Nyheter

HOCKEYKORTET: Tjecken som blev en av Kanadas stora hjältar

ANNONS

Stan Mikita föddes i Sokolce i nuvarande Slovakien 1940. Hans riktiga förnamn är Stanislav. Han flyttade över till Kanada redan som åttaåring med sin moster och morbror. Dom bosatte sig i St. Catharines söder om Toronto. Där spelade han även för St. Catharines Teepes.

Stan Mikita debuterade med Chicago i NHL säsongen 1958/59 och spelade i ligan fram till och med säsongen 1979/80, alltså det år när han skulle fylla 40 år.

Säsongen 1972/73 fick Mikita chansen att representera Kanada i den så kallade Summit Series. Det var en serie mellan Kanadas NHL-stjärnor och Sovjetunionen. Det var bland annat under den här serien som en viss Vladislav Tretjak som 20-åring fick sitt genombrott. Matchserien spelades i bäst av åtta matcher. Kanada vann fyra matcher, Sovjet tre och en slutade oavgjort. Stan Mikita spelade två av matcherna och svarade för en assist.

Kanada spelade även ett antal träningsmatcher mellan och efter matcherna i Summit Series. Bland annat mot Sverige i två blodiga möten. Vi minns om inte annat då Lars-Erik Sjöberg fick näsbenet avslaget av Vic Hadfield eller Ulf Sterners duster med Phil Esposito.

”ETT AV DE STÖRSTA ÖGONBLICKEN I MIN KARRIÄR”

Som avslutning på hela europaturnén spelade Kanada mot Stan Mikitas gamla hemland Tjeckoslovakien i Prag. Mikita stod som lagkapten och hyllades också stort i sitt forna hemland både på isen och på gatorna i den tjeckiska huvudstaden.
– Det är ett av mina största ögonblick i min hockeykarriär, sa Mikita till den samlade pressuppbådet.

Matchen spelades två dagar efter att Kanada vunnit den åttonde och avgörande matchen mot Sovjet i Moskva. De flesta kanadensiska spelarna var ganska slitna, men inte Mikita. Han glänste inför den tjeckiska publiken och fick stående ovationer efter matchen av dom 14 000 i publiken. Matchen slutade 3–3.

Mikita valdes in i Hockey Hall of Fame 1983 tillsammans med tidigare lagkamraten Bobby Hull.

Hockeykortet är hämtat från Hockey Canada ’72.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM