leksandströjan gjorde Ryder 27 mål och totalt 48 poäng i grundserien. I kvalserien svarade han för sju mål och totalt 13 poäng på tio matcher och var en starkt bidragande orsak till att Leksand avancerade till elitserien efter den säsongen:
– Det var kul att spela i Leksand och verkligen en annorlunda upplevelse för mig. Jag hade tidigare bara varit i Sverige och spelat JVM (År 2000 Kanada slutade trea). Att åka över till er och spela några månader var en speciell upplevelse, berättar Michael Ryder för hockeysverige.se
– Jag spelade med (Johan) Hedberg där. Han kommer ju från Leksand och han tog med mig ut och visade stan ganska mycket. Stan förresten… Leksand var inte så stort, men jättefint.

Hur minns du tiden vid sidan av hockeyn?
– Det jag tänker på direkt är alla fansen vi hade. Dom stod där och sjung varje match och hade till och med sånger om varje spelare vilket var coolt. Folket i Leksand var väldigt trevliga och jag trivdes verkligen att spela och bo där.

När laget hade juluppehåll den säsongen så valde Michael Ryder att lämna Leksand för några dagar.
– Ja, det stämmer. Det var faktiskt så att när vi hade några dagar ledigt passade jag på att flyga hem för en dag, skrattar Ryder och fortsätter:
– Visst var det mycket resande den julen, men jag ville inte vara kvar i Leksand över julhelgen utan ville åka hem och fira den med min familj.

Efter sin säsong i Leksand flyttade Michael Ryder tillbaka till Montreal Canadiens. Där stannade han till 2008 då han trejdades till Boston Bruins. Efter det blev det två säsonger i Dallas Stars och en halv säsong ytterligare i Montréal. Efter det skrev Ryder ett tvåårskontrakt med New Jersey Devils.
– Det kändes bra att tillhöra New Jersey i år och att få spela med killar som Jaromir Jagr. Det var lätt att komma in i klubben som ny kille och det är en bra organisation som är respekterad. Dessutom har klubben en fin historia. Jag trivdes fantastisk bra även där.

Michael Ryder, som idag är 37 år, gjorde sin sista säsong, 2014/15 efter sin andra säsong i New Jersey Devils.

Hockeykortet är hämtat från Upper Deck Hockey All-World Edition 2005/06.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL