Leif Boork.
Nyheter

Damkronorna chanslösa – överkörda av Finland i kvartsfinalen

Nej, det blir inga VM-medaljer för Damkronorna den här säsongen heller. I gårdagens kvartsfinal mot Finland blev det stryk med 4–0 efter att finskorna varit bättre från första nedsläpp.
– De kommer över oss ganska hårt, säger forwarden Erika Grahm till SVT Sport.

Hoppet om en VM-medalj är borta för Damkronorna. Gårdagskvällens sena kvartsfinal mot Finland slutade med 0–4-förlust efter att finskorna mer eller mindre punkterat matchen redan i första perioden. Sara Säkkinen fixade 1–0 bakom Sara Grahn redan efter fyra minuters spel och därefter spädde Linda Välimäki på till 2–0 i en period där finskorna vann skotten med 15–6.
– De kommer över oss ganska hårt. Det är tufft att ligga under med 0-2, men det är långt kvar av matchen. Om vi får in mer puck på mål, så kan vi vända på det här, sade forwarden Erika Grahm till SVT Sport efter inledningsperioden.

Någon vändning blev aldrig aktuell. Luleås back Jenni Hiirikoski ordnade 3–0 i powerplay i andra perioden och när Damkronorna behövde lyfta sig i slutperioden fick man bara i väg ett skott på mål. Susanna Tapani fastställde slutresultatet till 4–0. Sara Grahn i det svenska målet stoppade 38 av 42 skott i matchen. Sverige lyckades å sin sida bara få i väg 16 mot finska målvakten Noora Räty.

För sjätte VM-turneringen i rad missar Sverige semifinalspelet på VM. Senaste medaljen kom för tio år sedan i Winnipeg då Sverige lyckades fixa ett brons efter att ha slagit just Finland i medaljmatchen.
– Vi har gjort en ganska bra turnering hittills, även om vi förlorade mot Tyskland, som överraskat. Det packar ihop sig uppe i toppen och är hårt och jämnt. Jag tycker ändå att vi utvecklat många egenskaper. Sedan fastnar vi i kvartsfinalerna, där vi måste få ett genombrott, säger förbundskapten Leif Boork till SVT Sport.

Nu väntar en placeringsmatch mot Ryssland för Sverige natten mot fredag. Ryssland som överraskande blev utslaget ur VM i natt. I den andra kvartsfinalen bjöd Tyskland, som slog Sverige i den första gruppspelsmatchen, nämligen på en jätteskräll då man slog ut Ryssland efter en 2–1-seger. Marie Delarbre sköt segermålet halvvägs in i den tredje perioden.

Tyskland, som aldrig tidigare har tagit sig till semifinal på ett dam-VM ställs mot USA i sin semifinal medan Finland möter Kanada i sin semi. Ett Kanada man faktiskt besegrade under gruppspelet. Finland blev då den första nationen i VM-historien utöver USA att slå Kanada i en VM-match.