Emil Pettersson.
Växjö Lakers HC

Lira med lillebror eller satsa mot NHL – SHL-stjärnans svåra beslut: ”En balansgång”

ANNONS

Stanna i Växjö och lira med lillebror Elias eller försöka ta chansen att slå sig in i Nashville Predators i NHL? Emil Pettersson har ett svårt beslut framför sig inför nästa säsong.
– Det är en balansgång det där och någon gång vill jag ta chansen och åka över, säger landslagscentern till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Emil Pettersson lämnade Modo för spel i Skellefteå trodde många att han skulle få sitt stora genombrott. Nu blev det inte riktigt så även om sex mål och totalt tolv poäng på 24 matcher är helt okej. I början av december kom sedan ett oväntat besked, Emil Pettersson bytte klubb till Växjö. Efter det har han levererat prestationer av högsta klass. Inklusive slutspelet har han svarat för 13 mål och totalt 33 poäng på 33 matcher. Lägg därtill att han svarat för ett mål och totalt två poäng på sina två landskamper den här säsongen.

Hockeysverige.se träffade 23-åringen från Ånge efter en av Tre Kronors träningar på Scaniarinken i Södertälje och frågade honom om vad som låg bakom hans förvandling sedan han kom till Växjö.
– Ja du… Det är alltid lika svårt att svara på varje gång jag får den frågan faktiskt. Jag hade väl en revanschlust och ville visa för mig själv och alla andra att det blev fel där uppe.
– Jag kom bra in i grejerna fort i Växjö och hittade en kedja där vi verkligen trivdes med varandra. Det rullade på från start och jag hade bara roligt.

Fick du en annan roll i Växjö?
– Annan roll vet jag inte. Jag spelade powerplay och sådant uppe i Skellefteå också, men jag fick spela mer i Växjö. Det var inte så att jag inte fick chansen där uppe. Det var mer att jag inte tog den, säger Emil Pettersson som inte tycker att hans halva säsong uppe i Västerbotten var så svag som många vill göra gällande.
– Ibland går det bra på ett ställe och ibland går det mindre bra på ett annat. Det var min första riktiga motgång, men grejen är den att så dåligt var det inte där uppe. Statistiken var inte heller så jävla usel. Jag hade samma statistik i Modo och då tyckte alla att det var så jäkla bra.
– Det kanske var mer att folk hade förväntat sig mer, vilket jag också hade gjort. I Växjö har det rullat på hela tiden och poängen har trillat in.

Är den hockey du presterat i slutspelet den bästa hockey du har spelat?
– Det gick bra då och jag kände mig väldigt delaktig i allt varje gång jag var på isen. Jag tog tag i spelet och allt sådant. Jag hade en väldigt bra känsla i slutspelet men det var otroligt tråkigt att det tog slut fort.


Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”JAG VAR INTE ALLS DELAKTIG”

Till nästa säsong kommer även Emil Petterssons lillebror Elias spela för Växjö efter sin succé i Timrå. Men att storebror skulle ha något med övergången att göra förnekar han.
– Jag var inte alls delaktig. Jag sa vad jag tyckte och tänkte om varje klubb, men jag sa inte att Växjö var det bästa stället i hela världen att spela hockey på.
– Givetvis tycker jag att Växjö är ett väldigt bra ställe att spela hockey på, men det var aldrig så att jag sa ”du måste gå hit för det är det bästa för dig.”. Om han hade frågor svarade jag på dom ärligt oavsett om det var bra eller dåligt för Växjö. Det här var hans beslut och karriär. Jag är glad om jag kunde hjälpa till, men det är inte jag som ska styra honom.
– Växjö visste nog också vad dom skulle få utan att prata med mig. Dom hade nog bra koll och hade tittat mycket på honom i Timrå.

Emil Pettersson är givetvis imponerad över sin bror framfart i Timrå under årets säsong.
– Grymt såklart. Som jag ser det så är det han (Jonathan) Dahlén och (Victor) Ejdsell som har varit mest dominanta i hela serien.
– Jag hade förväntningar på honom innan säsongen och trodde också att han kunde göra en riktigt bra säsong. Men att han skulle ligga på i snitt en pinne per match hade jag inte trott även om jag vet hur bra han är.
– Jag är jätteimponerad och han visar, han är som mig i kroppen ganska lång och tunn, hur jäkla smart han är, kan vrida och vända samtidigt som han är bra med pucken. Han har gjort en fruktansvärt bra säsong.

Hur det blir för Emil Pettersson nästa säsong är i dagsläget oklart. Han är draftad av Nashville. Deras organisation måste i sommar ge Växjö-forwarden ett kontrakt för att inte förlora rättigheterna för honom.
– Jag har egentligen inte pratat något konkret med Nashville, men jag har hört att dom tycker att jag har gjort det bra. Jag har även fått en indikation på att dom är sugna på att sajna. Efter säsongen är det något att jag tänkt att sätta mig att tänka igenom, alltså vad jag ska göra nästa säsong. Självklart är det kul att dom lägger märke till att det gått bra för mig.
– Ingenting är skrivet i sten och det behöver inte vara fel att kvar en säsong till i Växjö. Det är en balansgång det där och någon gång vill jag ta chansen och åka över, men om det blir nu vet jag inte ännu.

Känner du dig redo för att ta steget över till NHL redan nu?
– Det är vad jag ska försöka ta reda på. Jag har svårt att ge dig ett rakt svar där.

Lockar det att få chansen att spela en säsong tillsammans med din bror i Växjö?
– Jo, såklart att det gör, säger Emil Pettersson med ett leende innan han avslutar med att stryka under att Elias har sin karriär och Emil sin.
– Absolut lockar det, men som jag sa så valde inte han Växjö för att jag var där utan för han tycker det är bästa stället för hans karriär och jag ska välja det bästa för min karriär.

Backäldsten om att finnas där för de yngre: ”Försöker göra livet lättare för dem”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch