Emil Pettersson.
Växjö Lakers HC

Lira med lillebror eller satsa mot NHL – SHL-stjärnans svåra beslut: ”En balansgång”

ANNONS

Stanna i Växjö och lira med lillebror Elias eller försöka ta chansen att slå sig in i Nashville Predators i NHL? Emil Pettersson har ett svårt beslut framför sig inför nästa säsong.
– Det är en balansgång det där och någon gång vill jag ta chansen och åka över, säger landslagscentern till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Emil Pettersson lämnade Modo för spel i Skellefteå trodde många att han skulle få sitt stora genombrott. Nu blev det inte riktigt så även om sex mål och totalt tolv poäng på 24 matcher är helt okej. I början av december kom sedan ett oväntat besked, Emil Pettersson bytte klubb till Växjö. Efter det har han levererat prestationer av högsta klass. Inklusive slutspelet har han svarat för 13 mål och totalt 33 poäng på 33 matcher. Lägg därtill att han svarat för ett mål och totalt två poäng på sina två landskamper den här säsongen.

Hockeysverige.se träffade 23-åringen från Ånge efter en av Tre Kronors träningar på Scaniarinken i Södertälje och frågade honom om vad som låg bakom hans förvandling sedan han kom till Växjö.
– Ja du… Det är alltid lika svårt att svara på varje gång jag får den frågan faktiskt. Jag hade väl en revanschlust och ville visa för mig själv och alla andra att det blev fel där uppe.
– Jag kom bra in i grejerna fort i Växjö och hittade en kedja där vi verkligen trivdes med varandra. Det rullade på från start och jag hade bara roligt.

Fick du en annan roll i Växjö?
– Annan roll vet jag inte. Jag spelade powerplay och sådant uppe i Skellefteå också, men jag fick spela mer i Växjö. Det var inte så att jag inte fick chansen där uppe. Det var mer att jag inte tog den, säger Emil Pettersson som inte tycker att hans halva säsong uppe i Västerbotten var så svag som många vill göra gällande.
– Ibland går det bra på ett ställe och ibland går det mindre bra på ett annat. Det var min första riktiga motgång, men grejen är den att så dåligt var det inte där uppe. Statistiken var inte heller så jävla usel. Jag hade samma statistik i Modo och då tyckte alla att det var så jäkla bra.
– Det kanske var mer att folk hade förväntat sig mer, vilket jag också hade gjort. I Växjö har det rullat på hela tiden och poängen har trillat in.

Är den hockey du presterat i slutspelet den bästa hockey du har spelat?
– Det gick bra då och jag kände mig väldigt delaktig i allt varje gång jag var på isen. Jag tog tag i spelet och allt sådant. Jag hade en väldigt bra känsla i slutspelet men det var otroligt tråkigt att det tog slut fort.


Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”JAG VAR INTE ALLS DELAKTIG”

Till nästa säsong kommer även Emil Petterssons lillebror Elias spela för Växjö efter sin succé i Timrå. Men att storebror skulle ha något med övergången att göra förnekar han.
– Jag var inte alls delaktig. Jag sa vad jag tyckte och tänkte om varje klubb, men jag sa inte att Växjö var det bästa stället i hela världen att spela hockey på.
– Givetvis tycker jag att Växjö är ett väldigt bra ställe att spela hockey på, men det var aldrig så att jag sa ”du måste gå hit för det är det bästa för dig.”. Om han hade frågor svarade jag på dom ärligt oavsett om det var bra eller dåligt för Växjö. Det här var hans beslut och karriär. Jag är glad om jag kunde hjälpa till, men det är inte jag som ska styra honom.
– Växjö visste nog också vad dom skulle få utan att prata med mig. Dom hade nog bra koll och hade tittat mycket på honom i Timrå.

Emil Pettersson är givetvis imponerad över sin bror framfart i Timrå under årets säsong.
– Grymt såklart. Som jag ser det så är det han (Jonathan) Dahlén och (Victor) Ejdsell som har varit mest dominanta i hela serien.
– Jag hade förväntningar på honom innan säsongen och trodde också att han kunde göra en riktigt bra säsong. Men att han skulle ligga på i snitt en pinne per match hade jag inte trott även om jag vet hur bra han är.
– Jag är jätteimponerad och han visar, han är som mig i kroppen ganska lång och tunn, hur jäkla smart han är, kan vrida och vända samtidigt som han är bra med pucken. Han har gjort en fruktansvärt bra säsong.

Hur det blir för Emil Pettersson nästa säsong är i dagsläget oklart. Han är draftad av Nashville. Deras organisation måste i sommar ge Växjö-forwarden ett kontrakt för att inte förlora rättigheterna för honom.
– Jag har egentligen inte pratat något konkret med Nashville, men jag har hört att dom tycker att jag har gjort det bra. Jag har även fått en indikation på att dom är sugna på att sajna. Efter säsongen är det något att jag tänkt att sätta mig att tänka igenom, alltså vad jag ska göra nästa säsong. Självklart är det kul att dom lägger märke till att det gått bra för mig.
– Ingenting är skrivet i sten och det behöver inte vara fel att kvar en säsong till i Växjö. Det är en balansgång det där och någon gång vill jag ta chansen och åka över, men om det blir nu vet jag inte ännu.

Känner du dig redo för att ta steget över till NHL redan nu?
– Det är vad jag ska försöka ta reda på. Jag har svårt att ge dig ett rakt svar där.

Lockar det att få chansen att spela en säsong tillsammans med din bror i Växjö?
– Jo, såklart att det gör, säger Emil Pettersson med ett leende innan han avslutar med att stryka under att Elias har sin karriär och Emil sin.
– Absolut lockar det, men som jag sa så valde inte han Växjö för att jag var där utan för han tycker det är bästa stället för hans karriär och jag ska välja det bästa för min karriär.

Backäldsten om att finnas där för de yngre: ”Försöker göra livet lättare för dem”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League