Daniel Paille.
SHL

Stanley Cup-mästaren hungrar efter en ny titel: ”Handlar om att gå samman som en grupp”

ANNONS

Han var en del av det Boston Bruins som, något oväntat, knep Stanley Cup-titeln efter en redan nu klassisk finalserie 2011. Nu hoppas Daniel Paille på att knipa SM-guldet med Brynäs.
– Jag hoppas jag kan hjälpa till med min erfarenhet, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han har en OHL-titel, ett par JVM-silver, 75 matcher i Stanley Cup-slutspelet, en Stanley Cup-titel och ytterligare en Stanley Cup-final utöver det. Få spelare i SHL kan mäta sig med den erfarenhet som Brynäs 32-åring Daniel Paille besitter.

Brynäs har precis besegrat Linköping med 6–0, så man kan förstå att den kanadensiska stjärnforwarden är på bra humör den sena tisdagskvällen.
– Det är klart, efter en vinst och efter att ha säkrat en serie känns det jättebra. Det hade varit enkelt att komma hit efter en övertidsförlust och vara lite nere. Men hela gruppen var fokuserade på att komma vidare och studsa tillbaka, säger Paille till hockeysverige.se.
– Vi har spelat flera bra matcher genom den här serien, även när vi förlorat. Det här var en kväll där pucken gick in helt enkelt. Förutom den första matchen har det varit väldigt svårt att göra mål i den här serien.

Nu har Daniel Paille fått känna på sina sex första slutspelsmatcher i Sverige. Sex lyckade sådana. Veteranen har klivit upp ordentligt under de två avslutande matcherna, när serien kunde säkras, och gjort tre mål. En slump? Inte direkt.
– För mig är det nu man ska spela sin bästa hockey. Jag har spelat mycket slutspel förut och gillar det verkligen. Ibland får man det att stämma, antar jag.
– Det blir väldigt speciellt att spela slutspel, när man kommer samman som grupp och strävar mot ett och samma mål.

bb161118bb160

Daniel Paille.

Han vet om att det var för den här typen av matcher han främst värvades. Det är nu han ska kliva fram och ta över en del av ansvaret från de mindre erfarna spelarna i laget.
– Förhoppningsvis kan jag bidra med något med min erfarenhet. Samtidigt har vi många bra ledare i gruppen, och flera som varit med och vunnit guld här i Sverige också. Jag vet att vi är flera som kan hjälpa de killarna som inte gjort det.
– En sak som jag verkligen gillar är att alla lyssnar på varandra. Våra ledare lyssnar på de andra killarna i laget också. Det gör att vi kommer samman som grupp.

Blir det nyckeln i ett slutspel? Du om någon vet ju vad som krävs för att vinna.
– Ja, det handlar att komma samman och fokusera på att göra de små sakerna rätt. Du får inte ta för stora risker, utan spela enkelt. Sen måste du ha saker som går din väg också. Du behöver ha studsarna på din sida om du ska gå hela vägen. Det handlar om att fortsätta ha en positiv attityd även efter en förlust, och tro på ditt eget spel.

Utöver spelarkvalitén, vilka är de stora skillnaderna mot ett Stanley Cup-slutspel?
– Känslorna ökar lite mer i tryck skulle jag säga, och farten går upp. Men rent sportsligt går det nog inte att jämföra de två. Allt handlar om att vinna, och fansens tryck ökar. På det sättet skulle jag snarare säga att de är rätt lika varandra.

I kväll avgörs det om Brynäs får möta Skellefteå eller Frölunda i semifinal, med start på söndag. Vinner Skellefteå får Brynäs dessutom fördel av hemmaplan i en eventuell sjundematch.
– Båda lagen är extremt svårslagna. Oavsett vilka det blir kommer det bli en hård serie. Vi har haft det tufft med Skellefteå, och såklart Frölunda också med deras spel. Det kommer inte bli enkelt. Det enda vi kan göra är att fokusera på oss själva, och spela det spel vi kommit överens om.

Åtta segrar till är det som krävs för att Daniel Paille återigen ska få fira en mästerskapstitel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL