GULDJAKT. Jenni Asserholts HV71 och Rebecca Stenbergs Djurgården möts i kvällens första SM-final.
SDHL 1

I kväll börjar de anrika gröngölingarnas kampen om guldet: ”Tror absolut vi vinner”

ANNONS

Två anrika hockeyklubbar, men för första gången framme i en dam-SM-final. I kväll möts HV71 och Djurgården i den första finalen i Kinnarps Arena. Hockeysverige.se ställde två av lagets största stjärnor, HV:s Jenni Asserholt och Djurgårdens Rebecca Stenberg, mot väggen inför allvarets stund.

I kväll drar SM-finalen på damsidan igång. Lite överraskande blir det HV 71 och Djurgården som möts där. HV 71 gick till final genom att slå ut Luleå medan Djurgården tog sig vidare via 2–1 i matcher mot Linköping. Den första finalen spelas ikväll. Skådeplats är Kinnarps Arena. Vart final två kommer att spelas är i skrivande stund oklart. Det mesta talar för att det blir på Stora Mossen i Bromma eftersom AIK:s herrar har företräde till Hovet och ska kvala mot SHL.

Även om HV71 och Djurgården spelar sina första SM-finaler någonsin på damsidan så är det två lag fyllda av nationella och internationella profiler. Lagens trupper hittar ni här:
HV71: http://www.eliteprospects.com/team.php?year0=&team=19177
Djurgården: http://www.eliteprospects.com/team.php?year0=&team=19176

Två spelare som vet hur det känns att vinna en SM-final är HV71:s Jenni Asserholt, som vunnit med Linköping, och Djurgårdens Rebecca Stenberg, som vann förra säsongen med Luleå. Hockeysverige.se tog pulsen på dom två finaltjejerna genom att ställa fem frågor inför finalen.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Jenni Asserholt, HV71

Varför är HV71 i SM-final?
– Vi har under hela säsongen haft en bra stomme i laget och som varit med under en längre tid i HV71. Till det har vi fått in några spetsspelare. Jämfört med förra säsongen har vi ökat på där ytterligare. Det känns som att vi har en bra blandning med bra karaktärer i laget och spetsspelare som kliver fram.

Hur ser du på att det Djurgården ni får möta i finalen?
– Djurgården har varit bra under hela säsongen. Det har vi sett i tabellen där dom slutade tvåa framför Linköping. Det är jättekul att det kommer upp fler lag som är bra i ligan. Djurgården har också ledande spelare i sitt lag och då framförallt med deras förstakedja (Hanna Olsson, Tina Enström och Andrea Dalen) som har producerat en hel del poäng.
– Sedan har Djurgården även en bra bredd på laget och har varit ganska stabila när vi har spelat mot dom.

Hur skulle du beskriva HV71:s spel?
– Vi är ett hårt arbetande lag och under framför allt senaste tre veckorna har vi fått ihop gruppen på ett väldigt bra sätt. Under säsongen har vi haft problem med frånvaro genom skador och andra saker. Det känns skönt att vi har kunnat komma ihop inför slutspelet och lyft tillsammans. Vi jobbar hårt för varandra, vilket också är vår styrka.

Hur slutar finalserien och varför?
– Jag hoppas jättemycket på att det ska bli jämna matcher i SM-finalen och att det blir underhållande hockey. Att vi kan visa upp det absolut bästa för hela damhockeysverige. Det är två bra lag som möts och vi vill bjuda upp till det bästa spelet på isen.
– Hur det slutar? Må bästa lag vinna, så är det. Klart att både Djurgården och vi vill vinna lika mycket. Djurgården är favoriter dels eftersom dom har slagit oss med 4-0 i matcher under säsongen och dels för att dom kom före oss i serietabellen. Vi tror samtidigt på det vi gör och när pucken släpps ikväll är vi redo.

Vem blir HV71:s stora matchvinnare i finalserien?
– Vi har många spelare som skulle kunna ta den rollen. Framförallt är det i ett SM-slutspel och i en final kollektivet som är det viktiga. Det avgörs i varje millimeter och närkamp där ute på isen. Hela kollektivet från målvakten till dom som sitter på läktaren och som tyvärr inte kan vara med eftersom dom är skadade, alla måste vara med och bidra.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Rebecca Stenberg, Djurgården

Varför är Djurgården i SM-final?
– Jag tycker att vi har en grupp som vuxit under hela säsongen. Vi har haft lite toppar och dalar men ändå alltid krigat på. Vi har vuxit samman under dalarna som vi haft och blivit en stark grupp som alltid kämpat för varandra. Därför är vi också i final.

Hur ser du på att det blir HV71 som ni får möta i finalen?
– Jag tycker att HV71 haft lite samma resa som oss. Jag tror också att det är vad som gör ett lag stark, att det inte alltid går spikrakt, när det går lite upp och ner och man får kämpa för vinsterna.
– Lite förvånad är jag ändå att HV71 är i final i och med att dom slog ut Luleå. Samtidigt, när man tänker närmare på det, så är man inte enbart förvånad eftersom HV 71 är ett starkt lag som är väldigt skridskostarka och kämpavilliga.

Hur skulle du beskriva Djurgårdens spel?
– Vi vill spela med mycket fart, hög press och med ett bra passningsspel. Det är också dom sakerna som jag tycker att vi har förbättrat bit för bit under säsongen. Vårt spel började inte fläckfritt utan har kommit mer och mer under säsongen. Nu under slutspelet tycker jag att vi har spelat en riktigt bra hockey.

Hur slutar finalserien och varför?
– Jag tror absolut att vi vinner, men jag tror också att det kommer bli väldigt tuffa matcher. Det gäller för oss att ta en match i taget och inte försöka se för långt framåt. Spelar vi som vi gjorde mot Linköping i semifinalen så ska vi ta det.

Vem blir Djurgårdens stora matchvinnare i finalserien?
– Svår fråga… Jag tycker att vi är starka som lag och dessutom har vi en riktigt bra målvakt i Lovisa Berndtsson. Hon har hållit oss uppe i både kvartsfinalen mot Leksand och i semifinalen mot Linköping. Hon är absolut en viktig pjäs för att vi ska kunna vinna det här.
– Annars spelar det ingen roll vem som blir matchhjälte. Det viktiga är att vi kommer göra det här tillsammans som lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch