Leif Boork.
Nyheter

Leif Boork känner att han sitter säkert: ”Utgår från att jag gör klart mitt kontrakt”

ANNONS

Han har gett flera stjärnspelare nobben under uppmärksammade former och resultaten har uteblivit. Men trots att svensk damhockey inte har något bra år på det internationella planet är förbundskaptenen Leif Boork lugn.
– Jag utgår från, oavsett hur det går, att jag gör klart mitt kontrakt över OS 2018, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under måndagen presenterade Leif Boork sin trupp till VM i USA som inleds 31 mars. Truppen har ni kunnat läsa om tidigare här på hockeysverige.se. Efter den ganska välbesökta presskonferensen på Svenska Ishockeyförbundet slog sig hockeysverige.se ned med en kopp kaffe tillsammans med förbundskaptenen för att få en liten närmare inblick hur hans tankar gått kring uttagningen av truppen.

Leif, genom åren har alltid Sverige haft en ganska erfaren och rutinerad målvaktsuppsättning. Nu står Sara Grahn för rutinen, men där bakom har vi två internationellt orutinerade målvakter i Lovisa Berndtsson och Sarah Berglind, hur tänker du kring just målvaktsfrågan?
– Vi har sett vad Lovisa och Sarah Berglind har presterat i landslaget när dom varit inne. Lovisa har haft en fantastisk fin utveckling. Hon blir 29 år i år och är en mogen kvinna och idrottstjej som varit med ganska länge men fått sitt genombrott i år tack vare sitt fina spel i Djurgården.
– Lovisa fick ganska tuffa uppgifter i början då hon spelade mot USA och Finland. Vi förlorade dom matcherna och släppte in en del mål, men hon fortsatte lugnt och sansat att spela sig in i laget, så Lovisa känner jag mig väldigt trygg med.

Sarah Berglind?
– Sarah har gjort det väldigt bra internationellt. Dom är lite olika spelstilar. Sarah är en hybrid av både position och reaktion. Lovisa är mer position medan Sarah är lite mer reaktion. Det kan vara bra att ha lite olika spelmodeller där också.

Många har höjt röster kring att HV71:s Sabina Eriksson borde fått chansen, fanns hon med i bilden?
– Ja, hon fanns med i bilden. Nu har hon varit skadad efter att ha fått en puck i huvudet och spelade inte på ett tag. I stället spelade den tyska målvakten (Jule) Flötgen, vilket kanske var lite synd.
– Sabina har absolut ändå varit med i diskussionen, men hon har tidigare inte varit med över huvud taget i landslaget. Då ska det mycket till om man ska kasta in henne direkt i ett mästerskap.


Sara Grahn och Anna Borgqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det är bara Maja Nyhlén Persson som är debutant i truppen och generellt har väldigt få spelare debuterat i landslaget under säsongen, hur ser du på återväxten i svensk damhockey?
– Återväxten känns ganska bra. Anledningen till att det varit få debutanter är att vi under åren provat väldigt många spelare. Det har gjort att många spelare fått landskamper på sig, så att säga. Jessica Adolfsson var debutant det här året liksom Lovisa Berndtsson. Sedan är Maja debutant nu.
– Jag tycker inte återväxten är dålig utan det finns ett helt gäng spelare där bakom. Får dom ytterligare några år av träning, internationell erfarenhet och mognar som personer så tror jag att nästa generation spelare kommer ligga på en högre nivå än vad den här generationens spelare gör.

Är det känslan du får då du exempelvis sett Ylva Lindbergs U18-trupper?
– Ja, absolut. Jag har sett dom stora camperna man haft och inte bara U18-landslaget. Det finns många duktiga spelare där. Dessutom finns det flera väldigt bra spelare bland dom som är seniorer. Jag tänker då bland annat på Alice Östensson, Nathalie Ferno, Hanna Sköld och så vidare. Spelare som varit inne i landslaget, men som kan utvecklas ytterligare.

Saknar du någon spelkvalité i den här truppen?
– Vi har haft lite problem med målskyttet. Det är ingen tvekan om det. Jag vill hänvisa det till att vi har haft mycket skador på spelare som Emma Nordin, Anna Borgqvist, Erika Grahm och så vidare. Vi har haft flera av dom här bärande offensiva spelarna borta. Kanske inte samtidigt, men av och till. Det har gjort att vi inte kunnat formera laget så vi fått den här riktigt offensiva kvalitén.
– Nu tycker jag att vi har två kedjor som har dom offensiva kvalitéerna. I Lisa Johansson, Anna Borgqvist och Emma Nordin har vi en kedja. Erika Grahm, Pernilla Winberg och Hanna Olsson är en annan kedja. Jag hoppas att dom två kedjorna kommer att producera i VM.


Rebecca Stenberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Var det nära att du även plockade med Rebecca Stenberg i den preliminära truppen med tanke på hennes offensiva kvalitéer?
– Rebecca finns absolut med i diskussionen. Det var ett gränsfall, men vi behövde lite olika spelkvalitéer… Man måste göra val, men Rebecca var väldigt nära att komma med. Vi valde bort henne för lite andra kvalitéer i andra uppställningarna.

Det är ”bara” tre finalspelare med i truppen, vad tänker du kring det?
– Både HV71 och Djurgården har ganska många utländska spelare i sina lag. Jag kan inte välja bland schweiziskor, ryskor, amerikanskor, kanadensiskor, tyskor, finländskor eller norskor. Jag måste välja svenskor.
– Till exempel så bröt Julia Östlund benet. Hon har varit med en del och skulle varit aktuell till VM. Felicia Linder är en back som vi hade en diskussion kring. Annars finns det helt enkelt inte så många svenska spelare kvar av den kvalitén i dom lagen.

Vilka förväntningar har du på lagets prestation i VM?
– Vi vill naturligtvis gå vidare från gruppen. Samtidigt vet vi att den här gruppen är, tack vare den seedningsprocedur den har, väldigt svår. Det är en kort serie, det är motståndare som vi respekterar väldigt mycket och som vi har haft svårigheter med och spelat jämna matcher mot.
– Jag hoppas att vår erfarenhet och det samspel som finns i den här gruppen, kärnspelare som varit med i turnering efter turnering, ska ge oss den mentala styrkan och plattformen att stå på. Något som jag vet kommer att behövas då vi kommer till VM.

Med tanke på den svajiga säsongen som varit för Damkronorna, vad skulle ett lyckat VM betyda för svensk damhockey?
– Klart att gör vi bra internationella prestationer så smittar det av sig på den nationella hockeyn, stimulerar yngre spelare och ökar intresset hos media och allting. Klart att det vore optimalt.
– Men i min position kan jag inte sitta och önska mig saker hit och dit eller drömma. Jag måste vara lite mer pragmatisk och realistisk. Det är i första matchen, som vi har mot Tyskland, som fokus ligger. Man får inte fundera så mycket över konsekvenserna. Gör man det blir man lätt nervös, spänd och så vidare. Det gäller även för oss i lagledningen att hålla lugnet.

Du känner ingen oro om det skulle bli ett misslyckande och ni inte går vidare från gruppen?
– Nej! Jag känner varken eller. Jag spekulerar inte så mycket över om det går bra eller dåligt. Vi som är i ledningen försöker koncentrera oss på att göra det bästa möjliga jobbet. Sedan får vi se vad resultatet blir.
– Jag kan inte oroa mig, vilket jag slutat med för länge sedan, för hur det ska gå, vad folk säger och vad resultatet blir. Det går bara inte.

Hur tänker du kring din egen position om det skulle gå knackigt i VM?
– Jag har kontrakt till och med OS i Sydkorea 2018. Jag känner förtroende från både Svenska Ishockeyförbundet och SOK (Sveriges olympiska kommitté). Vi har en väldigt bra dialog och en samkörd ledning.
– Det har funnits kritik mot bland annat att vissa spelare (Jenni Asserholt och Emma Eliasson) inte är med och att vi gjort en del resultat som varit lite svajiga. Men det är sådant som ingår. Jag kan inte fundera över det heller.
– Jag utgår ifrån, oavsett hur det går, att jag gör klart mitt kontrakt över OS. Sedan har jag sagt att jag ska sluta efter det, avslutar Leif Boork med ett leende.

LÄS ÄVEN: Valentina Lizana Wallner om VM-truppen: ”Asserholt hade lyft laget rejält”

VM-TRUPPEN 2017

MÅLVAKTER:
Sara Grahn, Brynäs
Lovisa Berndtsson, Djurgården
Sara Berglind, Modo

Reserv på hemmaplan: Maria Omberg, Luleå

BACKAR:
Anna Kjellbin, Linköping
Johanna Fällman, Luleå
Johanna Olofsson, Modo
Annie Svedin, Modo
Jessica Adolfsson, Brynäs
Emilia Ramboldt, Linköping
Maja Nyhlén-Persson, Leksand

Reserver på hemmaplan: Emmy Alasalmi, AIK och Elin Lundberg, Leksand.

FORWARDS:
Sara Hjalmarsson, AIK
Sabina Küller, AIK
Lisa Johansson, AIK
Pernilla Winberg, Linköping
Anna Borgqvist, Brynäs
Emma Nordin, Luleå
Olivia Carlsson, Modo
Hanna Olsson, Djurgården
Erika Grahm, Modo
Erika Udén-Johansson, Sundsvall
Fanny Rask, HV71
Michelle Löwenhielm, University of Minnesota-Duluth
Maria Lindh, Univ. of Minnesota-Duluth

Reserver på hemmaplan: Melinda Olsson, Luleå, Nathalie Ferno, Modo och Rebecca Stenberg, Djurgården.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 21 februari
17:30 JYP - KalPa Liiga
17:30 Pelicans - Jukurit Liiga
17:30 SaiPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Vaasan Sport - KooKoo Liiga
17:30 Kärpät - HPK Liiga
19:00 Kalmar - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Brynäs Hockeyallsvenskan
torsdag 22 februari
01:00 Montreal Canadiens - Buffalo Sabres NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Edmonton Oilers - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - Columbus Blue Jackets NHL
17:30 Ässät - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Örebro - Leksand SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Rögle - Frölunda SHL
19:00 Modo - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Oskarshamn SHL
fredag 23 februari
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Florida Panthers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Colorado Avalanche NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens NHL
01:00 Ottawa Senators - Dallas Stars NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
02:00 St Louis Blues - New York Islanders NHL
03:00 Calgary Flames - Boston Bruins NHL
04:00 Seattle Kraken - Vancouver Canucks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs NHL
04:30 Los Angeles Kings - Nashville Predators NHL
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - Washington Capitals NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
02:00 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
02:00 Minnesota Wild - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - New Jersey Devils NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV 71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL