Adam Rachidi och Viktor Holmkvist-
Nyheter

Ingen bestraffning efter rasistanklagelsen: ”Framgår inte klart vad som sades”

ANNONS

Han anklagades för att ha skrikit ”din jävla svarting” åt en motståndare. Nu frias Kristianstads forward Viktor Holmkvist av Disciplinnämnden. Anledningen: brist på bevis.
”Det bevismaterial som givits in till nämnden består av filmsekvenser, av vilka det inte klart framgår vad som sades vid händelsen”, skriver disciplinnämnden i sin dom.

Det var i kvalmatchen till Hockeyallsvenskan mellan Kristianstad och Visby/Roma den 11 april som det hettade till. Efter att Visby/Romas back Adam Rachidi delat ut en tackling på Kristianstads forward Viktor Holmkvist anklagas denne för att ha skrikit rasistiska tillmälen mot motståndaren. I den anmälan som Visby/Roma upprättade mot Holmkvist uppges det Holmkvist skrikit ”Rachidi, din jävla svarting”, något som flera av spelarna i Visby/Roma vittnat om.

Holmkvist, 25, säger till sitt försvar att det har blivit ett missförstånd. Han hävdar att han aldrig har skrikit något rasistiskt till Adam Rachidi.
”Efter tacklingen säger jag: ‘Vad fuck gör du din jävla idiot!?’ Efter detta åker jag mot avbytarbåset. Rachid åker ifatt mig och utdelar en vänsterkrok i ansiktet. Jag ramlar till isen av slaget. Jag höjer huvudet från isen och hör då att Rachid skriker mot domaren; ‘Han kallade mig för svarting!’ Varpå jag svarar: ‘Vad i helvete säger du!’ Därefter sätter jag mig i båset och blir verbalt attackerad att vara rasist av flera spelare i Visby. Efter denna situation gör vi mål i powerplay och linjemannen ställer sig vid vår bås-dörr och avråder mig från att spela vidare. Han säger till mig; ‘Spela inte mer, de kommer att svinga efter dig!’ Efter slutsignalen ber huvuddomaren att jag ska lämna isen direkt och inte tacka.”, skriver Holmkvist.

Disciplinnämnden fick fallet på sitt bord, men har nu bestämt sig för att fria Holmkvist från anklagelserna. I sin motivering anger man en brist på bevis som anledningen till att man inte går vidare med ärendet.
”Det bevismaterial som givits in till nämnden består av filmsekvenser, av vilka det inte klart framgår vad som sades vid händelsen. I övrigt är det uppgifter lämnade av Visby/Roma i anmälan som får ställas mot Viktor Holmkvists bestridande. I anmälan uppges visserligen att två andra spelare hört vad som sades. Några närmare uppgifter från dessa personer har dock inte getts in i ärendet. Mot denna bakgrund finner nämnden att utredningen inte är sådan att det, mot Viktor Holmkvists bestridande, kan anses utrett att han sagt det som lagts honom till last i anmälan”, skriver disciplinnämnden.

MJÖRNBERG: Hockeyn har uppenbarligen större problem med rasism än någon vill erkänna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM