Martin Karlsson
Nyheter

Med revansch i sikte efter degraderingen: ”Brinner jäkligt mycket för Leksand”

ANNONS

Blir det spel i SHL eller Leksand? Oavsett vilket är det framför allt en känsla som kommer finnas i Martin Karlssons kropp: Revanschlusta.
– Jag har sagt att jag vill spela i SHL, alltså så högt upp som möjligt, men det vill nog alla. Samtidigt brinner jag jäkligt mycket för Leksand och den revanschlusta som finns här, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYVERIGE.SE)

Påsken är över i Leksand och Noret (centrala Leksand) ligger ganska öde. Det beror dock inte på att ortens stolthet, Leksands IF, har åkt ur SHL. I stället handlar det om att snön virvlar i blåsten och att den sol som lyst under påskhelgen har lagt sig för att vila bakom nåra moln.

Mitt i snålblåsten har hockeysverige.se stämt träff med Martin Karlsson, kanske den av Leksands spelare som tagit störst kliv framåt i sin utveckling under säsongen och som har rykte om sig att stanna kvar i SHL även under nästa säsong.
– Inför säsongen hade vi som mål att försöka ha två lag bakom oss när serien slutade. Det hade vi chans på flera gånger under säsongen. Vi hade ett lag bakom oss ett tag, men jag tycker att vi vek ned oss lite grann då vi väl hade chansen och då det gällde som mest, säger Martin Karlsson då vi ses och pratar om säsongen som har gått och som slutade med degradering.

Inledningen av serien var lite av en mardröm för Leksand då laget inledde med sju raka förluster.
– Det var något sådant innan vi vann mot Brynäs borta. Visst var det tufft, men jag tycker ändå att det var en helt okej stämning i laget. Alla var beredda på att det skulle bli tuff start. Det tog lite tid innan vi kom in i allt och började vinna matcher.

Ni rycker upp er, spelar som ett SHL-lag och plockar en hel del poäng, men vad är det som gör att ni sedan viker ner er?
– Det har jag funderat så jäkla mycket på nu efteråt. Jag har inget riktigt bra svar, men känslan var att när vi kom till matcher som gällde lite mer så vek vi ner oss. Vi orkade inte komma upp på den nivån vi var tvungna att vara på för att vinna.

Pratade ni i gruppen om det här?
– Det var möten och samtal så det var något vi försökte jobba på hela tiden, men vi fick inte riktigt rätt på det.

Leksand slutade sist i SHL och fick alltså i Direktkvalet möta Mora, en folkfest givetvis men också tuffast tänkbara motstånd då laget imponerat stort i Hockeyallsvenskan.
– Jag tyckte bara det skulle bli kul eftersom det skulle bli jäkligt roliga matcher med inramning och allt sådant. Samtidigt hade vi mycket press på oss när vi kom uppifrån till skillnad mot förra året.
– Just då det blev klart att vi skulle få Mora tyckte vi nog bara att det skulle bli roligt eftersom vi visste att det skulle bli folkfester i hela Dalarna. Så blev det också.

Sportsligt blev det inte samma fest för Leksand utan man förlorade med 4-2 i matcher.
– Vi hade full respekt för Mora och visste om att det var ett bra lag. Vi hade även sett mycket video på Mora och visste hur dom spelade och så vidare. Nu kom vi inte upp i nivå samtidigt som dom spelade bra.
– Puckarna studsade rätt för Mora, men det är svårt att svara på så här vad dom gjorde bättre än oss. Jag tycker att dom spelade på som dom gjort under hela säsongen. Dom har sitt spel och körde på det.

Blev det stressat i gruppen när ni såg åt vilket håll matchserien började gå.
– Det är svårt att förklara, men det blir lite spänt. Vi ville ju vara kvar så det betydde väldigt mycket. En viss spänning tror jag att det blir i sådana här viktiga matcher. Det gäller att lära sig att prestera i just dom viktigaste matcherna eftersom det är då man ska vara som bäst.

Känner du med facit i hand att ni kunde gjort något annorlunda?
– Det är lätt att stå och peka på saker så här efteråt. Så är det alltid, att med facit i hand är det jäkligt att säga att vi skulle gjort si eller så. Nu blev det som det blev, säger Martin Karlsson med en allvarlig blick samtidigt som han försöker ge sig på att beskriva känslan då det stod klart att Leksand var klara för degradering till Hockeyallsvenskan.
– Jag var på läktaren sista matchen. När jag kom ner i omklädningsrummet var det jäkligt… Det var inte någon som sa något där inne. Det kändes som att det var helt tomt. Första veckan efter var det också, jag tror att det är lättast att beskriva som att det var just tomt.

DSC_0836

Det har hela tiden sagts att det Leksandslag som ställde upp i SHL är ”ett allsvenskt lag”, men det snacket håller inte Martin Karlsson med om.
– Vi slog ut Modo så vi förtjänade att vara i SHL och då är vi väl också ett SHL-lag? Vi hade många som inte hade spelat i SHL så mycket innan, men jag tror allas mål, som var med om att gå upp med det här laget, var att etablera sig i SHL. Visst var vi ett oerfaret lag, men fortfarande så förtjänade vi att vara där.

BB160328BB746

Foto: Bildbyrån

Martin Karlsson svarade för åtta mål och totalt 11 poäng på 50 matcher i SHL den här säsongen, men det var främst för sitt uppoffrande spel och utveckling som hockeyspelare han fått beröm. Själv har han svårt att prata om hans personliga utveckling då hans Leksand fått lämna hockeyns finrum.
– Jag tycker att det har gått lite upp och ner för mig personligen. Det har varit väldigt roligt att spela i SHL och jag vill såklart spela på högsta nivån.
– Vi åker ju ur så det är svårt att glädja sig åt att jag kanske gjort en del bra matcher…

Känner du att det finns något där du tagit steg framåt i din utveckling?
– Man lär sig väl hela tiden och vill utvecklas och gå framåt i allting. Men som jag sa så är det svårt att le åt sådant just nu.

I dagsläget är det inte klart vad Martin Karlsson kommer att spela nästa säsong. Det ska enligt rykten finnas SHL-intresse, men själv påpekar han att spel i Leksand lockar trots att det blir Hockeyallsvenskan.
– Som jag sa var det tomt första veckan efter att vi åkt ur, men nu börjar jag ladda om och vill börja komma igång och träna. Vi får väl se vad som händer.

Hur går dialogen med Leksand?
– Vi har en bra dialog. Vi har kommit en bit på väg så vi får se vad som händer, säger Martin Karlsson med ett leende.
– Jag har sagt att jag vill spela i SHL, alltså så högt upp som möjligt, men det vill nog alla. Samtidigt brinner jag jäkligt mycket för Leksand och den revanschlusta som finns här. Jag har tänkt att ta ett beslut vart jag ska spela under den här veckan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL