Fredrik Söderström.
Nyheter

Söderström: ”Valt bort uppdrag som många andra skulle offra ett finger för”

ANNONS

Efter sex raka säsonger i samma bås valde Oskarshamns Fredrik Söderström att tacka för sig efter säsongen som var. I en intervju med hockeysverige.se berättar han att han fortfarande inte har något klart inför nästa säsong.
— Jag behöver ruskas om lite grann.

ULLVI/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med sina sex säsonger i Oskarshamn var Fredrik Söderström den headcoach gångna säsongen som haft samma  jobb längst inom elithockeyn. Stefan Klockare har jobbat som assisterande i Skellefteå under sju säsonger och Bert Robertsson i sex, men som huvudansvarig är det ingen som slår 39-åringen från Åkerö i Leksand på fingrarna. Nu har dock Söderström meddelat att hans tid i Oskarshamn är över och att han letar nya utmaningar.
— Faktum är att när jag tog beslutet att inte vara kvar så gjorde jag det utan att ha någonting annat i huvudet. Jag tog beslutet av två skäl. Det ena är att jag känner att jag står lite i vägen om man bygger om och nytt i Oskarshamn. Det andra är, och vilket också är det viktigaste skälet, är att jag inte vill bli en blek Fredrik Söderström som inte vill eller blir bekväm, säger Fredrik Söderström när hockeysverige.se träffar honom i Ullvi, Leksand för en längre intervju om hans tid i Oskarshamn och framtiden.
— Jag behöver ruskas om lite grann. När jag väl hade tagit beslutet och offentliggjort det så hade jag 20 procent känsla att det är lite läskigt men 80 procent spänning och att det känns helt rätt. Jag ångrar inte en sekund att jag tog det beslutet.

TYCKER OM VARDAGEN SOM TRÄNARE

Din telefon plingar hela tiden, är det många som vill locka dig till sig?
— Det finns lag som har hört sig för, men jag har inte kommit så långt att jag för djupare diskussioner. Jag har sagt att jag gärna fortsätter med hockeyn i någon form. Det finns olika uppdrag inom det här, men jag tycker om vardagen som tränare och jag tror att jag är en människa som ska leda andra.
— Dessutom har jag en social situation där jag är själv. Det gör att jag inte behöver tänka på någon annan, vilket gör att lite lättare. Oavsett om jag hamnar i Sverige eller i något annat land är det ett val jag kan göra utan att någon kommer i kläm.

Är exempelvis SHL ett nödvändigt steg att ta för dig i dagsläget?
— Jag utesluter absolut inte Hockeyallsvenskan även om det har slagit mig att jag inte vet hur många gånger jag har varit i Nobelhallen, eller Gränbyhallen, eller bussat till Timrå, eller flugit till Umeå. Där skulle jag känna att det skulle finnas något uppiggande i att vara i andra hallar.
— Jag tror att min bakgrund och uppväxt gör att jag inte har samma behov av att det ska vara på högsta nivå. Någonstans har jag fått leva ett hockeyliv där jag mer eller mindre är född i ishallen här i Leksand. Jag har vuxit upp med hockeyspelare i min närhet. Spelarna som en del springer benen av sig för att ta autografer av har var varit farsans (Dan Söderström) kompisar.

Fredrik Söderström Dan Söderström (1)

Son och far Söderström

— När jag växte upp bodde Mats Åhlberg mitt emot oss. Dan Labraaten har vallat mina skidor. Jag pratar med Anders Kallur och Inge Hammarström som att det är farbröder nära familjen. Med det menat är jag inte i den världen imponerad eller fascinerad utan i stället intresserad av ett jobb på så hög och bra nivå som möjligt. Men det ska också innefatta en utmaning för mig som person. Jag tar det inte under vilka villkor som helst, utan det måste kännas rätt.

TACKAT NEJ TILL SPÄNNANDE UPPDRAG

Den Leksandsfödde tränaren har också genom åren fått lukrativa erbjudanden som han tackat nej till.
— Jag har tidigare valt bort spännande uppdrag som har varit både välbetalda och som många andra skulle offra ett finger för att få. Det är inte för att jag varit feg utan för att min magkänsla sagt att det inte varit något för mig ännu.
— Jag tror att valen jag gjort har format mig till den jag är idag. Det kan låta lite djupsinnig och filosofiskt, men jag tror att jag ska fortsätta på det spåret. Sedan anser jag också att jag har en bit kvar och jag har en stor respekt för dom här herrarna som är på högsta nivån idag. Dom har gjort ett digert jobb under många år för att komma dit. Jag vet också att det förväntas en hel del av en person på en sådan position.

Efter att vi tre, Fredrik Söderström, Uffe Bodin och Ronnie Rönnkvist, fyllt på kaffet och tagit del av nybakade bullar från grannhuset kommer vi in på Leksand och att Fredrik en dag, precis som pappa Dan gjort, träna Leksands IF.
— Jag har aldrig fått frågan…

Det har ändå funnits rykten kring det på sociala medier genom åren.
— Ja, ja… Det räcker att jag kommer innanför kommungränsen så sätter det ryktet igång igen. När jag var på Leksands match mot Mora här igår kom det fram en i Leksandströja och sa – ”säg för fan inte att du ska till Mora”.
— Eftersom jag aldrig har fått frågan av Leksand så har det heller aldrig varit aktuellt. Skulle jag få den någon gång i framtiden så ska jag noga överväga. Det finns sidor av det jag heter och den bakgrund jag har här. Det skulle på ett sätt kännas märkligt att dom människorna som jag ser idag som hederligt folk skulle vara mot mig i vissa stunder. Det skulle vara en annorlunda upplevelse, men jag skulle inte vara rädd för det som sådant. Jag tror att det skulle vara en häftig upplevelse, men det är inte aktuellt just nu.

KÄNNER INGEN PRESTIGE

Känner du en prestige i att du måste vara huvudtränare just nu?
— Nej, men jag har kommit fram till att jag tror att jag är som bäst när jag bär det fulla ansvaret. Är det någon egenskap jag är stolt över är det att jag inte pekar eller skyller på någon annan. Jag både vågar, vill och kan stå där även när det blåser.
— Jag tror också att jag är duktig på att inkludera folk och delegera. Det är något som har vuxit fram inom mig genom åren. Jag är medveten om att i hockeyns värd är det många andra som är i behov av den posten samtidigt som jag tror att jag skulle kunna göra ett bra jobb i övrigt också.
— Jag utesluter ingenting, vilket också är ganska skönt. Jag har även fått erbjudande om ”riktigt jobb”, om jag får uttrycka mig så, alltså utanför idrottens värld sedan jag meddelade mitt beslut. Men det skulle kännas märkligt att lämna hockeyn nu för det är en viktig del av mitt liv och något som jag trivs väldigt bra med. Sedan finns det även andra uppgifter så som sportchef och så vidare. Hockeyn är ju bred.
— Vad det blir får visa sig. Jag har ingen panik och vet att jag kan mellanlanda hemma i Leksand. Jag har föräldrar som har ett stort hus med utflugna barn och jag har en brorsa som just köpt hus. Jag har sagt att jag kan ligga på en pinnstol och vara husvakt till dom kommer hem tillsvidare.

söderström

Foto: Bildbyrån

Hur viktig har pappa varit som bollplank för dig som tränare?
— Det är naturligtvis en enorm förmån att ha en farsa med det förflutna han har, med kontakter, erfarenheter och upplevelser. Det jag för ett antal år sedan tyckte var plågsamt att lyssna på tycker jag idag är fascinerande.
— Sedan är det skillnad på då och nutid. Vi är inte alltid överens, om jag säger så (skratt). I hans bok är det mycket enklare hur man ska lösa ett powerplay. Det är bara att (Mats) Åhlberg vinner teken, spelar tillbaka till ”Abris” (Thommy Abrahamsson), pass till (Börje) Salming och sedan tar farsan returen.
— När jag förklarar att jag inte har någon Salming i mitt lag och det finns idag ingen Mats Åhlberg som står och röker i mittzonen så blir det… Alltså jag har levt med det där. Jag har varit chaufför åt Mats Åhlberg då jag jobbade på hans revisionsbyrå. Det var två år efter gymnasiet när han hade åkte lite för fort och blev av med körkortet. Under två månader skjutsade jag honom runt i ”Mercan” till olika möten. Dom historierna är fantastiska och jag har fått mycket genom farsan, men sedan har vi en outtalad gräns där vi inte ska älta så mycket mer.
— Han är också med värme min hårdaste kritiker. Jag kan ju få ett sms, nästan innan matchen är slut, där han undrar vad vi sysslade med i egen zon. Det där har två sidor, avslutar Fredrik Söderström med ett leende innan vi går ut på altanen för att dricka upp kaffet vi har kvar.

En längre intervju med Fredrik Söderström om hans tid i Oskarshamn kommer inom kort på hockeysverige.se.

Ronnie Rönnkvist/Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL