SHL

HOCKEYKORTET: Mats Sundin och den stora konflikten med Djurgården

ANNONS

Han är den enda svensken som har gått etta i NHL-draften. Men Mats Sundins flytt till NHL och Québec Nordiques 1990 var allt annat än enkel. Ett ramaskri från Djurgården och det svenska hockeymaskineriet gjorde det till en ganska jobbig upplevelse för den 19-årige Sundin.
– Jag och Djurgården Hockey hade olika uppfattningar om vad som var avtalat, säger Sundin till hockeysverige.se.

Mats Sundin är utan tvekan en av svensk hockeys största spelare genom alla tider. Efter att han VM-debuterade och vann SM-guld med Djurgården säsongen 1989/90 valde han att lämna Sverige och flytta över till Québec i Kanada.

Québec Nordiques hade valt honom som första spelare i hela draften 1989. Övergången från Djurgården till NHL skapade dock en hel del svarta rubriker i Sverige. Bland annat sas att Sundin ”skulle stoppas från spel i Sverige i framtiden” eftersom Djurgården ansåg att han brutit kontraktet med klubben.
– Det var en ganska tråkig tid, men som tur var så varade det här med flytten till Québec och turbulensen med Djurgården bara i några veckor. Till slut löste sig allt väldigt bra, berättar Mats Sundin för hockeysverige.se.

Du var ändå bara 19 år då, hur hanterade du hela den här situationen med tanke på att du ansattes ganska hårt i media?
– Det var inte så kul samtidigt som jag insåg att det handlade om en affärsaspekt inom professionell idrott. Då var det inte så vanligt, men i dag är den här typen av transaktioner vardagsmat.

Hur var relationen till sportchefen Ingvar ”Putte” Carlsson och Djurgården vid den här tiden, han sa ju bland annat efter att man vunnit SM-guldet 1991 att han aldrig skulle byta ut Magnus Jansson och Fredrik Lindqvist (idag Bremberg) mot Mats Sundin och Johan Garpenlöv?
– Utan att nämna några namn så tror jag att Djurgården Hockey och jag själv hade olika uppfattningar och åsikter om vad som var avtalat och sagt helt enkelt. Då kan det bli så här ibland.

GICK ETTA I DRAFTEN: ”ETT STORT LYFT ATT FÅ ERKÄNNANDET”

Mats Sundin draftades alltså som etta av Québec 1989. Tidigare hade ingen annan europé gått så tidigt i NHL-draften.
– Ja, precis. Det var stor grej. Jag kommer ihåg att vi var i Minnesota. Vi åkte över dit, jag, min kära far och Bengt Lundholm, före detta spelaren som då jobbade för Mark Perron och var min agent vid den här tiden.
– Det var en fantastisk upplevelse att vara på plats i hallen och höra sitt namn ropas upp och dessutom bli utsedd till den bästa spelaren i världen i sin årskull. Det här tror jag var ett väldigt lyft för självförtroendet eftersom jag då insåg att jag faktiskt kommer att nå NHL och förhoppningsvis ha en karriär där.
– Det var ett jättelyft att få ett erkännande och man är också ganska känslig i den åldern. Åldern 16-18 år en känslig ålder och det finns mycket osäkerhet som tonåring. Jag kommer så väl ihåg hur stort lyft det var att då få det här erkännandet. Jag spelade bra innan, när jag visste att jag skulle till draften, men även efter när man fått den här typen av erkännande.

Mats Sundin kom att spela 1 346 NHL-matcher och svarade för 564 mål och totalt 1 349 poäng för Québec, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks. Lägg därtill 1 093 utvisningsminuter. Han vann dessutom tre VM-guld, 1991, 1992 och 1998 samt ett OS-guld, 2006.

Hockeykortet är hämtat från PRO SET 1991.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL