Sök
Sara Grahn.
SDHL

Hon är nyckeln till svensk framgång: ”Lärt mig kunna stänga av vad jag vill”

Ikväll svensk tid inleds årets upplaga av hockey-VM för damer. För Sverige väntar Tyskland och i en intervju med hockeysverige.se berättar målvakten Sara Grahn om pressen som målvakt, den sköna avlastningen och att hon tror på ett lyckat mästerskap för laget.
— Vi måste ha en bra sammanhållning, berättar hon.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vad blir nyckeln om Sverige ska ta medalj i VM? Antagligen blir målvaktsspelet en av nycklarna i alla fall. Förbundskaptenen Leif Boork aviserade redan inför turneringen att vi kan räkna med att Brynäs Sara Grahn kommer inleda som förstamålvakt. Bakom henne och som också är med över till USA finns Djurgårdens Lovisa Berndtsson och Modos Sarah Berglind.
— Jag tycker att jag har gjort en mycket bättre säsong i år jämfört med förra. Jag har spelat lite mer stabilt och framförallt varit jämnare. Ser jag säsongen som en helhet så är jag jättenöjd, säger Sara Grahn till hockeysverige.se inför VM-premiären.

Vad är det du har utvecklat mest under årets säsong?
— Att kunna hjälpa laget mera under vissa matcher. Säsongen innan hade vi ganska många dippar som lag och släppte in ganska mycket mål. Där har jag spelat lite jämnare.

Sara Grahn tävlar om målvaktsspaden i Brynäs med en av svensk hockeys stora målvaktstalanger, Ellen Jonsson. Något som sporrar den rutinerade landslagsmålvakten.
— Vi två är jättebra kompisar och som hjälper varandra till 100 procent. Oavsett om det är jag eller hon som spelar så finns vi alltid där för varandra. Ellen är dessutom otroligt positivt trots att hon får spela väldigt lite.

SKÖNT MED AVLASTNING

Ellen Jonsson har spelat sju matcher den här säsongen och just avlastningen, att inte behöva spela alla matcher under en lång säsong, är också något som Sara Grahn uppskattar.
— Jag tycker bara att det varit positivt och att jag tack vare det fått ut mer av landslagsspelet. Jag känner mig verkligen pigg då jag åker hit till VM. Att jag inte står alla matcher hemma har verkligen varit en skön avlastning. Det har gjort att jag även har kunnat träna lite hårdare med fysen och även lagt upp träningen lite bättre.

Brynäs slutade på en sjätteplats i den här säsongens SDHL och under säsongen blandat och gett i sina prestationer. Ibland har laget presterat på allra högsta nivå, men ibland har laget haft ganska djupa dalar.
— Vi tappade lite för mycket poäng mot sämre lagen. Bland annat tappade vi på straffar och i någon förlängning mot SDE och Sundsvall. Det är sådant jag tänker på i efterhand, att om vi hade tagit dom poängen så kanske vi hade tagit fjärdeplatsen.
— Tyvärr har det varit lite oskärpa i vissa matcher och vi har inte alltid fått ihop det helt på isen.

Vad tror du oskärpan bottnar i?
— Ja du… Det handlar kanske om oerfarenhet hos vissa spelare. Vi har haft en bättre trupp den här säsongen än vad vi haft på flera säsonger innan, men det kanske fortfarande saknas lite av spetsen. Vi kan inte förlita oss på Anna (Borgqvist) och Shelby (Bran) så mycket som vi gjort den här säsongen. Det har varit så att gör inte dom mål så har vi haft svårt att vinna.

STORA FÖRVÄNTNINGAR

Nu väntar ånyo VM för Sara Grahn, en turnering som hon har stora förväntningar på.
— Det ska bli jättekul att åka till USA och spela. Jag är dessutom riktigt spelsugen efter ett litet uppehåll.

Vad betyder det att turneringen spelas i just USA?
— USA och Kanada är roliga ställen att spela hockey på. Det är alltid mycket folk på läktarna och dessutom liten rink att spela på.

Vad betyder det för dig som målvakt att det är en liten rink?
— Det blir lite mer att göra så det gäller att jag är vaken hela tiden, säger Sara Grahn med ett leende och fortsätter:
— Hemma i serien, man kanske inte kan slappna av men är spelet ute i hörnen så händer det inte så mycket. Däremot på liten rink kan skotten komma lite vart som helst ifrån. Det gäller att hålla huvudet högt och läsa spelet.

Föredrar du som målvakt det spelet?
— Ja. Då kommer man lite mer direkt in i matcherna. Man får känna på pucken lite mer och det är sådant jag som målvakt gillar.

Många talar om att du måste lyckas mellan stolparna för att laget ska gå långt, hur hanterar du den pressen?
— Det är så jag vill att det ska vara. Jag lär visa att jag verkligen är etta. Jag har haft två VM att växa in i så nu tycker jag att det är tredje gången gillt.

Du känner väl ändå en form av press?
— Klart att jag gör. Jag tycker ändå att jag har lärt mig mycket från dom här två VM-turneringarna som jag varit på innan, lärt mig kunna stänga av vad jag vill och vad jag inte vill ta in. Just Malmö-VM var jätteviktig för min egen utveckling då det gäller att hantera dom här bitarna.

Vad blir nyckeln till en svensk medalj?
— Vi måste ha en bra sammanhållning, dra åt samma håll och hitta krigarinställningen med att täcka skott, få in alla puckar på mål och så vidare. Då kan det gå vägen.

Kommer det gå vägen?
— Ja, det är jag övertygad om, avslutar Sara Grahn med en övertygande och beslutsam blick.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten