Pelle Lindbergh.
Nyheter

Pelle Lindberghs sista timmar

Mer än 30 år efter dödsolyckan som skakade hockeyvärlden är Pelle Lindbergh fortfarande aktuell. Då världens bäste målvakt – och hyllad än i dag som en av Philadelphia Flyers största genom tiderna. Här kan du läsa ett utdrag ur Thomas Tynanders nysläppta bok ”Pelle Lindbergh”, som via ögonvittnen beskriver vad som hände den där ödesdigra kvällen i november 1985. Du kan också beställa boken direkt här på sajten.

I höst är det 32 år sedan den svenske stjärnmålvakten Pelle Lindbergh tragiskt omkom. Men minnet av honom består och han nämns fortfarande med stor respekt i NHL och i synnerhet då i Philadelphia. Förra året utsågs han till Flyers näst störste målvakt genom tiderna, efter dubbla cupmålvakten Bernie Parent.

Tidigt på morgonen den 11 november 1985 gick allt fel, mycket fel. Efter en lagfest körde Lindbergh sin Porsche rakt in i en stenmur i närheten av Flyers träningsanläggning och omkom. Som färsk vinnare av Vezina Trophy i ett Philadelphia Flyers som många trodde skulle kunna vinna Stanley Cup den kommande säsongen var han en av stadens allra största idrottsstjärnor, och kraschen fick enorm uppmärksamhet och försatte den stolta idrottsstaden i sorg.

2006 skrev sportjournalisten Thomas Tynander boken om Pelle Lindbergh och hans korta karriär som en av världens absoluta toppmålvakter. Men den handlar också om människan Pelle och hur han tog sig från moderklubben Hammarby IF till firad NHL-stjärna. Här skildras inte bara karriären genom lagkamraternas ögon, utan också Pelles sista timmar i livet och omständigheterna kring den tragiska olyckan som tog hans liv.

 

Originalupplagan av boken har sedan länge varit slutsåld, men släpptes i förra veckan i ny utgåva. Tack vare ett samarbete med förlaget Natur & Kultur kan vi på Hockeysverige.se nu erbjuda er att köpa boken. Priset är 195 kr + 49 kr frakt. Boken beställs direkt här på sajten i formuläret. Levereras inom 5-7 dagar. Betalning sker mot faktura.

 

Nedan följer ett utdrag ur bokens sjunde kapitel.

Långt efter midnatt.

Hemma i villan släcks nattlampor.

Några kilometer därifrån kliver Pelle Lindbergh in på Bennigan’s Grill & Tavern. I jeansfickan har han sin röda nyckelknippa. Porschen är parkerad nära ingången på ett sådant vis att ingen kan parkera intill. Den finns där för beundran, ingen som använder entrén till restaurangen kan undgå den.

Bennigans är en populär restaurang där familjebilar dominerar parkeringsplatsen fram till midnatt. Därefter ersätts de av sportigare bilar med yngre gäster.

Pelle Lindbergh kliver in i baren och träffar Thomas Eriksson, Ed Parvin jr och flera andra lagkamrater. Några har precis ätit mat och väljer att sakta börja söka sig hemåt. Eriksson är en av dem.

– Jag drar. Vi syns, Pelle, säger Thomas som vill hem till sin sambo Malin.

En annan spelare som morsar på Pelle men väljer att söka sig mot ytterdörren är lagkaptenen Dave Poulin, som tillsammans med sin fru Kim avnjutit en stor middag med sin far, som är på besök, och nära vänner.

När Poulins kliver ut i den kyliga nattluften blir sällskapet stående vid Porschen.

– Ett konstverk, konstaterade någon.

– Ja, ett jävla mästerverk, säger en annan.

Dave Poulin skakar på huvudet åt bilen. Det är första gången har ser den på nära håll, sedan Pelle fått tillbaka den efter en renovering på fabriken i Västtyskland.

De spelare och vänner som blir kvar på Bennigans samlas i baren, men det finns inga stolar lediga eftersom det är lördag kväll. De förblir stående.

Pelle använder en mynttelefon för att ringa hem till Sudsy, som vilar ut efter axeloperationen.

– Jag hämtar dig snart. Nu har alla ätit och ska vidare, säger Pelle.

– Du, jag går ingenstans, svarar Sudsy. Jag är helt nerdrogad och ligger här hemma och ska inte med ut. Glöm mig!

När Pelle Lindbergh och de övriga efter närmare två timmar lämnar Bennigans har ingen av dem druckit speciellt mycket, enligt ögonvittnen. Undantaget är Ed Parvin jr, som började festkvällen direkt efter matchen i Spectrum.

De bestämmer sig för att träffas i någon av barerna i Coliseum, där det är öppet extra sent.

– Gump, jag hänger på i din bil, säger Eddy.

När Pelle styr söderut på Springdale Road, mot träningshallen och nattklubben, kör han mycket fort. Övriga bilar har inte en chans att följa efter.

Klockan är strax före 02.30.

* * *

Ägarna till Coliseum har varit duktiga med pappersarbetet.

I tio år har de haft ett alkoholtillstånd och rätten att servera efter klockan tre på morgonen. Då är de närmaste konkurrenternas barer och restauranger stängda.

Huvudargumentet vid ansökan hos de ansvariga myndigheterna 1975 var att Coliseum var en hockeyanläggningen som var öppen 24 timmar om dygnet och att det spelades matcher fram till klockan tre på morgonen. ”Självklart har spelare och deras gäster rätt att ta en öl eller två efter en tuff match”, menade ägarna. Tillståndsmyndigheten lämnade ut ett specialtillstånd där de ansvariga på Coliseum tilläts servera alkohol till ”medlemmar och deras gäster” fram till klockan kvart i fem på morgonen.

Tillståndet är lönsamt för Coliseums ägare, som i många år dragit stor fördel av att ha öppet extra sent.

Nu är Coliseum ett barkomplex dit branschfolk söker sig efter andra restaurangers stängningsdags. Här samlas servitörer, bartenders och kökspersonal efter sena skift på andra krogar.

Dessutom lockas lokala kändisar.

Som hockeyspelarna i Philadelphia Flyers.

Det finns fem barer i anslutningen till restaurangen. Populärast är ”Coliseum After Dark”, som öppnar en timme efter midnatt och stänger först klockan fem på morgonen, två timmar senare än någon annan bar i det lilla samhället.

Åtta bartenders har ofta en lugn start på sitt nattskift, men när övriga vattenhål låser dörrarna ökar trafiken på Coliseums parkeringsplats och barerna fylls på. Många gäster denna kväll anländer ungefär samtidigt som en röd Porsche med svensk registreringsskylt.

Klockan är 02.40 och ett tiotal spelare från Philadelphia Flyers finns redan på plats. En av dem är Per-Erik Eklund, som efter två månader i laget nu känner sig som en i gruppen. Han är egentligen på väg hem, men stöter ihop med Pelle Lindbergh som just kliver in och ställer sig vid en fyrkantig bar mitt på golvet. Där blir de två svenskarna stående mot bardisken och Eklund vill passa på att prata lite om hur hans första tid varit i klubben, och kanske få lite värdefull feedback av Pelle.

– Vad tycker du? frågar Per-Erik Eklund.

Pelle hänger mot bardisken och berättar vad han tycker.

– Du klarar dig bra, säger han och förklarar varför.

Därefter talar de om laget i stort och sviten av segrar, säsongen har börjat fantastiskt bra. Efter en halvtimme skiljs de och Per-Erik Eklund går ut till sin bil för att ta sig hem till Anette.

– Tja då, vi syns, säger Pelle.

Per-Erik Eklund lämnar Coliseum, men Pelle Lindbergh dröjer kvar. Han hänger vid en annan bar, sitter sedan vid ett runt bord, står en stund mot en vägg, och beter sig som vilken annan bargäst som helst.

I efterhand ska det slås fast att Pelle Lindbergh den här kvällen beställer sju drinkar, vid ett enda tillfälle, men att han delar ut dem till det sällskap han sitter med. Det enda han köper åt sig själv, enligt kvitton och ögonvittnen, är två öl. Men han blir även bjuden och efter flera nersköljda öl blir han berusad – utan att någon reagerar. Det finns även vittnesuppgifter om att han drack två drinkar av typen B52.

Under en kort stund ser Pelle Lindbergh mest ut att längta hem, enligt ögonvittnen. Kanske funderar han på att bryta och ta sig hemåt. Senare är han lika aktiv som han brukar och både syns och hörs, vid barer och bord. Pelle pratar bland annat med Dave Poulin som efter Bennigans körde hem familjen och därefter anslöt i Coliseum. Precis som i samtalet med Per-Erik Eklund handlar det mest om olika matcher och den svit laget bygger på.

En annan spelare som talar hockey med Pelle Lindbergh är unge anfallaren Rick Tocchet, som diskuterar enskilda situationer i några av de senaste matcherna. Pelle minns dem väl och uppträder inte det minsta berusad. Tocchet tackar för snacket genom att bjuda på mer öl.

Även materialförvaltaren Kurt Mundt finns i baren. Efter mötet med Boston Bruins har han packat ihop målvakternas utrustningar och flyttat över trunkarna till träningshallen i Coliseum. Utespelarna har dubbla uppsättningar för att slippa flytta annat än skridskor, men en målvakts utrustning är så personlig att den flyttas fram och tillbaka mellan omklädningsrummen. När allt nu lagts på rätt plats har Kurt Mundt låst om sig i träningshallen och anslutit till de övriga, i en av barerna, i samma byggnad.

Mundt pratar med Pelle om nästa dags ledighet, men även det kommande mötet med Edmonton Oilers.

Strax efter klockan tre dyker två bekanta damer upp i en av barerna. De har avslutat sina kvällsskift på Trump’s Castle Hotel & Casino, i Atlantic City. En av dem är 22-åriga Kathy McNeal, en blond servitris som spelaren Peter Zezel haft ett kortare förhållande med. Även Ed Parvin har flirtat med McNeal, de har varit ute på flera träffar men det har aldrig blivit mer än så.

Det dröjer bara några minuter innan McNeal och väninnan Cindy Volpe hittat det gäng som Pelle Lindbergh tillhör. De sätter sig vid spelarnas bord.

Två andra unga damer som släpps in i Coliseum är 19-åriga studenterna Tina Trout och Lisa Garaguso. De serveras ingen alkohol, men Trout roar sig med att på avstånd peka ut flera av spelarna för sin kompis.

* * *

Klockan 04.45 stänger barerna i Coliseum och femton minuter senare tänds ljusen i taken. Några av spelarna i Pelles grupp tjafsar på skoj om vem som ska ta hand om några av de tyngre barnotorna.

De fem barerna töms sakta på gäster och Ed Parvin frågar Pelle om han kan gå ut och lägga sig i Porschen.

– Jag är helt slut, förklarar han.

– Ja, visst. Gå ut och sätt dig så länge, svarar Pelle och ger honom bilnycklarna.

Parvin går ut till parkeringsvakterna.

– Pelle har sagt att jag kan lägga mig i hans Porsche, säger han till en vakt som sedan visar var bilen är parkerad och dessutom låser upp passagerarsätet.

Pelle dröjer kvar som en av de sista. Först framåt 05.30, en halvtimme efter Ed Parvin, tar han på sig jackan och passerar ut genom Coliseums portar. I dörren skakar han hand med träningsinstruktören Rick Zurzolo, som är en vän sedan flera år. Zurzolo noterar att Lindbergh är en av få som faktiskt verkar nykter.
Pelle går för sig själv, men kommer ut på parkeringsplatsen ett par steg före kompisen Dave Poulin. De säger hej då till varandra.

Flyers lagkapten går åt vänster på parkeringsplatsen, den svenske målvakten viker av till höger.

Senare ska de köra åt varsitt väderstreck.

Pelle Lindbergh promenerar mot sin bil med händerna i byxfickorna. Bakifrån noterar en dörrvakt att han går lika hjulbent som vanligt. Likt en cowboy.

Det är kyligt i luften.

Nästan nollgradigt.

Intill Porschen står stora delar av det sällskap som Pelle tillhört inne i baren. Det är samma personer han bjudit på drinkar vid ett av de runda borden; ett par lagkamrater och några unga damer.

De är rastlösa.

Efterfest?

Frukost?

Den ende som inte bryr sig om vad som nu väntar är Ed Parvin jr. Han ligger i passagerarsätet och sover.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 mars
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten