Hagelin och Hörnqvist med partners.
Pittsburgh

Först Stanley Cup-final – sen blir det giftermål för Hagelin: ”Är lyckligt lottad”

ANNONS

Han har redan en Stanley Cup-ring – och kan om ett par veckor ha fått en till. Dessutom kommer Carl Hagelin trä en vigselring över fingret när finalen är färdigspelad. Hagelins händelserika sommar kommer nämligen innehålla ett giftermål med fästmön Erika.
– Utan henne hade kanske inte många av mina framgångar varit en del av mitt liv. Jag är lyckligt lottad som person som har en som verkligen bryr sig om mig, säger han till hockeysverige.se.

För tio säsonger sedan, det vill säga efter 2006/07, lämnade Carl Hagelin hemmet i Nykvarn och spel i Södertälje för att gå på University of Michigan. Efter sina fyra år i Michigan har han slagit sig in och etablerat sig i NHL. Nu är han i slutet av sin sjätte NHL-säsong. Av dessa säsonger har han spelat Stanley Cup-final inte mindre än tre gånger. Ett imponerande facit.
– Jag kan inte säga att jag någon gång ångrat att jag stack över till USA. När du säger att jag åkte för tio år sedan så låter det jäkligt länge, men det har gått snabbt. Jag fyller 29 år i sommar och jag drog när jag var 19 år, säger Carl Hagelin till hockeysverige.se när vi får en intervju med honom inför finalrysaren mot Nashville som inleds imorgon natt svensk tid.
– Jag är inte heller en person som brukar ångra saker och ting. Just det här valet ett av mina bästa, att åka och spela collegehockey under fyra år, få en bra utbildning och mogna som person och hockeyspelare. När jag sedan fick chansen i NHL var det lättare att ta den på grund av dom fyra åren av mognad på college. Jag fick lära mig lite mer om kulturen och hur allt fungerar här över. När jag väl fick chansen i NHL kände jag mig varje nervös eller rädd utan bara laddad för uppgiften.

Fanns det något tillfälle då du just hade kommit över att du kände att collegehockey och USA inte var din grej?
– Första lektionerna tänkte jag att det här skulle bli riktigt svårt med nytt språk och allting. Hockeymässigt kändes det rätt från början. Jag är ingen grubblare och jag satt nog aldrig ner och tänkte att jag ville dra hem.
– Jag kommer ihåg att första halvåret gick väldigt fort. Sedan var det julafton hemma hos mamma och pappa. Efter det åkte jag på JVM, vilket gav mig lite mer självförtroende. Sedan blev jag tryggare i mig själv och på det sättet som jag levde i USA. Då fanns det absolut inte några tankar på att återvända.

Redan 2007 draftades Carl Hagelin av New York Rangers. Säsongen 2011/12 fick han chansen att debutera i Madison Square Garden på Manhattan i New York.
– Det bästa med livet på Manhattan var nog pulsen och intensiteten. Det fanns mycket att göra hela tiden. Jag kände verkligen att jag var i en världsmetropol med folk från alla möjliga länder och bakgrunder. Det var kul att lära känna nytt folk och höra vad dom har gjort i livet för att komma dit dom är.

Repris i år?

Är det lättare att leva och bo som hockeyspelare i Pittsburgh jämfört med på Manhattan?
– Här i Pittsburgh har du lite mer tid för dig själv. Dessutom är det lättare om jag får över familj eller kompisar så kan dom sova över hos oss. I New York hade vi ett sovrum så det var svårt att ha folk som sov över. Allt var lite mer hektiskt.
– Jag är glad att jag var i New York under den tiden jag var ung och hade lite mer energi. Nu gillar jag bättre det här livet där vi bor ute i förorten i ett hus där jag spenderar mycket tid och lagar mat hemma i stället.

Är hockeyintresset större i Pittsburgh?
– Bra fråga. Jag skulle nog svara både ja och nej. Folk i New York är lite mer att dom kommer fram och pratar lite mer än vad folket gör i Pittsburgh.
– Jag skulle nog säga att det ändå är ganska lika och att båda städerna älskar hockey. Sedan finns det såklart mycket mer att göra i New York så alla personer där vet inte vad hockey är. I Pittsburg håller alla koll på hockeylaget.

Hur ofta är du under säsongen i kontakt med Henrik Lundqvist, Mats Zuccarello och alla dina gamla kompisar från tiden i Rangers?
– Lite grann. Nu spelar vi alla så pass ofta, men det blir något mess här och var. Kanske även någon middag någon gång under året. Det är som allt annat, att man lever i sin egna lilla bubbla och det är matcher varannan dag. När vi väl ses känns det mer som att det var igår vi spelade ihop.
– Det är ändå vänner jag kommer ha resten av livet även om jag inte träffar dom hela tiden. Det är en del av den här businessen. När jag sedan har spelat klart och lägger ner hockeyn kanske vi ses mer.

Carl Hagelin var med och vann Stanley Cup säsongen 2015/16 och har en bra känsla inför årets finalserie.
– Det jag minns bäst från den resan? Jag skulle nog säga att det var känslan vi hade i omklädningsrummet under hela slutspelet, att det här kunde gå vägen. Alla spelarna i laget spelade på en hög nivå samtidigt som känslan inför varje match var skön. Det var bara att gå ut och spela samtidigt som vi inte hade så jättemycket press på oss eftersom vi hade haft en ”slow start” under säsongen. Sedan spelade vi bra från jul och framåt, men som svar på vad jag minns bäst så är det nog självförtroendet från omklädningsrummet.

Carl Hagelin.

Direkt efter finalsegern förra säsongen hyllade Hagelin sin flickvän Erika Uebel och sa att hon hade en stor del i Stanley Cup vinsten.
– Erika är otroligt viktig för mig. Nu har vi varit tillsammans ett bra tag och ska gifta oss i sommar. Hon har jag gjort ett bra jobb med att hålla mig ”check”. Det är dessutom alltid skönt att komma hem till någon som bryr sig om dig och som du själv bryr dig om. Det skapar en sorts hemmakänsla som jag inte hade kunnat få annars.
– Utan henne hade kanske inte många av mina framgångar varit en del av mitt liv. Jag är lyckligt lottad som person som har en som verkligen bryr sig om mig.

Ni spelare lever i en form av bubbla under slutspelet, gör klubben något för tjejerna runtomkring eller hur funkar det i Pittsburgh?
-Nej, inte direkt. Självklart ställer klubben upp om du har några frågor eller behöver hjälp med något. Nu har Erika varit med om det här många gånger så det är inget nytt för henne. Hon vet att det blir lite mer folk i huset, behöver bädda lite fler sängar och göra lite fler måltider. Förutom det är det samma grejer som under hela säsongen.
– Samtidigt är det lite grann som du säger, att jag lever lite mer i en bubbla. Jag ser ändå på ett slutspel som jag gör under vanliga säsongen, att jag går ut och äter när tillfälle ges och försöker ha en normal vardag.

Hur har det fungerat för Erika att flytta från Manhattan till Pittsburgh?
– Först var vi i New York och sedan i New Port Beach. Det är två av dom bästa ställena man kan vara på i ligan. När trejden till blev klar till Pittsburgh var hon inte så nöjd, säger Hagelin med ett lätt skratt och fortsätter:
– Hon är ändå lyckligt lottad som har Malin Hörnqvist här och som tog hand om henne från första dagen. Nu bor vi grannar och nu säger Erika att det här nu är hennes favoritställe. New York var riktigt bra liksom New Port, men det blir lite annorlunda här då vi har hus och grejer. Hon trivs väldigt bra, bättre än hon trodde från början att hon skulle göra.

Nu väntar alltså final för andra säsongen i rad för Carl Hagelin och hans Pittsburgh. Förra försommaren besegrades San José med 4-1 i matcher. Nu väntar Nashville på andra sidan.
– Den här säsongen har det varit lite annorlunda jämfört med den förra eftersom vi haft en del skador. Det har även varit många spelare som hoppat ut och in i ”line-upen”. Framförallt tror jag att en stor anledning till att vi är i final handlar om att våra stjärnor, (Sidney) Crosby, (Evgeni) Malkin och (Phil) Kessel har varit på en annan nivå den här säsongen. Framförallt då Crosby och Malkin. När det var matcher som varit jämna så har dom varit skillnaden.

Hur viktigt har det varit mentalt för er andra i laget era stjärnor verkligen går framför och visar vägen?
– Det hjälper såklart, men framförallt betyder det ett mentalt övertag på det andra laget.

Carl Hagelin har så här långt spelat elva matcher i slutspelet och svarat för ett mål.
– Mitt slutspel har varit lite upp och ner. Jag missade ganska många matcher efter en skada. Efter det har jag försökt hitta tillbaka till tajmingen och den allmänna känslan.
– Det är alltid svårt att missa slutspelsmatcher och sedan bli direkt in slängd i hettan igen. Det känns bättre och bättre, men jag vet att jag kan nå en till nivå.

Kan Prins Filip bli kung Filip?

I Nashville spelar idag fem svenskar, Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm, Calle Järnkrok och Pontus Åberg. Alla fem har också haft framträdande roller i slutspelet.
– Svenskarna har spelat bra i Nashville och är en stor del av deras framgång. Nu tänker jag inte så mycket på att vi möter svenskar, men dom har ett bra lag. Kollar du på deras fyra toppbackar så är det inte många lag som kan matcha dom.
– Grunden i deras lag är dom fyra backarna där bak och Pekka Rinne i målet. Vi måste spela stabilt, men framförallt spendera så mycket tid som möjligt i deras zon så deras backar inte kan komma på offensiven så mycket.

Är du överraskad över att det är just Nashville som väntar i finalen?
– Både ja och nej. Inför säsongen trodde jag att dom hade en chans. Sedan hade dom ingen bra start på säsong och var lag 16 av alla slutspelslag. Då tänker man givetvis att dom inte borde ha en allt för bra chans.
– När Nashville sedan slog ut Chicago förstod man att dom var på riktigt. Kollar man dessutom på deras laguppställning så har dom ett väldigt bra lag, vilket inte är något att sticka under stolen med.

Vad talar för att Pittsburgh ska vinna i år igen?
– Jag tror för det självförtroendet vi har. Många spelare vet vad som krävs men vi har också superstjärnorna som behövs i sådana här matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch