TILLBAKA DÄR DET SMÄLLDE TILL. Anton Karlsson hoppas få uppleva ett nytt SHL-kval med Leksand.
Nyheter

”Vi ska ta tillbaka det som är vårt – en SHL-plats!”

ANNONS

Han fick uppelva det sagolika klivet upp i SHL med Leksand förra året. Nu är han tillbaka i klubben som återigen ska spela i Hockeyallsvenskan. För Anton Karlsson finns bara ett mål: SHL.
– Vi ska ta tillbaka det som är vårt! lyder hans krigsförklaring inför säsongen 2017/18.

Anton Karlsson från Lerum utanför Göteborg var med om en häftig resa med Leksand 2014/15. Som utlånad från Frölunda fick han vara med om Buster-sagan då laget gick upp till SHL. Nu blev det aldrig något SHL-spel för 20-åringen då Frölunda valde att ta hem honom. I stället blev det till största delen spel för honom hos Fredrik Söderström i Oskarshamn. Även då som utlånad av Frölunda.

Inför säsongen 2017/18 är den av Arizona draftade forwarden nu tillbaka i Leksand.
– Självklart kommer den resan jag var med om förra gången i Leksand sitta kvar. Det var något av det största jag har fått uppleva inom hockeyn. Att få vara med om att ta upp ett sådant hopplockat lag i SHL var fantastiskt roligt, säger Anton Karlsson till hockeysverige.se då han under en träningsledig vecka är och besöker sitt Lerum.

Du var då utlånad av Frölunda, hade du möjligheten att stanna kvar i Leksand när laget tog steget upp i SHL?
– Det var lite diskussioner om det, men Frölunda ville inte och då var det så…

Ville du själv stanna kvar?
– Klart att när man varit med om en resa vill man gärna följa med vidare på det tåget, självklart. Dessutom trivdes jag bra i Leksand och det är en bra förening så visst hade det varit ett bra alternativ.


Foto: Bildbyrån/Suvad Mrkonjic

”HAR HITTAT MITT SÄTT ATT SPELA”

Förra säsongen blev det enbart sex SHL-matcher för Anton Karlsson med Frölunda. Större delen av tiden, 48 matcher, tillbringade han i Hockeyallsvenskan. Där svarade han för sex mål och totalt tio poäng.
– Jag har haft det lite halvsvängigt senaste säsongerna och inte haft någon riktigt fast punkt, alltså jag har inte fått spela på samma ställe en hel säsong.
– I Oskarshamn fick jag mycket istid, spelade boxplay, powerplay och allt möjligt. Jag fick utveckla mig själv och bygga på ett självförtroende inför kommande säsong. Det här har nog påverkat mig på ett bra sätt.

Vilka steg i din utveckling tog du i Oskarshamn?
– Som jag sa så fick jag ett stort förtroende och fick spela mycket, att jag har det med mig gör att jag vet att för varje dag som går och varje steg jag tar så utvecklas jag. Du är inne i ”spel-flowet” där man får spela mycket. Att jag har hittat mitt sätt att spela varje säsong har hjälpt mig mycket framåt som hockeyspelare.

Var det en stor besvikelse att det inte blev mer speltid i Frölunda förra säsongen?
– Man kämpar alltid för någonting och självklart vill jag spela på en så hög nivå som möjligt. Jag tycker att det kändes bra spelmässigt när jag var tillbaka i Frölunda och självklart ville jag ha chansen att spela mer matcher. 


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

”VI HÅLLER EN GANSKA LÅG PROFIL”

Redan i slutet av april stod det klart att Anton Karlsson skulle återvända till Leksand.
– Anledningen till att jag tackade ja till Leksand är att jag trivs väldigt bra i föreningen. Det känns som att vi har en fantastisk resa framför oss. Det kändes klockrent när jag pratade med ”Challe” (Mikael Karlberg, sportrådet) och dom andra som jobbar inom staben. Man har ett mål och det är att ta sig tillbaka till SHL så fort som möjligt.
– Det ska bli jäkligt kul att nu få fortsätta spela med Leksand. Speciellt med den här starka gruppen som vi har.

Tidigare NHL-stjärnan och världsmästaren Per-Erik Eklund är Anton Karlssons svärfar. Han bor sedan han återvände från USA i Leksandstrakten. Dessutom har han under ett antal säsonger jobbat inom Leksands IF. Men han har inte påverkat Anton Karlssons val av lag speciellt mycket.
– Det har faktiskt inte varit så mycket snack om det mellan oss. Vi håller en ganska låg profil då det gäller den biten. Klart att det är roligt att komma nära hennes (Caroline Eklund) släkt där uppe.

Du har även hunnit med att bli pappa, hur har det påverkat dig som människa och hockeyspelare?
– Som hockeyspelare har det inte påverkat så mycket, men som människa absolut väldigt mycket. I dag har jag lite mer ansvar att ta och det blir lite upp och ner på livet, absolut. Jag älskar det här livet och det är hur kul som helst samtidigt som jag känner att jag växer som människa.

Att få ett barn i famnen när du kommer hem från hockeyn, kan det också vara ett sätt att koppla av och få en distans till idrottandet?
– Så är det absolut. Om man gjort en lite sämre insats, jag vet hur besviken jag kan vara, att då komma hem till någon som bara ler…
– Det blir att jag har två helt olika syner på livet, ett hockeyliv och ett privatliv där du också har annat att tänka på ibland.

Hur ser du på din roll i Leksand kommande säsong?
– Jag vill absolut få ut mer av mitt spel än vad jag fick förra säsongen. Jag vill ha det som jag har haft tidigare under min karriär, att komma till mål mycket, hitta avsluten och att få fram den biten mer. Själva jobbet sitter ändå alltid där och något som jag kommer kunna göra varje dag.

Du nämnde själv att det är en speciell grupp i Leksand den här säsongen, hur skulle du beskriva den?
– Vi är väldigt många unga spelare och det roligt att man fått ihop det så. Nu på sommarträningen har vi haft ett riktigt bra go och det är kul att så många stannat kvar i Leksand som jag känner från då jag var där förra gången.
– Det känns som att vi har bra med rutin men också många som kommer under i från och som kommit in i gruppen på ett bra sätt. 

Vad är din målbild inför kommande säsong?
– Det finns bara en: att ta tillbaka det som är vårt – en SHL-plats. Det är allt som räknas.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch