BYTTE KLUBBAR. Niclas Bergfors, Joni Ikonen och Jeff Tambellini bytte klubbar inom SHL innan transferfönstret stängde 15 februari.
SHL

ENKÄT: Sportchefer odelat positiva till trejder i SHL – ”Skulle vara en pulshöjare”

ANNONS

I morgon kväll är det trade deadline i NHL. Det innebär den sista möjligheten för klubbarna att byta spelare med varandra inför slutspelet. I SHL är det svårt att genomföra regelrätta trejder, men när hockeysverige.se frågar några av klubbarnas sportchefer och general managers är de odelat positiva till större möjligheter att byta spelare sinsemellan.
– Det skulle vara en pulshöjare, tror Karlskronas sportchef Michael Sundlöv.

Trejder och de därtill följande ryktena är en ingrediens som hettar upp NHL-hockeyn så här års. Både supportrar och media spekulerar, diskuterar och fantiserar ihop olika scenarion med bytesaffärer inför trade deadline, ett transferstopp som i år infaller i morgon kväll klockan 21.00 svensk tid.

Johan Hemlin.

I SHL skedde det en del klubbyten inför det egna transferstoppet den 15 februari, men sällan har det handlat om regelrätta trejder där spelare byts mot varandra från klubb till klubb. I stället är det vad SHL:s sportchef Johan Hemlin refererar till som ”trepartsövergångar”, där lämnande och mottagande klubb tillsammans med den aktuella spelare är överens om en övergång.

I årets SHL-hockey såg vi sådana exempel när Emil Pettersson gick från Skellefteå till Växjö, Juuso Ikonen, bytte från Djurgården till Brynäs, Jeff Tambellini flyttade från Djurgården till Växjö och Niclas Bergfors lämnade Linköping för Djurgården. Det handlar om fyra fall där spelarna inte motsvarat förväntningarna och gavs möjligheten till en nytändning på annat håll. En möjlighet de själva valde att acceptera.

Hemlin säger dock att man från SHL:s sida är öppen för att titta närmare på att göra det lättare för klubbar att byta spelare med varandra i framtiden.
– Vi ska faktiskt sitta med spelarfacket (Sico) om ett par veckor och titta närmare på det, hur vi kan gå vidare och vad vi kan göra. Så det finns uppe på agendan, säger Johan Hemlin till hockeysverige.se.
– Jag är själv positiv till att titta vidare på det, men sedan i vilken omfattning vi kan införa trejder vet jag inte i dag.

Hockeysverige.se frågade fem av SHL:s 14 sportchefer vad de tyckte i en enkätundersökning. Samtliga fem är odelat positiva till möjligheten att införa trejder i ligan.

Michael Sundlöv, Karlskrona

Sundlöv.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Om vi pratar om det helt utan att vi diskuterar vad som är möjligt eller inte möjligt regelmässigt, kontraktsmässigt och så vidare så tror jag att det skulle vara kul för oss som jobbar med det. Men jag tror också att det skulle vara en pulshöjare för vår publik om möjligheten fanns.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Ja. Naturligtvis skapas det ett intresse när det kommer sådana rykten. Det märks om inte annat hur intresset för övergångar är under säsongen innan den 15 februari. I och för sig var det ganska andefattigt den här säsongen, men självklart skapar det ett intresse om det pratas mycket hockey. Det här skulle kunna vara en av sakerna som skulle kunna bidra till att det blir ytterligare spänning och funderingar. Jag tycker i alla fall att det skulle vara spännande om möjligheten fanns.

Fredrik Jax, Leksand

Jax.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Jag tycker att det skulle vara en liten krydda om man gjorde det. Framförallt skulle vara aktuellt att trejda killar som ligger över en viss lön, alltså dom här stjärnspelarna. Exempelvis om ett lag har en stjärnspelare som inte fungerar då borde möjligheten finnas att han får byta plats med en annat lags stjärnkille och lösa det på så vis. Jag tror att ligan skulle må bra av det samtidigt som det skulle vara lite roligt om man kunde göra det.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Det skulle i alla fall öppna för klubbarna men även för spelarna på ett bra sätt. Sedan tror jag publikmässigt att det skulle vara roligt om den här möjligheten fanns, att man byter bort en kille mot en annan. Om en spelare har kört fast i en klubb kan du skicka honom vidare till en klubb som sitter i samma sits, alltså kostar mycket men som inte lyckas presterar. Då kan det vara en bra lösning för båda klubbarna och killarna själva.

Johan Hult, HV71

Hult.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Ser jag det ur ett rent hockeyperspektiv så tror jag att det skulle vara otroligt mycket vinning både för hockeyspelaren själv och för klubbarna. Sedan har vi att beakta mer än så med tanke på med löner och sådana saker. Trejdar man exempelvis en 19-årig kille så pratar vi inte samma löner som man har borta i NHL. Det finns en massa aspekter där som man naturligtvis måste titta över. Men rent spontant skulle jag vara positiv till det. 

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Definitivt. Vi märkte själva runt trading deadline som var den 15:e februari, nu var det inte så jättemycket som hände, då byggdes det upp flera veckor innan med spekulationer, vad kan komma loss från olika ligor och så vidare. Klart att det skulle snackas mer om vi även införde trejder, absolut. 

Anders Carlsson, Rögle

”Masken”.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Jag skulle tycka det var väldigt positivt. Vi har en viss möjlighet till att göra det redan idag om alla parter är överens, spelare och klubbar. Men jag tror inte att vi är redo att göra det på samma sätt som i NHL eftersom vårt system är uppbyggt på ett annat sätt. Om man säger att när man är i en viss lönenivå riskeras man att trejdas. Alltså, när man tjänar över en viss summa pengar så löper man också risken att kunna trejdas, då tror jag att det skulle kunna gå att genomföra. Då kanske man även skulle kunna få vissa spelare att vilja ligga lite under den här lönenivån för att undvika att trejdas.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Ja, det tror jag. Då kanske vi skulle ha mer fokus på det i stället för på hjärnskakningar som vi har nu.

Patrik Sylvegård, Malmö

Sylvegård.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Ibland tror jag att det skulle vara bra både för spelarna och lagen. Exempelvis, ibland kör du fast som spelare i en klubb. Precis som i ett äktenskap så funkar kemin bara inte. Jag tror att trejder skulle kunna vara något positivt samtidigt som det gör att det händer saker runt hockeyn.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Det är svårt att säga, men visst kan det göra det. Det skapar lite känslor om man går mellan klubbarna så jag svarar ja på den frågan. Det enda negativa skulle vara det här svenska med familj, barn på förskolan, jobb åt fruarna. Det sociala där man kanske sitter med hus och grejer som man måste ta hänsyn till. Men är bara spelare och klubb med på det så ser jag bara positivt på det.

TEXT:
UFFE BODIN
ENKÄT:
RONNIE RÖNNKVIST
FOTON: 
BILDBYRÅN & RONNIE RÖNNKVIST

Den här artikeln handlar om: