Anton Hedman.
SHL

Anton Hedmans besvikelse: ”Jag var för dålig helt enkelt”

ANNONS

Han är en av de mer omtvistade SHL-spelarna. Anton Hedmans fysiska spelstil är ofta föremål för debatt under säsongen. Själv är 30-åringen trygg i sitt spelsätt på isen.
– Jag tycker helt enkelt att det är kul att spela på det här sättet, säger Luleåforwarden i en intervju med hockeysverige.se.

Anton Hedman har stämpeln på sig att vara en fysisk spelare som ofta spelar på gränsen till det otillåtna. Hans tacklingar blir ofta föremål för debatt och lika älskad som han är av det egna lagets fans, lika ifrågasatt är han ofta av motståndarnas.

Den nu 30-årige forwarden har Traneberg i Stockholm som moderklubb. Traneberg är för övrig den del av Stockholm där hockeyn var stor på 1940-talet. Bland annat kommer Lasse Björn, Rolf ”Mackan” Pettersson, bröderna Hans och Stig Tvilling från samma kvarter. Dom ”gubbarna” blev Stockholm trogna, men för Anton Hedmans del har det blivit en del resande till olika klubbar runt om i Sverige och Nordamerika. Men sedan 2012 har Hedman varit norrlänning och spelat för Luleå, förutom säsongen 2014/15 då han gjorde en avstickare till Färjestad. Att han trivs i Luleå, som den stockholmare han är, har flera orsaker.
– Alla klubbar jag har varit runt i har haft sin charm men även bra och dåliga grejer. Luleå har varit en bra flytt för mig. Om man bortser från hockeyn och att det har varit en bra lösning för mig så gillar vi vintrarna här uppe, säger Anton Hedman till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag är faktiskt lite norrlänning eftersom farsan är från Norrland, jag har väl det där lite i mig (skratt). Men, som sagt var, det är fina vintrarna här med mycket snö men jag gillar även norrlänningarna och deras jargong. Allt känns faktiskt väldigt bra.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

”MÅNGA SOM TRÄFFAR MIG TROR INTE ATT JAG ÄR SAMMA MÄNNISKA”

Det hörs på Anton Hedman att han stortrivs vid sidan av hockeyn i Luleå och inte saknar huvudstaden allt för mycket.
– Jag har mina polare, familj, släkt och vänner kvar i Stockholm. Samma sak är det med min tjej. Hon är också från Stockholm och har sina föräldrar kvar där. Det gör att vi har ett speciellt band dit.
– Sedan har vi inte bott där på över tio år även om vi har varit dit ner och hälsat på under somrarna. Klart att det är skillnad att bo här, man slipper ju köerna, säger Anton Hedman med ett skratt.

Du är väldigt aggressiv i din spelstil, vad bottnar det i?
– Jag vet egentligen inte. Många som träffar mig utanför hockeyn tror inte att jag är samma människa för jag är ändå ganska lugn och snäll vid sidan av planen.
– Jag tycker om det elementet av ishockeyn och den sidan av sporten. Samtidigt är jag en lite större spelare (191 cm/95 kg) och försöker dra mina fördelar av det. Att jag spelat aggressivt har varit naturligt och det är ingen som har tvingat mig till det. Alltså att jag exempelvis skulle ha börjat som en finlirare och sedan fått tagit en lite mer fysisk roll i en sämre lina då man kommit upp på en högre nivå. Jag tycker helt enkelt att det är kul att spela på det här sättet.

Anton Hedman var i Nordamerika under två säsonger. Då spelade han juniorhockey i OHL för Sudbury Wolves, Owen Sound Attack och Guelph Storm och hans aggressiva spelstil passade in ganska bra även där.
– Jag körde på samma sätt där borta och jag tyckte det var kul att spela på små rinkar. Nu spelade jag juniorhockey där och ingen seniorhockey, men jag tyckte det var skitkul. Synd bara att jag inte kunde vara lite bättre så jag kunde hänga mig kvar.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”JAG TOG STEG I KARRIÄREN LITE SENARE ÄN ANDRA”

En viss besvikelse över att det inte blev seniorhockey i Nordamerika kan forwarden känna.
– Ja, men så är det med allt. Jag tog lite steg i karriären, bland annat med min skridskoåkning, lite senare än andra. Jag har funderat på om jag hade kunnat jobbat hårdare med det lite tidigare. Då kanske det hade sett annorlunda ut, men det där vet man ju aldrig. Jag var för dålig helt enkelt.

Anton Hedman draftades av Boston redan 2004 så scouterna i NHL hade ögonen på den storväxte och fysiskt spelande stockholmaren.
– Jag var uppe två gånger på Bostons camper. Jag var ung då, 18, 19 ”bast”, men det var kul och en häftig upplevelse såklart

Trots sin spelstil och närmare 350 matcher i SHL/elitserien känner sig inte Anton Hedman speciellt sliten i kroppen.
– Peppar peppar, jag har klarat mig relativt bra. Jag känner mig fräsch i kroppen. Vi hade en tuff säsong mentalt eftersom det inte gick som vi ville så nu är jag mer i en uppbyggnadsfas. Kroppen känns bra, men jag måste nollställa mig mentalt inför nästa säsong.

Hur ser du på att Thomas Berglund är tillbaka som tränare i klubben?
– Jag kom hit då ”Bulan” (Thomas Berglund) och ”Rönken” (Jonas Rönnqvist) var tränare. Det var en bra utbildning för mig även om jag var seniorspelare då.
– Jag tycker det är bra att han är tillbaka i Luleå. Det ska bli spännande att se hur han har utvecklats. Han har gjort det bra i Brynäs och föll målsnöret i SM-finalen, men han har också bevisat att han är en av ligans bästa tränare.
– Det ska bli kul och jag hann prata lite med honom då han var uppe en sväng och det känns att det ska bli kul att jobba ihop igen.

Luleå hade en ganska misslyckad säsong 2016/17, hur går dina tankar inför nästa säsong?
– Vi är såklart revanschsugna. Nu går inte tankarna redan så mycket på nästa säsong utan jag är inne en uppbyggnadsfas och att, som jag sa, nollställa mig mentalt. Jag försöker inte tänka så mycket på hur det kommer att gå utan jag försöker ge mig själv en så bra förutsättning som möjligt fysiskt inför nästa säsong, bygga upp kroppen och tänka lite på andra grejer.
– Ju längre tiden går och desto närmare säsongen du kommer så börjar tankarna gå kring var vi kommer att vara, vilken identitet vi kommer ha, vilket lag vi får ihop och så vidare. Helt klart kommer vi försöka hitta tillbaka till det vi hade tidigare.

”HV71 är ju det lag som alla i Småland håller på”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL