Tony Zabel.
Västerås IK

Kaoset i Västerås – sparkade tränaren ryter ifrån: ”Folk bara gapar och tror nästan att jag ljuger”

ANNONS

Tre matcher in på kvalserien till Hockeyallsvenskan fick assisterande tränaren Tony Zabel beskedet att han inte längre var välkommen i klubben. Det fick kedjereaktionen att huvudtränaren Christer Olsson valde att hoppa av sitt jobb. Nu talar Zabel ut om turerna i Västerås i en lång intervju med hockeysverige.se.
– Det var jättemärkligt och jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare. Då har jag ändå talat med ganska många om det här senaste dagarna. Folk bara gapar och tror nästan att jag ljuger, säger Zabel.

I kväll fortsätter Västerås sin till synes tuffa kamp för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Efter en misslyckad säsong tvingades det klassiska laget att kvala för att behålla sin allsvenska status, men så här lång har det mesta gått i moll även där. I senaste omgången förlorade VIK borta mot Kristianstad och parkerar nu näst sist i kvalserien med sex poäng upp till en hockeyallsvensk plats 2017/18. Detta med bara fem omgångar kvar att spela.

Tre omgångar in i kvalserien kom ett besked från klubbledningen som fick många att höja på ögonbrynen. Klubben valde att frigöra assisterande tränaren Tony Zabel från sitt uppdrag, något som även fick coachen Christer Olsson att säga upp sig. Efter den förändringen har Västerås förlorat hemma mot Visby/Roma och alltså borta mot Kristianstad. I kväll väntar dessutom en tuff hemmamatch – eller ödesmatch om man så vill – mot Södertälje, som för övrigt coachas av tidigare VIK-tränaren Mats Waltin.

Nu är Tony Zabel tillbaka i Stockholms södra förorter. När hockeysverige.se når honom för en intervju om hur han ser på allt som inträffat i Västerås och kring hans person är han märkbart frustrerad och irriterad.
– När jag klev in i det här hade jag ett samtal med Christer Olsson där han sa att det kommer bli en jäkla tuff säsong. Klubben kommer från en rekonstruktion, har lyft upp en hel del egna juniorer och det kommer vara en hel del division 1-spelare som kommer att göra sin första säsong i Hockeyallsvenskan. När det är så pass många så vet man att vi kommer ha ett orutinerat lag i grunden.
– Hur lång tid det sedan tar för laget och killarna att acklimatisera sig är svårt att veta. Min personliga bedömning är att just orutinen och hur man spelar i den här serien har tagit lång tid att anpassa sig till.

Vad händer egentligen då du får lämna Västerås tre omgångar in i kvalserien?
– Det var jättemärkligt och jag har aldrig hört talas om något liknande tidigare. Då har jag ändå talat med ganska många om det här senaste dagarna. Folk bara gapar och tror nästan att jag ljuger.
– Klockan 11 den 29 mars blir jag kallad till ett möte kvart över ett. Först blev ”Äpplet” (sportchefen Andreas Appelgren) inkallad, sedan Christer och efter det jag. Det man sa var att man inte ville ha mitt ledarskap här i kvalserien och att man behövde ha ett annat typ av ledarskap. ”Vi kommer ersätta dig med (Thomas) Paananen”. Jag frågade vad som händer med mig och då fick jag svaret att jag kunde åka hem så skulle dom kontakta mig senare.


Christer Olsson. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”JAG BORDE I SÅ FALL KUNNAT FÅ EN TILLRÄTTAVISNING”

Att frigöra Tony Zabel ska enligt honom själv inte vara ett beslut som sportchefen Andreas Appelgren var involverad i.
– Jag frågade ”Äpplet” om det funnits någon kritik mot mig över huvud taget. Hans svar var ”Nej”, inte vad jag vet.” Jag frågade Christer om jag hade gjort eller sagt något ”Nej, då hade du fått höra det från mig”.
– Efter den här förlusten mot Björklöven var killarna ganska deppiga. Då tog vi ner ”Äpplet” i omklädningsrummet eftersom vi behövde jobba ännu mer med killarna, ha samtal och jobba upp en bra mental status på dom så vi kunde gå in med en bra känsla i kvalet. ”Äpplet” är erkänt bra med killar i grupp så han har varit med senaste tre veckorna varje morgon, varje ispass, varje möte och varje individuellt samtal. Hade han sett att jag betedde mig dåligt hade jag nog fått höra det av honom, men det har aldrig hänt.
– Är man 46 år och varit tränare i över 20 år så vet man om jag har gjort något tokigt eller inte. Givetvis har jag rannsakat mig själv så här efteråt men jag kan inte påminna mig om att jag gjort någonting som Christer inte accepterat att jag skulle göra. Allt jag har gjort är saker som Christer bett mig att göra. Mitt jobb har varit att göra det jag blir tillsagd att göra. Det är också därför jag tror att Christer tar det beslut han gör eftersom han vet att jag inte har gått bakom ryggen på honom.
– Det är som jag sa till klubbdirektören (Mats Brokvist) och den här styrelsekillen (ordförande Mats Jonsson) att hade det funnits någon kritik mot mig borde jag ha kallats till möte någon gång. Jag borde i så fall kunnat få en tillrättavisning. Jag vill utvecklas i mitt ledarskap och då vill jag också veta om och i så fall vad jag gjort för fel för att inte upprepa det misstaget.

Har klubben sagt någonting om vad du gjort för fel?
– Nej, utan bara att man vill ha ett annat typ av ledarskap. Jag har fått ett brev där det står ”Under kvalserien behöver vi ha ett annat typ av ledarskap än vad man behöver i grundserien. Vi tar kontakt med dig vecka 16 för framtida planering”, säger Zabel med en hel del irritation i rösten samtidigt som han måste se över sitt eget bo då det gäller framtiden inom hockeytränaryrket:
– Det finns inte så många jobba att få i den här branschen eftersom det är ganska många tränare på marknaden. När jag då blir utpekad på det här sättet, klart att det inte är till min fördel.

Hur har Christer Olsson reagerat på det här?
– När jag skulle in på mitt möte sa ”Äpplet” att när jag var klar skulle vi ses på hans rum. När jag kommer in på rummet står Christer där. På mitt möte hade man sagt till mig att Christer inte hade accepterat den här förändringen utan hoppat av.
– När jag träffar Christer säger han ”Jag kan inte stå bakom det här”. Han säger också ”Titta på mig Tony, du är en av dom mest lojala människor jag har jobbat med och fått mig att känna mig stark varje dag. Vi har gett energi åt varandra och stött och blött saker varje dag. Jag kan inte göra något annat än det jag gör för det här är inte okej.”
– Hans agerande gör att jag får någon form av upprättelse i det hela. Han går bara därifrån och det är…, jag har inte ord för det han gör. Det är grymt.

”DET HÄR VAR INGET SOM KOM FRÅN LAGET”

Givetvis är Tony Zabel både förvånad och frustrerad över det tillfälle som ledningen i Västerås valet att ta det här beslutet.
– Att ta det här beslutet i en kvalserie där vi vunnit två och förlorat en… Jag har stått i en kvalserie med Djurgården förut och sett när fantastiskt duktiga spelare får darr i hela sitt spel. Jag har sett spelare som spelat i SHL under nästan hela sitt liv men som plötsligt inte kan spela hockey. Den erfarenheten hade varit ganska viktiga att ha bland spelarna i Västerås omklädningsrum, påstår jag i alla fall.
– Om man ville göra en förändring hade man kunnat ta Christer åt sidan och sagt att man ville ta in den här J20-coachen för han är bra med killarna och haft många i det här laget tidigare. Då tror jag att Christer hade kunnat sagt att J20-tränaren kunnat vara med och snacka lite med grabbarna, men att göra den här förändringen som man nu gjorde tror jag inte är bra.

Har du fått några reaktioner från några spelare eller supportrar?
 Jag har ett flertal samtal från spelare som känner att ”vad händer?”. Jag fick från kaptenen (Fredrik Johansson) där ha sa att jag skulle veta om att det här var inget som kom från laget. Givetvis kan ju alltid någon eller några enskilda spelare sagt något, men det är inget som kommit fram till mig.  Sedan har jag ju fått tack för den här tiden av flera spelare.
– Jag har även fått från supportrar, även om dom i grunden är besvikna över att Västerås hamnat i kvalserien, samtal och meddelanden om att det inte får gå till på det här sättet även om dom nu bara har läst det som stått i tidningarna.
– Några tycker säkert även att jag är en idiot. Det blir lätt så att när man förlorar matcher är man aldrig bra i andras ögon. Ibland kan man vinna fast det inte ser bra ut, men då är man bäst i alla fall. Som tränare kan man inte åka ut i rymden bara för att man vinner men heller inte åka ner i jorden bara för att man förlorar. Man måste hitta en balans i det där.
– Jag hoppas för killarna och klubbens skull att man vinner mot Södertälje ikväll så man får lite medvind för jag tror att killarna mår riktigt dåligt nu.

Har du några planer för framtiden ännu?
– Nej och det är jättesvårt eftersom jag inte fått sparken utan bara är ledig (skratt). Jag kan inte förhålla mig till framtiden ännu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan