I MORFARS FOTSPÅR. Världsmästarmålvakten Thord Flodqvists dotterson Thom Flodqvist är tillbaka i SSK.
Södertälje SK

Tillbaka i sin världsmästar-morfars fotspår

ANNONS

Hans morfar är en av klubbens stora ikoner och hann bli världsmästare under den aktiva karriären. Själv har Thom Flodqvist varit runt i Europa och Hockeyettan innan han nu har återvänt till moderklubben Södertälje SK i Hockeyallsvenskan.
– Jag känner en revansch och möjlighet att få vara med och ta upp Södertälje en nivå till, att det ska bli en positiv säsong, säger han till hockeysverige.se.

NYKVARN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Känns efternamnet Flodqvist igen? Ni som kan er hockeyhistoria har säkert hört talas om Thord Flodqvist, som vann VM-guld i Moskva 1957. Under 1950-talet var han en av världens absolut bästa målvakter. Bland annat känd för att ta barhuvat nickat bort en puck mot Tjeckoslovakien i samma VM. ”Flodan” kom totalt att spela fyra VM-turneringar och ett OS. Under nästan hela sin karriär representerade han Södertälje, men mellan 1950 och 1952 gjorde han två säsonger i AIK.

Även i dagens hockey finns det en Flodqvist på karten. Liksom sin morfar har Thom Flodqvist fostrats i SSK:s led. Men de senaste fyra säsongerna har han spelat i Danmark (Fredrikshavn), Tyskland (Crimmitschau) och södra Sverige (Kallinge/Ronneby, Kristianstad och Pantern). Nu är han dock tillbaka där allting började, i moderklubben SSK.

Hockeysverige.se träffade Thom Flodqvist på ett kafé i Nykvarn några mil utanför Södertälje för en intervju. I VM-tider var det givetvis oundvikligt att inte inleda samtalet om hans morfar, som avled 1988.
– Det är faktiskt en del som pratat om min morfar då man hört mitt efternamn. Framför allt är det många i Scaniarinken som många känner igen namnet, så det har jag absolut fått höra några gånger, säger Thom Flodqvist med ett leende och fortsätter:
– Det har absolut inte varit någon belastning för mig. Även fast jag aldrig hann träffa honom är det han har åstadkommit under sin karriär något jag är stolt över.

Vad har du fått höra om din morfar och hans karriär?
– Att han var en duktig målvakt givetvis och att det var en lite annorlunda ishockey på den tiden. Vi har en del medaljer från hans karriär där hemma som jag brukar titta på någon gång ibland, vilket är ganska häftigt.
– Nu har inte mamma berättat så jättemycket, men några historier har jag hört. Bland annat att han räddade en puck med kinden så han var helt uppsvullen på ena sidan av ansiktet efter någon VM-match. Morfar stod bara i toppluva så man kan ju först att det gjorde ont att få pucken i skallen.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”LINUS KLASEN HAR VARIT EN FAVORIT”

Thom Flodqvist är inte ensam i sin familj om att ha spelat hockey på en relativt hög nivå. Storebror Emil Flodqvist spelade bland annat i Södertälje upp till senioråldern innan det blev sex säsonger i division 1.
– Vi har spelat hockey sedan vi var jättesmå. Så långt tillbaka som jag kan komma ihåg har hockeyn alltid funnits där. Det har blivit en del av mitt liv och jag har hela tiden tyckt att hockeyn har varit det roligaste som funnits att göra. Det är kul att jag fortfarande kan hålla på med hockeyn på den här nivån, säger 26-åringen som alltid haft en speciell relation till SSK:
– Södertälje är min moderförening och jag har växt upp i Scaniarinken. Jag har varit med i pojk- och juniorlag där så jag har mycket att tacka Södertälje för.

Vem hade du som förebild i Södertälje när du växte upp?
– Det är ganska många som jag har sett upp till, men på senare år har Linus Klasen varit en favorit att sitta och kika på.

Thom Flodqvist spelade fyra säsonger i Södertäljes A-lag mellan 2009 och 2013. Men efter säsongen 2012/13 valde han att lämna SSK för danska Fredrikshavn.
– Jag hade inte haft den bästa säsongen. Bland annat hade jag varit ganska mycket skadad. Jag tror inte Södertälje ville ha kvar mig samtidigt som jag själv ville vidare och försöka få tillbaka spelglädjen och utvecklas på annat håll. Jag hade ett år kvar på kontraktet, men det var ett ömsesidigt beslut att bryta det.

Sedan Thom Flodqvist lämnade Södertälje 2013 har han utvecklats mycket som spelare och fått tillbaka spelglädjen. Dessutom har han under sina tre senaste säsonger i Hockeyettan visat att han är en poänggörare av rang. 2014/15 svarade han för 35 poäng, 2015/16 för 36 och förra säsongen för 37.
– Förhoppningsvis har jag utvecklats mycket under dom här fyra säsongerna. Senaste säsongerna har jag framför allt utvecklat offensiven och spelet i powerplay samtidigt som jag har mognat både på och utanför isen.
– I dag vet jag lite mer vad jag kan och vad jag ska fokusera mer på både på och utanför isen.

Senaste säsongen svarade den 26-åriga forwarden för 14 mål och totalt 37 poäng i Kristianstad. Där hade han dessutom tidigare storbacken Mats Lusth som tränare som han uppskattade mycket både som coach och människa.
– Nu hade jag inte honom så jättelänge eftersom jag kom dit från Pantern i november. Han var en tuff men rättvis coach. Han sa vad han tyckte och det var inga krusiduller kan man väl säga, säger Flodqvist med ett leende och fortsätter:
– Mats kan mycket hockey, vilket han visade. Han fick ut mycket av vårt lag och jag tror att det var mycket tack vare honom som vi kom så långt.


Foto: Bildbyrån/Pontus Ferneman

”SSK VISADE ATT MAN VERKLIGEN VILLE HA MIG”

Kristianstad gick till kvalspel till Hockeyallsvenskan. Där missade laget en plats i vår näst högsta serie nästa säsong med tre poängs marginal. Thom Flodqvist gör en imponerande kvalserie där han på tio matcher svarar för fyra mål och totalt tio poäng.
– Som jag sa så fick Mats ut mycket av laget och han ställde höga krav på oss. Sedan blev det lite snöpligt på slutet. Vi hade chansen i sista matchen, men vi tog den inte riktigt. Förhoppningsvis ser vi ändå Kristianstad i Hockeyallsvenskan inom en snar framtid.

Varför valde du att återvända till Södertälje?
– Det handlade mycket om att komma hem till familj och vänner. Sedan visade Södertälje att man verkligen ville ha mig. Det betydde också mycket naturligtvis.

Det har varit turbulent i SSK senaste säsongerna, känner du inte en oro för att det ska fortsätta gå trögt för laget och klubben?
– Nej, jag känner mer en revansch och möjlighet att få vara med och ta upp Södertälje en nivå till, att det ska bli en positiv säsong. Det känns bara motiverande.

I Södertälje får Thom Flodqvist erfarne Mats Waltin som coach. Det är något som han ser fram emot.
– Jag har egentligen inte hört så jättemycket om honom som tränare. Av det jag har hört av andra så är han en sympatisk person, men jag har själv inte snackat med honom så mycket utan mest några gånger in telefon.
– Jag känner inte eller honom sedan tidigare, men brorsan hade honom på en try-out i Västerås.

Vad har du saknat mest från Södertälje under dina fyra säsonger i andra klubbar?
– Södertälje är väldigt mycket en hockeystad. Det är bra och mycket fans runt laget vilket också är det jag har saknat mest. Samtidigt är Södertälje en väldigt professionell klubb med bra faciliteter och utvecklingsmöjligheter, avslutar Thom Flodqvist innan han ska dra vidare till brottningsträning med SSK.  

Assistkungen blir kvar i SSK

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL