Lisa Johansson.
Nyheter

Ödesmatch för Damkronorna: ”Ska behålla allt positivt vi gjort tidigare”

ANNONS

En seger och en förlust. I natt spelar Damkronorna med kniven mot strupen. För att gå till slutspel – och undvika nedflyttningsspel – behöver man besegra Tjeckien.
– Det handlar mest om att hålla fokus på det vi kan påverka och behålla allt positivt som vi gjort i tidigare matcher. Gör vi det så ska det nog gå vägen, säger Damkronornas måldrottning Lisa Johansson till hockeysverige.se.

Det är mycket som står på spel i natt. Efter förlust mot Tyskland och seger mot Schweiz är Damkronorna mer eller mindre tvingade att vinna gruppspelets sista match mot Tjeckien för att gå till slutspel. Tyskland leder sensationellt B-gruppen på sex poäng före Sverige som har tre. Därefter kommer Schweiz på två poäng och Tjeckien med en.

Sverige har en målskillnad på 3–4. Två av Damkronornas mål har gjorts av AIK:s Lisa Johansson. Hockeysverige.se fick en intervju med henne inför kvällens avgörande.
– Vi utnyttjade inte vår fart som vi kan och spelade lite ängsligt i vissa lägen. Tyskland spelade bra defensivt och fick matchen lite dit dom ville och vinner matchen på det, säger Lisa Johansson när vi ber henne sammanfatta matchen mot Tyskland.
Men hon håller inte med om att spelet var lika krampaktigt som det kunde se ut långa stunder.
– Nej, så kändes det inte. Vi försökte men fick inte ihop det som vi ville.

Hur gick snacket i laget efter matchen för att ni skulle komma upp på en annan nivå till mötet med Schweiz?
– Vi fokuserar på match för match. Efter Tysklandsmatchen visste vi vad som gällde så vi lade fokus på nästa match direkt. Vi försökte behålla det som var positivt från den matchen och jobba på det som var mindre bra. Jag tycker också att vi lyckades ta fram väldigt mycket positivt i matchen mot Schweiz.

Hur jobbade ni i gruppen för att hantera det pressade läget som ni hamnade i, en vinst var mer eller mindre ett måste för att inte missa slutspel?
– Vi försökte inte tänka så mycket på det. I stället försökte vi fokusera på det vi kunde påverka och det var att ta tre poäng mot Schweiz. Jag tycker att vi hanterade det väldigt bra och fokuserade på just det vi kunde påverka samtidigt som vi genomför en väldigt bra match.

Det var också en väldigt stor skillnad på Damkronornas insats och spel mot Schweiz jämfört med den mot Tyskland.
– Det var inte så mycket skillnad i uppladdningen och sådant utan det var mer att vi fick ihop det bättre, tajmingen. Vi jobbade mer för varandra och hjälpte varandra mer över hela banan.
– Sedan vet jag inte om det även låg lite bakom att vi visste vad som gällde, att vi var tvungna att vinna om vi skulle ha en chans att ta oss vidare. Och, som sagt var, så tycker jag att vi gör det väldigt bra med tanke på det läget som vi var i. Det var väldigt skönt att få ihop gruppen och göra en väldigt bra match mot Schweiz.

Hur var sista minuterna mot Schweiz då ni bara leder med 2–1?
– Jag kan ärligt talat säga att jag inte var nervös någon gång under hela matchen. Jag kände att vi hade ett lugn i laget och jobbade på väldigt bra hela matchen.

I natt ställs alltså Sverige mot tabelljumbon Tjeckien, en match som sänds på SVT Play med start 00.03.
– Vi ska ladda upp nu och behålla det positiva från matchen senast. Vi har tränat lite nu på förmidagen (läs: söndag) och jobbat på lite detaljer, men som jag sa tidigare så handlar det mest om att hålla fokus på det vi kan påverka och behålla allt positivt som vi gjort i tidigare matcher. Gör vi det så ska det nog gå vägen.

Lisa Johansson tror inte att det kommer bli några större förändringar i Damkronornas spel mot Tjeckien jämfört med dom två inledande matcherna.
– Nej, jag tycker att vi ska fokusera på det vi är bra på. Vi är väldigt skridskoskickliga och har orken för att jobba hårt. Jag tycker att vi ska fortsätta med det och jobba på att behålla tajmingen mellan lagdelarna, alltså mellan backarna och forwards. Då tror jag att vi kan gå rätt långt.

Den 24-åriga forwarden från Nybro toppar alltså Sveriges poängliga så här långt med två gjorda mål före Djurgårdens Hanna Olsson som svarat för ett mål och en assist.
– Jag tycker att det har känts bra för egen del. Klart att det är skönt att göra mål, men jag tycker att det även arbetsmässigt har fungerat bra. Jag har kommit in snabbt i matcherna och det känns bra att spela med (Anna) Borgqvist och (Emma) Nordin. Nu är det bara att hoppas att den känslan håller i sig turneringen ut.

Är du nära din toppform i spelet nu?
– Nja, det vet jag inte. Klart att det känns bra, men jag hoppas att jag har en växel till att lägga i mot Tjeckien men även senare i turneringen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM