Jonathan Drouin.
Tampa Bay

Efter stora trejden – nu skriver Drouin kontrakt för 290 miljoner

ANNONS

Trejden hade knappt hunnit bli tillkännagiven innan Jonathan Drouin hade skrivit ett nytt kontrakt. Montréal Canadiens nyaste medlem blev i natt klar för sex år i klubben med en lön på 290 miljoner svenska kronor.

Det slog gnistor om NHL:s transfermarknad i går. Tampa Bay Lightning skickade Jonathan Drouin till Montréal Canadiens i utbyte för backlöftet Michail Sergatjev i en trejd som även kommer att innefatta utbyte av draftval, förutsatt att Sergatjev spelar minst 40 matcher nästa säsong.

Drouin behövde därefter bara några timmar på sig för att teckna ett nytt kontrakt med Canadiens. Den nya affären är värt 33 miljoner dollar över sex år, totalt närmare 290 miljoner svenska kronor, och bär på en lönetaksträff på 5,5 miljoner dollar.

22-årige Drouin presenterades på en presskonferens i Montréal i natt där han drog på sig Canadiens-tröjan för första gången. En tröja som bar nummer 72. Hans ordinarie nummer 27 bärs av Alex Galchenyuk, en spelare som paradoxalt nog ryktas vara på väg att trejdas bort från klubben vilken dag som helst.

DROUIN: ”JAG VÄXER MED DEN TYPEN AV PRESS”

Jonathan Drouin, som gick som tredje spelare i draften 2013, är född och uppvuxen ett par timmar nordväst om Montréal. Att spela för Canadiens som franskkanadensare innebär alltid en större press, men det är något Drouin hävdar att han omfamnar.
– Det är givetvis mer press, alla vet om det. Men personligen som spelare skulle jag hellre ha den pressen på mig här än på andra ställen. Jag är franskkanadensare och jag växer med den typen av press. Jag gillar sådant, säger Drouin enligt nhl.com:s Arpon Basu.

Efter att ha haft en öppen konflikt med Tampa Bay Lightnings general manager Steve Yzerman under säsongen 2015/16 fick Jonathan Drouin ett mindre genombrott den gångna säsongen. Han svarade för 21 mål och 53 poäng på 73 matcher.

ÖKAR FLEXIBILITETEN FÖR TAMPA

Med ett utgående kontrakt och en önskan om ett liknande kontrakt det Drouin nu kom att skriva med Montréal var det svårt för Lightning att möta hans krav då man även ska skriva nya kontrakt med spelare som Tyler Johnson och Ondrej Palat under sommaren. Utöver det hade Lightning varit tvungna att lämna en spelare som Vladislav Namestnikov eller Alex Killorn oskyddad i den kommande expansionsdraften om man inte hade klarat av att trejda Drouin. Trejden ger klubben den flexibilitet man behöver för att lösa alla problem inför expansionsdraften – och få in alla övriga nyckelspelare under lönetaket.

Michail Sergatjev, som Lightning får i utbyte, gick som nionde spelare i draften förra sommaren. Han spelade fyra NHL-matcher med Montréal under säsongen och vann juniormästerskapet Memorial Cup med Windsor Spitfires härom veckan. Dessutom var han med och tog ett JVM-brons i Montréal i januari. På 50 matcher Spitfires i OHL noterades han för 43 poäng (10+33).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL