Sök
BYTTE KLUBBAR. Niclas Bergfors, Joni Ikonen och Jeff Tambellini bytte klubbar inom SHL innan transferfönstret stängde 15 februari.
SHL

ENKÄT: Sportchefer odelat positiva till trejder i SHL – ”Skulle vara en pulshöjare”

I morgon kväll är det trade deadline i NHL. Det innebär den sista möjligheten för klubbarna att byta spelare med varandra inför slutspelet. I SHL är det svårt att genomföra regelrätta trejder, men när hockeysverige.se frågar några av klubbarnas sportchefer och general managers är de odelat positiva till större möjligheter att byta spelare sinsemellan.
– Det skulle vara en pulshöjare, tror Karlskronas sportchef Michael Sundlöv.

Trejder och de därtill följande ryktena är en ingrediens som hettar upp NHL-hockeyn så här års. Både supportrar och media spekulerar, diskuterar och fantiserar ihop olika scenarion med bytesaffärer inför trade deadline, ett transferstopp som i år infaller i morgon kväll klockan 21.00 svensk tid.

Johan Hemlin.

I SHL skedde det en del klubbyten inför det egna transferstoppet den 15 februari, men sällan har det handlat om regelrätta trejder där spelare byts mot varandra från klubb till klubb. I stället är det vad SHL:s sportchef Johan Hemlin refererar till som ”trepartsövergångar”, där lämnande och mottagande klubb tillsammans med den aktuella spelare är överens om en övergång.

I årets SHL-hockey såg vi sådana exempel när Emil Pettersson gick från Skellefteå till Växjö, Juuso Ikonen, bytte från Djurgården till Brynäs, Jeff Tambellini flyttade från Djurgården till Växjö och Niclas Bergfors lämnade Linköping för Djurgården. Det handlar om fyra fall där spelarna inte motsvarat förväntningarna och gavs möjligheten till en nytändning på annat håll. En möjlighet de själva valde att acceptera.

Hemlin säger dock att man från SHL:s sida är öppen för att titta närmare på att göra det lättare för klubbar att byta spelare med varandra i framtiden.
– Vi ska faktiskt sitta med spelarfacket (Sico) om ett par veckor och titta närmare på det, hur vi kan gå vidare och vad vi kan göra. Så det finns uppe på agendan, säger Johan Hemlin till hockeysverige.se.
– Jag är själv positiv till att titta vidare på det, men sedan i vilken omfattning vi kan införa trejder vet jag inte i dag.

Hockeysverige.se frågade fem av SHL:s 14 sportchefer vad de tyckte i en enkätundersökning. Samtliga fem är odelat positiva till möjligheten att införa trejder i ligan.

Michael Sundlöv, Karlskrona

Sundlöv.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Om vi pratar om det helt utan att vi diskuterar vad som är möjligt eller inte möjligt regelmässigt, kontraktsmässigt och så vidare så tror jag att det skulle vara kul för oss som jobbar med det. Men jag tror också att det skulle vara en pulshöjare för vår publik om möjligheten fanns.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Ja. Naturligtvis skapas det ett intresse när det kommer sådana rykten. Det märks om inte annat hur intresset för övergångar är under säsongen innan den 15 februari. I och för sig var det ganska andefattigt den här säsongen, men självklart skapar det ett intresse om det pratas mycket hockey. Det här skulle kunna vara en av sakerna som skulle kunna bidra till att det blir ytterligare spänning och funderingar. Jag tycker i alla fall att det skulle vara spännande om möjligheten fanns.

Fredrik Jax, Leksand

Jax.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Jag tycker att det skulle vara en liten krydda om man gjorde det. Framförallt skulle vara aktuellt att trejda killar som ligger över en viss lön, alltså dom här stjärnspelarna. Exempelvis om ett lag har en stjärnspelare som inte fungerar då borde möjligheten finnas att han får byta plats med en annat lags stjärnkille och lösa det på så vis. Jag tror att ligan skulle må bra av det samtidigt som det skulle vara lite roligt om man kunde göra det.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Det skulle i alla fall öppna för klubbarna men även för spelarna på ett bra sätt. Sedan tror jag publikmässigt att det skulle vara roligt om den här möjligheten fanns, att man byter bort en kille mot en annan. Om en spelare har kört fast i en klubb kan du skicka honom vidare till en klubb som sitter i samma sits, alltså kostar mycket men som inte lyckas presterar. Då kan det vara en bra lösning för båda klubbarna och killarna själva.

Johan Hult, HV71

Hult.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Ser jag det ur ett rent hockeyperspektiv så tror jag att det skulle vara otroligt mycket vinning både för hockeyspelaren själv och för klubbarna. Sedan har vi att beakta mer än så med tanke på med löner och sådana saker. Trejdar man exempelvis en 19-årig kille så pratar vi inte samma löner som man har borta i NHL. Det finns en massa aspekter där som man naturligtvis måste titta över. Men rent spontant skulle jag vara positiv till det. 

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Definitivt. Vi märkte själva runt trading deadline som var den 15:e februari, nu var det inte så jättemycket som hände, då byggdes det upp flera veckor innan med spekulationer, vad kan komma loss från olika ligor och så vidare. Klart att det skulle snackas mer om vi även införde trejder, absolut. 

Anders Carlsson, Rögle

”Masken”.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Jag skulle tycka det var väldigt positivt. Vi har en viss möjlighet till att göra det redan idag om alla parter är överens, spelare och klubbar. Men jag tror inte att vi är redo att göra det på samma sätt som i NHL eftersom vårt system är uppbyggt på ett annat sätt. Om man säger att när man är i en viss lönenivå riskeras man att trejdas. Alltså, när man tjänar över en viss summa pengar så löper man också risken att kunna trejdas, då tror jag att det skulle kunna gå att genomföra. Då kanske man även skulle kunna få vissa spelare att vilja ligga lite under den här lönenivån för att undvika att trejdas.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Ja, det tror jag. Då kanske vi skulle ha mer fokus på det i stället för på hjärnskakningar som vi har nu.

Patrik Sylvegård, Malmö

Sylvegård.

Hur skulle du se på att införa regelrätta trejder i SHL?
– Ibland tror jag att det skulle vara bra både för spelarna och lagen. Exempelvis, ibland kör du fast som spelare i en klubb. Precis som i ett äktenskap så funkar kemin bara inte. Jag tror att trejder skulle kunna vara något positivt samtidigt som det gör att det händer saker runt hockeyn.

Tror du möjligheten att trejda spelare skulle öka intresset och snacket kring sporten?
– Det är svårt att säga, men visst kan det göra det. Det skapar lite känslor om man går mellan klubbarna så jag svarar ja på den frågan. Det enda negativa skulle vara det här svenska med familj, barn på förskolan, jobb åt fruarna. Det sociala där man kanske sitter med hus och grejer som man måste ta hänsyn till. Men är bara spelare och klubb med på det så ser jag bara positivt på det.

TEXT:
UFFE BODIN
ENKÄT:
RONNIE RÖNNKVIST
FOTON: 
BILDBYRÅN & RONNIE RÖNNKVIST

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten