Chris DiDomenico.
Schweiziska ligan

Bröt kontraktet för spel i NHL – nu ryter nybildade europeiska alliansen ifrån: ”Manipulering”

ANNONS

I går tillkännagav Ottawa Senators att man sajnat forwarden Chris DiDomenico till ett kontrakt över nästa säsong. Detta trots att han hade kontrakt med den schweiziska klubben Langnau. Nu fördömer den nybildade European Hockey Club Alliance (EHC) värvningen i ett pressmeddelande.
– Det är inte sannolikt att spelaren plötsligt ville bryta sitt kontrakt. Han valde att göra det efter att ha blivit kontaktad av en annan klubben, genom hans agent eller direkt. Som vi ser på det är det manipulering, säger EHC Alliances president Marc Lüthi.

Som hockeysverige.se skrev härom dagen har Ottawa Senators värvat Chris DiDomenico som under de senaste tre säsongerna representerat schweiziska Langnau, coachad av tidigare storspelaren Heinz Ehlers.

DiDomenico, 27, fick ett envägskontrakt med Senators värt 612 500 dollar per säsong och förväntas NHL-debutera för klubben om han bara passerar waivers senare i dag.

Men allt är inte frid och fröjd med kontraktet. Nybildade European Hockey Club Alliance, som representerar 70 hockeyklubbar i 13 europeiska länder och verkar för att tillgodose deras rättigheter gentemot bland annat NHL och IIHF skriver i ett pressmeddelande att DiDomenico och hans företrädare inte har brutit kontraktet på ett schysst sätt.

KAN INTE AGERA JURIDISKT

Langnaus vd Peter Müller säger i pressmeddelandet att DiDomenico inte gav dem något annat val än att bryta kontraktet eftersom han inte hade för avsikt att spela vidare för klubben, trots att man står inför ett kvalspel för att få behålla sin plats i högstaligan NLA. EHC Alliance president Marc Lüthi säger att man inte kan agera juridiskt eftersom kontraktet är brutet, men ifrågasätter tillvägagångssättet och agerandet från både spelaren och NHL-klubben.
– Det är inte sannolikt att spelaren plötsligt ville bryta sitt kontrakt. Han valde att göra det efter att ha blivit kontaktad av en annan klubben, genom hans agent eller direkt. Som vi ser på det är det manipulering, menar Lüthi.
– Tillsammans med IIHF, NHL och NHLPA vill vi diskutera det här problemet för att se till att liknande fall kan undvikas i framtiden och vi vill också ta reda på om Langnau kunde ha haft andra valmöjligheter än att annullera kontraktet.

Chris DiDomenico var Langnaus poängkung under grundserien med 38 poäng (10+28) på 48 matcher. Han draftades ursprungligen av Toronto Maple Leafs i sjätte rundan 2007 och var med och vann JVM-guld med Kanada i just Ottawa 2009. Efter juniorkarriären gjorde han 74 matcher i AHL och 54 i ECHL under två säsonger innan han valde att flytta till Italien. Han gjorde två säsonger i Asiago innan han hamnade i Langnau.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM