Hagelin och Hörnqvist med partners.
Pittsburgh

Först Stanley Cup-final – sen blir det giftermål för Hagelin: ”Är lyckligt lottad”

Han har redan en Stanley Cup-ring – och kan om ett par veckor ha fått en till. Dessutom kommer Carl Hagelin trä en vigselring över fingret när finalen är färdigspelad. Hagelins händelserika sommar kommer nämligen innehålla ett giftermål med fästmön Erika.
– Utan henne hade kanske inte många av mina framgångar varit en del av mitt liv. Jag är lyckligt lottad som person som har en som verkligen bryr sig om mig, säger han till hockeysverige.se.

För tio säsonger sedan, det vill säga efter 2006/07, lämnade Carl Hagelin hemmet i Nykvarn och spel i Södertälje för att gå på University of Michigan. Efter sina fyra år i Michigan har han slagit sig in och etablerat sig i NHL. Nu är han i slutet av sin sjätte NHL-säsong. Av dessa säsonger har han spelat Stanley Cup-final inte mindre än tre gånger. Ett imponerande facit.
– Jag kan inte säga att jag någon gång ångrat att jag stack över till USA. När du säger att jag åkte för tio år sedan så låter det jäkligt länge, men det har gått snabbt. Jag fyller 29 år i sommar och jag drog när jag var 19 år, säger Carl Hagelin till hockeysverige.se när vi får en intervju med honom inför finalrysaren mot Nashville som inleds imorgon natt svensk tid.
– Jag är inte heller en person som brukar ångra saker och ting. Just det här valet ett av mina bästa, att åka och spela collegehockey under fyra år, få en bra utbildning och mogna som person och hockeyspelare. När jag sedan fick chansen i NHL var det lättare att ta den på grund av dom fyra åren av mognad på college. Jag fick lära mig lite mer om kulturen och hur allt fungerar här över. När jag väl fick chansen i NHL kände jag mig varje nervös eller rädd utan bara laddad för uppgiften.

Fanns det något tillfälle då du just hade kommit över att du kände att collegehockey och USA inte var din grej?
– Första lektionerna tänkte jag att det här skulle bli riktigt svårt med nytt språk och allting. Hockeymässigt kändes det rätt från början. Jag är ingen grubblare och jag satt nog aldrig ner och tänkte att jag ville dra hem.
– Jag kommer ihåg att första halvåret gick väldigt fort. Sedan var det julafton hemma hos mamma och pappa. Efter det åkte jag på JVM, vilket gav mig lite mer självförtroende. Sedan blev jag tryggare i mig själv och på det sättet som jag levde i USA. Då fanns det absolut inte några tankar på att återvända.

Redan 2007 draftades Carl Hagelin av New York Rangers. Säsongen 2011/12 fick han chansen att debutera i Madison Square Garden på Manhattan i New York.
– Det bästa med livet på Manhattan var nog pulsen och intensiteten. Det fanns mycket att göra hela tiden. Jag kände verkligen att jag var i en världsmetropol med folk från alla möjliga länder och bakgrunder. Det var kul att lära känna nytt folk och höra vad dom har gjort i livet för att komma dit dom är.

Repris i år?

Är det lättare att leva och bo som hockeyspelare i Pittsburgh jämfört med på Manhattan?
– Här i Pittsburgh har du lite mer tid för dig själv. Dessutom är det lättare om jag får över familj eller kompisar så kan dom sova över hos oss. I New York hade vi ett sovrum så det var svårt att ha folk som sov över. Allt var lite mer hektiskt.
– Jag är glad att jag var i New York under den tiden jag var ung och hade lite mer energi. Nu gillar jag bättre det här livet där vi bor ute i förorten i ett hus där jag spenderar mycket tid och lagar mat hemma i stället.

Är hockeyintresset större i Pittsburgh?
– Bra fråga. Jag skulle nog svara både ja och nej. Folk i New York är lite mer att dom kommer fram och pratar lite mer än vad folket gör i Pittsburgh.
– Jag skulle nog säga att det ändå är ganska lika och att båda städerna älskar hockey. Sedan finns det såklart mycket mer att göra i New York så alla personer där vet inte vad hockey är. I Pittsburg håller alla koll på hockeylaget.

Hur ofta är du under säsongen i kontakt med Henrik Lundqvist, Mats Zuccarello och alla dina gamla kompisar från tiden i Rangers?
– Lite grann. Nu spelar vi alla så pass ofta, men det blir något mess här och var. Kanske även någon middag någon gång under året. Det är som allt annat, att man lever i sin egna lilla bubbla och det är matcher varannan dag. När vi väl ses känns det mer som att det var igår vi spelade ihop.
– Det är ändå vänner jag kommer ha resten av livet även om jag inte träffar dom hela tiden. Det är en del av den här businessen. När jag sedan har spelat klart och lägger ner hockeyn kanske vi ses mer.

Carl Hagelin var med och vann Stanley Cup säsongen 2015/16 och har en bra känsla inför årets finalserie.
– Det jag minns bäst från den resan? Jag skulle nog säga att det var känslan vi hade i omklädningsrummet under hela slutspelet, att det här kunde gå vägen. Alla spelarna i laget spelade på en hög nivå samtidigt som känslan inför varje match var skön. Det var bara att gå ut och spela samtidigt som vi inte hade så jättemycket press på oss eftersom vi hade haft en ”slow start” under säsongen. Sedan spelade vi bra från jul och framåt, men som svar på vad jag minns bäst så är det nog självförtroendet från omklädningsrummet.

Carl Hagelin.

Direkt efter finalsegern förra säsongen hyllade Hagelin sin flickvän Erika Uebel och sa att hon hade en stor del i Stanley Cup vinsten.
– Erika är otroligt viktig för mig. Nu har vi varit tillsammans ett bra tag och ska gifta oss i sommar. Hon har jag gjort ett bra jobb med att hålla mig ”check”. Det är dessutom alltid skönt att komma hem till någon som bryr sig om dig och som du själv bryr dig om. Det skapar en sorts hemmakänsla som jag inte hade kunnat få annars.
– Utan henne hade kanske inte många av mina framgångar varit en del av mitt liv. Jag är lyckligt lottad som person som har en som verkligen bryr sig om mig.

Ni spelare lever i en form av bubbla under slutspelet, gör klubben något för tjejerna runtomkring eller hur funkar det i Pittsburgh?
-Nej, inte direkt. Självklart ställer klubben upp om du har några frågor eller behöver hjälp med något. Nu har Erika varit med om det här många gånger så det är inget nytt för henne. Hon vet att det blir lite mer folk i huset, behöver bädda lite fler sängar och göra lite fler måltider. Förutom det är det samma grejer som under hela säsongen.
– Samtidigt är det lite grann som du säger, att jag lever lite mer i en bubbla. Jag ser ändå på ett slutspel som jag gör under vanliga säsongen, att jag går ut och äter när tillfälle ges och försöker ha en normal vardag.

Hur har det fungerat för Erika att flytta från Manhattan till Pittsburgh?
– Först var vi i New York och sedan i New Port Beach. Det är två av dom bästa ställena man kan vara på i ligan. När trejden till blev klar till Pittsburgh var hon inte så nöjd, säger Hagelin med ett lätt skratt och fortsätter:
– Hon är ändå lyckligt lottad som har Malin Hörnqvist här och som tog hand om henne från första dagen. Nu bor vi grannar och nu säger Erika att det här nu är hennes favoritställe. New York var riktigt bra liksom New Port, men det blir lite annorlunda här då vi har hus och grejer. Hon trivs väldigt bra, bättre än hon trodde från början att hon skulle göra.

Nu väntar alltså final för andra säsongen i rad för Carl Hagelin och hans Pittsburgh. Förra försommaren besegrades San José med 4-1 i matcher. Nu väntar Nashville på andra sidan.
– Den här säsongen har det varit lite annorlunda jämfört med den förra eftersom vi haft en del skador. Det har även varit många spelare som hoppat ut och in i ”line-upen”. Framförallt tror jag att en stor anledning till att vi är i final handlar om att våra stjärnor, (Sidney) Crosby, (Evgeni) Malkin och (Phil) Kessel har varit på en annan nivå den här säsongen. Framförallt då Crosby och Malkin. När det var matcher som varit jämna så har dom varit skillnaden.

Hur viktigt har det varit mentalt för er andra i laget era stjärnor verkligen går framför och visar vägen?
– Det hjälper såklart, men framförallt betyder det ett mentalt övertag på det andra laget.

Carl Hagelin har så här långt spelat elva matcher i slutspelet och svarat för ett mål.
– Mitt slutspel har varit lite upp och ner. Jag missade ganska många matcher efter en skada. Efter det har jag försökt hitta tillbaka till tajmingen och den allmänna känslan.
– Det är alltid svårt att missa slutspelsmatcher och sedan bli direkt in slängd i hettan igen. Det känns bättre och bättre, men jag vet att jag kan nå en till nivå.

Kan Prins Filip bli kung Filip?

I Nashville spelar idag fem svenskar, Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm, Calle Järnkrok och Pontus Åberg. Alla fem har också haft framträdande roller i slutspelet.
– Svenskarna har spelat bra i Nashville och är en stor del av deras framgång. Nu tänker jag inte så mycket på att vi möter svenskar, men dom har ett bra lag. Kollar du på deras fyra toppbackar så är det inte många lag som kan matcha dom.
– Grunden i deras lag är dom fyra backarna där bak och Pekka Rinne i målet. Vi måste spela stabilt, men framförallt spendera så mycket tid som möjligt i deras zon så deras backar inte kan komma på offensiven så mycket.

Är du överraskad över att det är just Nashville som väntar i finalen?
– Både ja och nej. Inför säsongen trodde jag att dom hade en chans. Sedan hade dom ingen bra start på säsong och var lag 16 av alla slutspelslag. Då tänker man givetvis att dom inte borde ha en allt för bra chans.
– När Nashville sedan slog ut Chicago förstod man att dom var på riktigt. Kollar man dessutom på deras laguppställning så har dom ett väldigt bra lag, vilket inte är något att sticka under stolen med.

Vad talar för att Pittsburgh ska vinna i år igen?
– Jag tror för det självförtroendet vi har. Många spelare vet vad som krävs men vi har också superstjärnorna som behövs i sådana här matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten