ENERGIKNIPPE. Todd Woodcroft hjälper Tre Kronors spelare med detaljer – och sprider energi med sin entusiasm.
VM 2017

En kanadensare med kärlek för det blågula:”Sverige har en stor plats i mitt hjärta”

Han bosatte sig i Sverige för att jobba som NHL-scout. Där möttes Todd Woodcroft av så mycket vänlighet och respekt att han kände en tacksamhetsskuld gentemot hela landet. Nu betalar kanadensaren igen genom att vara en specialresurs för Rikard Grönborg under hockey-VM.
– Sverige har en stor plats i mitt hjärta, säger coachen till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Följer man ett av Tre Kronors träningspass är Todd Woodcroft svår att missa. I kontrast till de lugna, metodiska svenska coacherna sticker han ut med sitt uttrycksfulla kroppsspråk och sitt energiska uppträdande. Han ligger stundtals på spelarna som en igel, gestikulerar, pekar och instruerar högljutt för att få fram sitt budskap. En katt bland hermelinerna? Nej, men en kanadensare bland svenskarna.

Woodcroft arbetade med Tre Kronor för första gången under World Cup i höstas. Rikard Grönborg plockade in 44-åringen för att få en oliktänkande karaktär i coachingstaben, eller ”ett utanför-perspektiv”, som Grönborg själv kallar det.
– Han utmanar oss och jag gillar att bli utmanad, säger förbundskaptenen.
– Han kommer med andra infallsvinklar, ger oss nya idéer och hjälper våra scouter att identifiera vissa saker. Han tänker på ett annorlunda sätt än vad vi gör och det ger oss en styrka som coachingstab.

Till vardags jobbar Woodcroft som assisterande coach till Paul Maurice i Winnipeg Jets. Under karriären som hockeynomad har han haft NHL-jobb för Minnesota Wild, Washington Capitals, Los Angeles Kings och Calgary Flames. Det innebär inte att han saknar erfarenhet från internationell ishockey. Tvärtom.
– Det här är mitt sjätte VM nu. Jag vann guld med Kanada 2004 och har även jobbat med Vitryssland och Schweiz. Så jag har många pikéskjortor hemma, hela garderoben är full med VM-pikéer från olika lag, skrattar Woodcroft som även blev Stanley Cup-mästare med Kings 2012.

HADE BABCOCK SOM MENTOR: ”HAR BETYTT MYCKET FÖR MIG”

VM-guldet med Kanada är givetvis ett speciellt minne. Woodcroft jobbade under nuvarande Toronto Maple Leafs-coachen Mike Babcocks ledning i turneringen i Tjeckien, där Tre Kronor besegrades med 5–3 i finalen.
– Jag hade ynnesten att få arbeta med Babcock och Tom Renney och andra smarta hockeymänniskor under den perioden. Mycket av hur jag har formats och hur jag tänker kommer från den erfarenheten, säger Todd Woodcroft.
– Inte för att jag vet så mycket, men mycket av det som jag väl vet kommer från Mike. 13 år senare bär jag fortfarande med mig det jag lärde mig av honom då. Att se hur Mike förberedde sig, hur Mike behandlade spelarna och hur fantastisk hans energi var har betytt mycket för mig.

Precis som många av de svenska spelarna som är på plats i Köln var det först när Todd Woodcrofts NHL-lag missade slutspel som han blev aktuell för VM. När det stod klart att Winnipeg Jets skulle gå miste om en plats där var Rikard Grönborg snabb att kontakta kollegan igen.
– När vi nu kände att det fanns en kemi under World Cup var det självklart att ta hit honom och jobba vidare på den. Nu får han mer ägarskap i det här VM:et än under World Cup eftersom den här turneringen pågår under längre tid. Vi försöker ta det som Todd kommer med och implementera det i vårt svenska tänk. Det skapar en intressant mix, tycker Grönborg.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

BODDE I SVERIGE I FEM ÅR: ”FOLK BEHANDLADE MIG FANTASTISKT VÄL”

Med tanke på hur många olika arbetsgivare Todd Woodcroft har haft genom åren skulle det vara lätt att stämpla honom som en handelsresande i hockey. Men trots hans kanadensiska rötter och att han representerat andra landslag i Europa har han enligt egen utsago en speciell relation till Sverige. Det har sin förklaring.
– Jag bodde i Sverige i fyra eller fem år när jag scoutade för Los Angeles Kings. Jag kände inte så många när jag flyttade över, men anledningen till att jag bryr mig så mycket om Sverige är hur fantastiskt väl folk behandlade mig där, säger han.

Woodcroft berättar att svenskar som han knappt kände ställde upp för honom på alla möjliga sätt.
Mikael Samuelsson lät mig bo i hans hus i Nykvarn, Andreas Lilja lånade ut sin bil till mig och (scoutkollegorna) Håkan Andersson och Christer Rockström tog med mig över allt, visade mig landet, lärde mig saker om Sverige och var väldigt vänliga mot mig.
– Det här har jag aldrig glömt, utan är något jag bär med mig i hjärtat. Om det någonsin har funnits ett tillfälle för mig att hjälpa någon från Sverige har det varit självklart att göra det. Sverige har en stor plats i mitt hjärta.

Erfarenheten av att bo i Sverige, kunskaperna om den svenska mentaliteten och kulturen, men kanske framför allt fått förståelse för den svenska synen på hockey, har gjort det enklare att passa in. Woodcroft säger att han känner samhörighet med både coacherna och spelarna, sin kanadensiska bakgrund till trots.
– Jag har kontakt med många av NHL-killarna under säsongen. Om de kommer förbi Winnipeg ser jag till att träffa dem eller så har vi sms-kontakt, berättar han.
– Jag känner att jag har hamnat i en väldigt bra position under det Svenska ishockeyförbundet. De tillåter mig att ha något att säga till om och jag tror att jag kan hjälpa Rikard att uppnå det han vill uppnå med hjälp av min energi.

Det räcker med en kort titt på ett svenskt träningspass för att förstå vad han menar.

Oscar Lindberg special-coachas av Todd Woodcroft under sin första träning med Tre Kronor. #trekronor #iihfworlds2017 #hockeyvm

A post shared by Hockeysverige Official (@hockeysverige_se) on

Se VM på C More – två veckor gratis

Fruktade legendaren bakom Tre Kronor-backens lyft: ”Har sett hans tacklingar på YouTube”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten