Johanna Fällman.
Nyheter

Backgiganten tog Damkronorna till kvarten: ”Helt plötsligt börjat göra mål”

Hon är vanligtvis inte den stora målskytten, men i natt klev Luleås back Johanna Fällman fram och tog Damkronorna till VM-kvartsfinal mot Finland med sina två mål i den avgörande gruppspelsmatchen mot Tjeckien.
– Hon har gått framåt väldigt mycket de senaste två åren och nu börjar hon helt plötsligt göra mål, både i Luleå och här, säger Leif Boork till SVT Sport om Fällman efter nattens 3–1-seger.

Det krävdes vinst för att säkra en slutspelsplats och undvika matcher om nedflyttning. Den vinsten lyckades Damkronorna greja. Nattens möte med Tjeckien slutade med seger 3–1, efter att en i landslagssammanhang ovan målskytt blivit stor hjältinna.

Luleås back Johanna Fällman är kanske mest känd för sina defensiva egenskaper, men när det brände till i natt var hon den som klev fram och sköt två mål. Mål som innebär att Damkronorna ställs mot Finland i en VM-kvartsfinal redan i kväll.
– Hon var strålande bra i dag. Hon är så väldigt bestämd i det hon gör och spelar bestämt men avslappnad, säger förbundskapten Leif Boork till SVT Sport om Fällman.
– Hon har gått framåt väldigt mycket de senaste två åren och nu börjar hon helt plötsligt göra mål, både i Luleå och här. Hon följer ofta upp anfallen i en andravåg och går på returer. Hon har mognat både som spelare och människa på ett fantastiskt sätt de senaste åren.

Efter att ha hamnat i underläge i första perioden kvitterade Fällman 4.12 innan pausvilan. I den andra perioden, där Sverige spelade upp sig, kom matchvinnande 2–1 i powerplay genom Fällman. Fanny Rask hann med ett försäkringsmål fram till 3–1. Det var en ledning som man kunde hålla matchen ut.

Efter den inledande förlusten mot Tyskland har Damkronorna tagit två raka segrar efter att först ha besegrat Schweiz för två dagar sedan. Leif Boork är nöjd med lagets utveckling i turneringen.
– Det har varit en tuff mental uppgift som vi har löst på ett bra sätt tycker jag. Det är framför allt det som är grunden till det här, att man vågar spela trots att man är i ett väldigt tufft läge. Det tycker jag har varit styrkan i gruppen, säger han till SVT Sport.

I Finland får Sverige en tuff motståndare. Laget har vunnit samtliga möten nationerna emellan den här säsongen och lyckades till och med besegra Kanada under gruppspelet i Plymouth. I natt höll man länge jämna steg med guldfavoriten USA, men föll med 3–5 efter att ha haft 3–3 halvvägs in i den tredje perioden.

I den andra kvartsfinalen möter Ryssland Tyskland. USA och Kanada har kvalificerat sig för semifinal genom att sluta etta respektive tvåa i grupp A.

Sverige-Tjeckien 3-1 (1-1, 2-0, 0-0)
Period ett: 09.29 utv 2 min Johanna Olofsson, interference, 10.39 0-1 Michaela Pejzlova assist Aneta Tejralova, 15.48 1-1 Johanna Fällman assist Maria Lindh
Skott: 4-10.
Period två: 04.33 utv 2 min Aneta Ledlova, holding, 05.12 2-1 Johanna Fällman assist Emma Nordin och Annie Svedin i power play spel fem mot fyra, 05.50 utv 2 min Tereza Vanizova, interference, 07.59 3-1 Fanny Rask assist Michelle Löwenhielm, 15.15 utv 2 min Katerina Mrazova, tripping