TOPPBACKAR. Anton Strålman och Victor Hedman skänker Tre Kronor hopp inför VM.
VM 2017

Fotbollsnördarna som ger Tre Kronor guldhopp: ”Vi ska vinna sista matchen för säsongen”

ANNONS

De har kemi både på och utanför isen. I alla fall så länge det inte blir för mycket fokus på fotboll. Då kan det bli många pikar mellan polarna och lagkamraterna Victor Hedman och Anton Strålman. Hockeysverige.se satt sig ned med Tampa Bay Lightning-stjärnorna inför VM-starten för att prata om deras relation, den stundande turneringen i Köln – och rivaliteten när Manchester United och Liverpool drabbar samman.
– Man önskar att det var lite mer hetta, säger Strålman.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Victor Hedman anslöt till Tampa Bay Lightning från Modo 2009. Anton Strålman kom dit från New York Rangers när hans kontrakt gick ut 2014. Sedan dess har de varit Tampas bästa backar. De första åren spelade de båda ihop i samma backpar, men under årets säsong har coachen Jon Cooper splittrat de båda svenskarna för att bättre sprida ut sina toppbackar i laguppställningen.

Hockeysverige.se träffade Hedman och Strålman inför avresan till Köln och passade på att fråga om dom minns första matchen som dom spelade tillsammans.
– Minns vi den? Det måste ha varit ett helvete, säger Victor Hedman med ett leende varpå Strålman fyller i:
– Det matchen gick ju bra, och du avgjorde väl första matchen?
Hedman:
– Ja, det stämmer. Vi mötte Florida och vann med 3-2 i sudden. Sedan blev jag skadad efter fem eller sex matcher.

Fanns det redan då någon kemi mellan er ute på isen eller hur kändes det inledningsvis?
– Jag var framför allt väldigt spänd och förväntansfull att få spela ihop med en svensk back. Det skulle bli första gången, säger Strålman och fortsätter:
– Fram till dess hade jag bara haft några byten tillsammans med Tim Erixon i Rangers så jag såg väldigt mycket fram emot att få spela med en svensk.
Hedman:
– Vi snackade lite med varandra på sommaren innan du sajnade.
Strålman:
– Ja, jag kollade upp lite där med dig innan jag skrev på. Sedan hade jag spelat med Victors bror Oscar lite i juniorlandslaget. Det fungerade bra så då borde det fungera bra med lillebror också.

Hade Oscar och lillebror Victor samma spelstil?
– Nej, inte riktigt. Oscar är lite mer av en defensivspecialist.


Foto: Bildbyrån

”JAG HAR FYRA BARN NU”

Duon spelade ihop i World Cup i höstas och kommer antagligen att spela i samma backpar under även VM. Detta trots att dom båda tycker att dom har ungefär samma egenskaper på isen.
Hedman:
– Vi har ungefär samma stuk i spelet. Vi kan båda bidra offensivt, spela bra defensivt, följa med upp i anfallen och vi läser av varandra bra. Det är också anledningen till att det fungerat så pass bra när vi lirat ihop, att vi har spelsinnet och kan läsa av situationer samtidigt som vi båda är tvåvägsbackar.
– Vi läser hockey ganska lika, kompletterar varandra, vet vart vi har varandra på isen och i egen zon. Sedan snackar vi ganska mycket mellan bytena, men även på isen.

Victor, hur upplever du Anton som back?
– Han får allt att se så enkelt ut. I tuffa situationer i egen zon kommer han alltid ut med pucken. Dessutom är han, som sagt var, väldigt bra på att läsa spelet, har ett bra förstapass, är väldigt rörlig, bra på att täcka skott och gå runt försvararna i anfallszonen. En komplett back.

Anton, hur låter din beskrivning av Hedman som hockeyspelare?
– Victor är en spelare som har alla verktygen i sin verktygslåda. Han har en fantastisk rörlighet trots sin storlek och även ett fantastiskt huvud som ser spelet framför allt när han går med i offensiven. Det har varit kul att se honom eftersom han har var riktigt, riktigt bra.
– Defensivt är han stabil. Victor är en stabil liten pojk och som du ser så är han ju dubbelt så stor som jag är (skratt). Det är kul att ha fått se under dom här tre säsongerna hur han har utvecklats.

Hur tajta är ni båda vid sidan av isen?
Hedman:
– Vi har ju lite olika liv med familjesituationen och så vidare.

Just det, du Anton samlar på barn?
– Ja, precis (skratt). Jag har fyra barn nu och där försvinner det mesta av min tid. Samtidigt delar vi många intressen också. Bland annat är vi fotbollsidioter båda två. Victor är ett United-fan och jag håller på Liverpool. Det brukar bli frukost på någon av våra hotellrum när det är match på gång.
Hedman:
– När du väl är hemma under en säsong vill du verkligen vara hemma och vara med familjen. Jag tror inte att man umgås med någon alls i stort sett då. När vi hänger är mer då vi är ute på ”roaden”.

Du är United-fan, hur känns det då när Zlatan Ibrahimovic är skadad och blir borta en längre tid, Victor?
– Det var inte så kul att se. Det är ingen skada man unnar någon, men är det någon som kan komma tillbaka efter en sådan skada i den åldern han är i så är det han. Han slutar aldrig att förvåna. Dessutom är han vältränad och i bra form.

Vilka vann senast mellan Manchester United och Liverpool?
– Två kryss, svarar båda i mun på varandra.

Så det har varit ganska lugnt mellan er den här säsongen?
Strålman:
– Ja, ganska lugnt. Det har varit två riktiga tråkmatcher. Man önskade att det fanns lite mer hjärta och lokala spelare, men det har varken Liverpool eller United. Då försvinner den här hettan kring derbyna.
Hedman:
– United har en spelare från Manchester och det är (Marcus) Rashford, men annars är det inte så mycket mer.
Strålman:
– Liverpool har ganska många engelska spelare, men ingen från Liverpool, säger Strålman med en bister min.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VI VILL INTE FÖRLORA NÄR VI SPELAR”

Innan det här drar iväg till en fotbollsintervju stoppar vi upp och pratar lite VM innan planet mot Tyskland ska lyfta.
– Okej, fotbolls-VM? skrattar de två backarna från Tampa.

Jag tänkte närmast på era tankar kring den här resan till hockey-VM i Köln.
Strålman:
– Jag ser väldigt mycket fram emot det här. Vi har en bra grupp med spelare och ledare. Nu handlar det bara om att få ihop det på isen. Vi har ett bra lag på pappret, men ytterst handlar det om vad vi gör där ute. Jag tycker att vi har väldigt bra förutsättningar så det ska bli väldigt spännande.
Hedman:
– När vi missade slutspelet med Tampa kändes det väldigt intressant att komma hit. Jag har hört på flera andra att dom varit sugna på att komma hit och spela så jag förstod att vi skulle få ihop ett bra gäng. Jag tror att det är viktigt då vi ska vara tillsammans under en så pass lång tid att det är ett bra gäng med grabbar och att man trivs ihop. Samtidigt är det som Anton sa, vi kan ha världens bästa lag, men det gäller att få ihop det på isen också.
– Vi har sett nu efteråt att det var bra att vi fått den här veckan att spela ihop oss och jag tycker att det blev bättre och bättre ju längre det gick. Det ska bli jävligt kul när det drar igång.

Oroar det er något inför VM att det varit lite svajiga resultat på träningsmatcherna?
– Oroliga är vi inte, men vi vill inte förlora när vi spelar, säger Hedman med en allvarsam blick och fortsätter:
– Resultatmässigt var det inte perfekt någonstans, men jag tror, som jag sa, att det var bra att vi fick spela ihop och få ringrosten ur kroppen. Vi har tränat på bra och kört hårt. Efter det fick vi två dagar att vila upp oss på, så det finns inga ursäkter längre.
Strålman:
– Man får ha lite i åtanke att vi är 15-16 stycken som precis har flugit hem och inte heller vana vid stor is. Det är faktiskt en ganska stor skillnad. Det kanske kan vara svårt för dom som inte spelat hockey att veta, men det är så att man läser linjerna i isen och det är också vad man går efter när man försvarar eller anfaller. När linjerna inte är som dom brukar så hamnar man på fel plats trots att man tror att man är rätt. Det tar lite tid att ställa om hjärnan.

Det är 16 NHL-spelare med och kanske det bästa laget på pappret sedan 2012 i Stockholm då Erik Karlsson, Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson och du själv var med Victor. Hur tänker ni kring det?
– Och det gick inte så bra. Det som gäller för oss är att vi inte slår oss för bröstet och väntar på att någon annan ska göra det. Det är viktigt att vi är ett kollektiv som gör det här tillsammans. Det är något som är bra hos oss svenskar, att det inte spelar någon roll om vi spelar fem minuter eller 20, vi accepterar ändå våra roller. Vi vill gå ut, känna stoltheten på bröstet och göra bra ifrån oss, säger Hedman och klappar kronorna på bröstet.
– Alla vet sina roller och man har varit ganska tydliga i ledarstaben vad som förväntas av mig, Anton och alla andra vad vi ska göra på isen.

Vilka får Sverige möta i finalen, för dit går ni väl?
Hedman:
– Ja, ja, det hoppas jag. Det skulle vara kul med Kanada. Egentligen spelar det ingen roll om vi får dom i semifinalen eller finalen, men vi ska vinna sista matchen för säsongen i alla fall.
Strålman:
– Eftersom det är på stor is så tror jag att det kommer bli något av dom europeiska lagen. Sedan får vi se vilka det blir.
Hedman:
– Tyskland?
Strålman:
– Ja, det skulle vara kul, haha…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL