Jesper Wallstedt.
Västerås IK

14-åringen som jagas av SHL-klubbarna: ”Har ett lugn som imponerar”

ANNONS

Han är bara 14 år men redan förstamålvakt i Västerås J18-lag, uttagen i U16-landslaget som underårig och finns på SHL-klubbarnas radar. Jesper Wallstedt har tagit juniorsverige med storm under våren.
– Han har ett lugn som imponerar och är helt orädd för utmaningarna som han har ställts inför, säger landslagets målvaktstränare Stefan Ladhe om ynglingen till hockeysverige.se.

NYKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Slutet var inte så kul, men när spelarna och ledarna för Västerås J18-lag ser tillbaka på sin säsong kommer det nog att finnas en hel del stolthet över prestationen. Man slog ut Örebro, Färjestad och Brynäs på vägen till JSM-finalhelgen i Nyköping och pressade favorittippade stjärngänget Frölunda i semifinalen innan det blev förlust med 1–3. I lördags förlorade man sedan bronsmatchen mot Linköping med 0–5 efter att orken trutit.

Det kanske mest spektakulära med västeråsarnas säsong är unge målvakten Jesper Wallstedts framfart. Blott 14 år gammal – född i november 2002 – tog han inte bara hand om förstaspaden i J18-laget, han såg även till att imponera rejält och är en av de stora anledningarna till att laget i slutändan var med och slogs om medaljer.
– Det var mäktigt att få spela SM-slutspel. Det hade jag inte trott innan säsongen, det bara kom. Målet var att spela J18, ta någon match här och där och försöka vara med och träna en gång i veckan, säger Wallstedt när hockeysverige.se träffar honom i Nyköping.
– Det är kul att VIK har satsat och trott på mig hela vägen, att de har låtit mig spela så mycket som jag har fått göra. Jag har fått en grym hjälp av mina lagkamrater också. Så det är inte bara min förtjänst att det har gått bra för mig, det är ett helt lag framför mig som har hjälpt mig.

Åldern har inte stått i vägen för några framgångar. Och det är lätt att förstå varför. När man träffar den 188 centimeter långe och 90 kilo tunge målvakten har man svårt att tro att det är en 14-åring man har att göra med.
– Det är en stor kille som är väldigt mogen för sin ålder, konstaterar landslagets målvaktstränare Stefan Ladhe.
Han har fungerat som mentor åt västeråskeepern under Sweden Hockey Institutes flagg och analyserat hans spel i olika omgångar under de senaste säsongerna.
– Det lätt att tro att han är äldre än vad han är. Det beror dels på storleken, dels på att han är så mogen i sitt målvaktsspel och i hur han agerar på och utanför isen. Han har ett lugn som imponerar och är helt orädd för utmaningarna som han har ställts inför. Det ser man när han stigit upp i J18- och till och med J20-laget och kunnat behålla sitt lugn och sitt spel, fortsätter Ladhe.


Stefan Ladhe. Foto: Ronnie Rönnkvist

STORT SHL-INTRESSE: ”INGET ÄR BESTÄMT”

Jesper Wallstedts fina säsong har fått en hel del SHL-klubbar intresserade av att ta honom till sina juniorverksamheter. Ynglingen har ett år kvar på högstadiet, men poängterar att han inte tagit något beslut kring var han ska spela till hösten.
– Som det ser ut i Västerås nu ger de mig riktigt bra förutsättningar, tror på mig och låter mig spela. De har visat att de vill satsa på mig. Så hittills har resan i Västerås varit bra. Men det här är något jag får börja fundera över i sommar vad jag vill göra. Inget är bestämt än, säger målvakten som tillsammans med forwardsduon Lucas Raymond (Frölunda) och Alexander Holtz (Nacka) är 02:orna som får följa med 01:orna i U16-landslaget till Tjeckien för en turnering i Hodonín senare i månaden.
– Det var en bonus som dök upp, det blev jag väldigt förvånad och glad över, ler Wallstedt.

Förebilden finns inte helt oväntat i New York Rangers kasse. Jesper Wallstedt är ett New York Rangers-fan, men följer även en annan målvakt på andra sidan Atlanten extra noga.
–  Ända sedan jag var liten har jag sett upp till Henrik Lundqvist rejält. Jag kollar på många NHL-matcher och följer just Rangers. Sedan ser jag upp till min storebror som också är målvakt (Jacob Redin Wallstedt) och spelar på college i USA. Jag och pappa brukar sitta uppe och titta på honom på kvällarna. Vi har inte hunnit träna så mycket ihop eftersom han är åtta år äldre än jag, men nu när jag har kommit upp lite grann kanske vi kan göra det. Det skulle vara kul.

Stefan Ladhe ser en ljus framtid för Wallstedt om han fortsätter att vara ambitiös.
– Har han tålamod och fortsätter att jobba vidare på det här sättet och förbättra det han behöver jobba på, då ser det riktigt bra ut. Det gäller att ta framgångar på rätt sätt och låta dem bygga självförtroende på isen. Han har gjort det jättebra så här långt.

Efter ett år av mörker – nu ser framtiden ljus ut för Modo: ”Det här behövs för klubben”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL