Sök
World Cup 2016

SIBNER: Därför funkar inte NHL + OS 2018

Där kom den, den sura bomb vi alla gått och väntat på sedan åtminstone i höstas. NHL skickar inte sina spelare till OS och det är ju tråkigt. Men jag förstår dem.

För det första, låt mig klargöra en sak: jag tycker det är väldigt synd att vi inte får se NHL-spelare i OS. Helt enkelt av den enkla anledningen att vi kommer gå miste om en olympisk hockeyturnering som hade kunnat bli en rätt schysst höjdare, och istället får något som kommer bli väldigt perifert och blekt. Hockeyn har varit den stora rockstjärnan på den olympiska vinterhimlen ända sedan Roenick, Hasek, Gretzky, Forsberg, Bure och Jagr och de andra stjärnorna landade i Nagano, kastade kostymerna och strosade runt i grälla gympakläder för 19 år sedan. Hockey är en liten sport, men i vinterolympiska sammanhang är det en stor angelägenhet. Av de 16 bäst presterande länderna vid vinter-OS i Sotji är 12 representerade av spelare i NHL och världens tre största hockeyländer slutade etta, trea och fyra i medaljligan.

Nu är många arga på NHL. En del helt utan att beakta, förstå eller erkänna de förklaringar som ligan anger som underlag för sitt beslut.

Andra framför klart mer rimliga argument, till exempel att OS är en suverän chans för NHL att bygga ishockeyn på nya marknader och få uppmärksamhet för sin sport.

Däribland många av mina skribentkollegor, men också spelarna själva genom spelarfacket NHLPA. Inte bara är det givet att man som hockeyspelare vill ha chans att representera och spela för sitt land, tillsammans med de allra bästa och inte bara de just då tillgängliga. Man kan också tycka att det bör ligga i NHL:s intresse att sådana tävlingsmoment finns. Men det har man enligt mig redan påbörjat genom World Cup.

Hur som helst. Beslutet är dåligt för den globala ishockeyn, är argumentet.

Det är delvis ett helt korrekt argument, dessutom. OS är kul för världshockeyn och otroligt stort i de deltagande länderna och innebär ett lyft för det generella intresset för sporten så gott som överallt i världen, särskilt under de två veckor turneringen pågår. Utom just då i de 31 arenor där det normalt spelas NHL-hockey. Före jul gjorde NHL en stor webbundersökning bland sina fans för att utreda frågan om OS-deltagande; i Kanada svarade 53 procent av fansen att de INTE ville skicka spelarna till OS. I USA var siffran 73 procent. De positiva effekterna av OS-deltagande har inte heller kunnat mätas tillräckligt tillfredsställande, för då hade dessa mätningar varit en vanligare del av argumentationen. Så vi kan i nuläget egentligen bara säga att ett OS antagligen, men inte bevisligen, leder till fler hockeyspelare i världen.

Därtill lär NHL ha lite kalla fötter omkring formatet för internationell ishockey för tillfället. I finansiella termer blev World Cup, delvis som en följd av de sportsliga resultaten, ingen supersuccé ens i hockeyns eget Mecka. Under junior-VM i Montreal gapade förbluffande många stolar tomma ända fram till sista dagarnas spel, trots att Kanada och USA gick till final. Och sett till underhållningsvärdet blev OS på stor rink i Sotji allt annat än en höjdare.

Om nästa års OS hade spelats i USA eller Kanada eller för den delen i Paris eller Stockholm så hade NHL-deltagandet varit en helt annan femma. Nu sker det i Sydkorea, där NHL inte ser någon kommersiell framtid vare sig för sändningsrättigheter, merchandise eller utlokalisering av lag eller ens matcher. Det har sagts att Kina 2022 är en helt annan femma, i kraft av landets roll som ekonomisk supermakt. Men rent konkret: OS 2018 spelas på ett ställe av relativt ringa ekonomisk relevans där ingen bryr sig om hockey och där matcherna skulle spelas på väldigt knepiga TV-tider. För att en match ska kunna sändas på prime time i New York måste den gå av stapeln klockan åtta på morgonen i Pyeongchang.

Man kan faktiskt också ställa sig frågan om OS-formatet egentligen är särskilt optimalt för hockeyn. Nästan alla andra sporter som deltar i vinter-OS synkar gladeligen sin tävlingskalender helt och hållet omkring just OS. Det är i regel större eller åtminstone minst lika stort för inblandade atleter och deras förbund som VM och världscuper. Men ett OS-guld som avgörs på tio speldagar kommer aldrig bli större än en Stanley Cup. Och medan världens skidförbund och dess sponsorer och finansiärer är stora vinnare på ett vinter-OS är NHL en affärsverksamhet vars främsta sammanlagda intäkter kommer från lokal försäljning av biljetter, förtäring och sponsorskap. Faktum är att NHL inte ens får visa highlights från stora OS-ögonblick i sin marknadsföring, eftersom IOK äger rättigheterna till de händelserna.

När Bill Daly stod vid podiet under World Cup i höstas och sa att femfaldigt deltagande i OS inte givit NHL-klubbarna särskilt mycket tillbaka så hade han rätt. 

Jag får gå tillbaka till min intervjubandare och lyssna på det där igen. I mer exakta ordalag sa han så här:

“Olympic participation hasn’t done a lot for the National Hockey League, and for the clubs. It’s obviously a big global stage, and probably the top global stage. But it hasn’t translated to our business.”

Så är det. En NHL-klubb, oavsett om det är i Kanada eller Florida eller Chicago, har faktiskt inte jättemycket att vinna på ett OS-deltagande utifrån ett marknadsperspektiv. Klubben som betalar spelarnas löner måste stänga ner säsongen och låta arenan stå tom under två hela veckor på bästa tänkbara tid i USA, när fotboll och baseball har uppehåll. Och även om IIHF betalar försäkringar för spelarna så är det klubbarna som står de sportsliga riskerna vid skador på de spelare som IOK så gärna vill se i sin turnering. Förra året försvann spelare som Henrik Zetterberg, John Tavares och Alexander Barkov i samband med OS och spelade inget mer den säsongen. Var OS bra för Florida Panthers ägare? Nja, va? Så om vi ska utmåla NHL som boven i det här dramat så bör vi börja med att inse att NHL ÄR de 31 klubbarna, det är de som tillsätter och avsätter Gary Bettman och bestämmer vad han ska säga och göra. ”NHL tänker bara på sina klubbägare och deras pengar”, menar många. Om det får man tycka vad man vill, men man bör åtminstone minnas att det är organisationens själva syfte.

De olympiska spelen är inte heller den ädla, ideella och oskuldsfulla apparat vi ofta luras att tro att de är.

Bara TV-rättigheterna för att sända OS i Rio i somras beräknades generera mer än 35 miljarder kronor. På tre veckor. Lägg därtill marknadsföringsrättigheter och andra sidointäkter och ett sommarspel är värt en bra bit norr om 100 miljarder kronor i bruttointäkter. Vinterspelen är inte i närheten, men beräknas ändå komma upp i någonstans mellan en tredjedel och hälften av den summan.

IOC är alltså inte direkt en förening av ideellt arbetande föräldrar som måste vända på slantarna i vått och tort. Snarare har vi att göra med en av idrottsvärldens absolut största maktapparater och i det sammanhanget är NHL och IIHF småpotatis. IOK har inte velat ersätta NHL-klubbarna ekonomiskt, och det kan man väl också ifrågasätta i så fall? IOK har sportvärldens alla stora varumärken och sponsorer i ryggen och inte många kan stå upp mot dem när det gäller makt och ekonomiska muskler. Det skulle i så fall vara FIFA.

FIFA har som bekant varit giriga nog att ge OS kalla handen sedan urminnes tider.

FIFA lär knappast ångra sig. De tar därmed in och fördelar alla intäkter precis som de själva behagar och några större problem att motivera enskilda länders förbund och deras klubbar tycks inte finnas. Fotbolls-VM har stadigt vuxit och expanderat antalet deltagare och är i tät kamp med sommar-OS världens största sportevenemang. Som reklampelare och intressedrivare för en enskild sport torde dess plats på tronen vara ohotad. Att satsa krutet på en egen best-on-best-turnering som global reklampelare för sporten känns bättre även för hockeyn, än att anpassa sig till IOK:s kalendrar och val av spelplatser. Om NHL ändå identifierar OS som en viktig arena – vilket man ju verkligen kan argumentera för att de gör, de har ju trots allt varit där nu i fem raka turneringar – då tycker jag de bör överväga att erbjuda sina stora juniorstjärnor till en U21 eller U23-turnering som en kompromiss, precis som fotbollen gjort. Men som sitt stora flaggskepp tycker jag att hockeyn med NHL i spetsen och IIHF som engagerad samarrangör bör tänka som FIFA och fortsätta på den inslagna vägen med World Cup.

Greed, for lack of a better word, is good. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten