Jens Bergenström.
SHL

Blev älskad Leksandsikon – Old School Hockey Jens Bergenström

ANNONS

Jens Bergenström är ett namn som får många av Leksands supportrar att känna en varm känsla innanför bröstet. 36-åringen var med och tog upp föreningen två gånger om från Hockeyallsvenskan till Sveriges högsta serie. Veckans Old School Hockey är tillägnad en riktig Leksandsikon. 
– Det var så många års kamp och press på att gå upp som äntligen uppfylldes. Den känslan av glädje och lättnad som var då, den har jag aldrig upplevt tidigare och inte heller senare gällande hockey, säger han till hockeysverige.se 

Det har passerat förbi många stora stjärnspelare i Leksand genom åren. Spelare som Mats Åhlberg, bröderna Abrahamsson, Danne Söderström, Tomas Jonsson, Per-Erik Eklund, Jonas Bergqvist med flera har parallellt med spel i klubben även varit viktiga kuggar i Tre Kronor. En spelare som har betytt minst lika mycket för Leksand är Jens Bergenström. Skillnaden är egentligen bara att han inte fått chansen att spela i Tre Kronor.

Jens Bergenström växte upp i Borlänge, drygt fyra mil söder om Leksand. Ganska tidigt var det ishockey som kom att gälla även om han själv först siktade på att bli elitfotbollsspelare i Brage.
– Mitt hockeyintresse började ganska tidigt i och med att min morbror, Ola Sundberg, spelade hockey. Första minnena som jag har är då han spelade i HC Dobel, alltså det som är föregångare till Borlänge Hockey. Sedan gick han vidare till Leksand och spelade där.

När du växte upp var fotbollen och Brage starkast i Borlänge, men hur stark var hockeyn där då?
– Brage var nummer ett och där man skulle spela, men Leksand har alltid haft en stark ställning i Borlänge. För mig handlade vintrarna om Leksand och somrarna om Brage.
– Jag spelade själv fotboll i Brage fram till det att jag var runt 15 år. Jag tyckte egentligen också att fotboll var mycket roligare. Det var mitt stora intresse och hockeyn vara bara nummer två då jag var yngre. Till slut räckte jag inte riktigt till i fotbollen och då slutade jag och satsade på hockeyn i stället.

Det är många hockeyjuniorer som kommit fram i Borlänge för att sedan flytta upp till Leksand för att gå på hockeygymnasium, var det aldrig aktuellt för dig?
– Nej, jag var aldrig i närheten av att platsa där. Jag gjorde heller aldrig något försök att ansöka om att komma in dit. Grunden var att man skulle ha spelat i TV-pucken, men jag var inte en nära att platsa där.

Trots allt var Jens Bergenström framgångsrik i sin hockey hemma i Borlänge och ganska snart fick han chansen att debutera i klubbens A-lag.
– Första seriematchen var vi till Gavlerinken och mötte Valbo. Vi vann med 4-2 eller något liknade. Jag vet att jag spelade i samma kedja som Dan Hedlund, Magnus Hedlunds bror, och Nicklas Hillbom, en före detta Leksandsjunior.
– Det var verkligen jättestort för mig. När jag var yngre var jag alltid och kollade på Borlänges matcher i och med att min morbror Ola spelade där. Jag hade hela tiden haft full koll på vilka som spelade där.

030917 Ishockey, Allsvenskan, VŠxjš - Mšrrum: Jens Bergenstršm, Mšrrum framfšr en liggande Torsten Yngvesson, VŠxjš. © BildbyrŒn - 27071 D

Ola Sundberg kom att spela under två säsonger i elitserien med Leksand mellan 1985 och 1987. Efter det gjorde han några säsonger i Mörrum innan han återvände till Borlänge.
– Jag skulle säga att inte bara Ola utan hela min familj kom att bli viktiga för mig som hockeyspelare. Dom lärde mig att alltid vilja vinna och hata att förlora.
– På somrarna spelade vi väldigt mycket fotboll tillsammans. Då fick vi barn möta min pappa Bosse, som för övrigt varit handbollsmålvakt i elitserien för Borlänge, min morfar Rolf Sundberg som har spelat Division 1-hockey med Nybro och Ola. Det small hela tiden och vi fick verkligen lära oss den hårda vägen att skulle man vinna fick man verkligen ge allt och lite till. Det fanns inga gratispoäng att hämta.

SJUK I KÖRTELFEBER HELA FÖRSTA SÄSONGEN

Ola Sundberg var även den person som såg till att Jens Bergenström fick chansen till spel i Division 1 med Mörrum 2000/01.
– Ja, det kan man säga. Sportchef i Mörrum då var Micke Norman. Det är en Borlängepojk som nu är på marknadsavdelningen i Leksand. Jag hade ingen agent samtidigt som det var först då som det här med agenter började att komma mer och mer. Ola pratade med Micke vilket gav mig möjligheten att spela där.

Som coach redan första säsongen i Mörrum, som då spelade i allsvenskan, får Bergenström tidigare NHL-spelaren Lars Lindgren.
– Tyvärr minns jag inte så mycket av Lasse som tränare eftersom jag under hela första säsongen var sjuk i körtelfeber. Innan körtelfebern riktigt bröt ut kunde jag vara sjuk i någon dag och få feber. Sedan var jag frisk i någon dag och sedan blev jag sjuk någon dag igen. Det här gjorde att jag missade väldigt mycket första säsongen. Framförallt missade jag alla matcher efter jul den säsongen.
– Jag var riktigt sjuk och hade närmare 40 graders feber under en lång tid. Jag gick ner 16-17 kilo under den perioden. Efter jul åkte jag hem till Borlänge och var sedan hemma under hela sjukdomstiden i och med att jag visste att jag skulle vara borta länge.

Det blev fyra säsonger i Mörrum för Jens Bergenström mellan 2000 och 2004. Under den tiden gick också hans utvecklingskurva hela tiden uppåt.
– Mörrum är en liten klubb och det är en liten ort där alla i föreningen, med Bertil ”Bebben” Lindberg i spetsen tog hand om mig oerhört väl. Det fanns många likheter med Leksand, en liten ort med ett stort intresse för hockeyn. Hela jag utvecklades som person efter det att jag och min fru flyttat dit.
– I Mörrum var det många unga grabbar som ville bli bra och siktade uppåt. Jag tog steg för steg säsong för säsong och blev hela tiden stadigt bättre. Till slut var jag tillräckligt bra och redo att flytta vidare och ta nästa steg.

Vilken nivå höll din kedjekompis i Mörrum, Patrick Thoresen då?
– Han höll en extremt hög nivå. Då kom han från en juniorliga i Kanada (Baie-Comeau Drakkar, QMJHL) och det var väl egentligen bara Mörrum som ville ha honom. Patrick kom sju eller åtta omgångar in i säsongen. Både jag och laget hade det tungt innan.
– När han kom till Mörrum fick jag, Patrick och Mikael Johansson, som spelade många säsonger i Frölunda, ihop en bra fungerande kedja och det gick hur bra som helst. Jag och Patrick blev dessutom väldigt bra polare vid sidan av. Vi hängde ihop och sporrade varandra till att utvecklas hela tiden.

Låg han bakom mycket av din utveckling sista säsongen i Mörrum där du svarade för 31 mål och totalt 52 poäng på 45 matcher?
– Ja, det gjorde han. Man kan säga att Patrick var den drivande i vår kedja som för övrigt fungerade helt strålande. Kemin var magisk mellan oss.

Jens Bergenström A

Den här säsongen, 2003/04, fick Jens Bergenström chansen att spela sina första tre matcher någonsin med Leksand.
– Egentligen fanns det väl ett visst intresse redan innan jag flyttade ner till Mörrum. Jag var uppe och tränade med Leksand på sommaren då Tommy Sandlin var tränare där men steget från Division 1 till elitserien var alldeles för stort.
– Efter det fortsatte ”Masken” (Anders Carlsson, sportchef) hålla koll på hur det gick för mig. När det gick bättre och bättre för mig  så var Leksand det första laget att bjuda in mig för att vara med och träna. Det var i november under landslagsuppehållet. I och med att det gick så pass bra för mig var det även flera lag som ville att jag skulle komma och besöka dom.

Var det något tvivel om att det skulle bli Leksand?
– Klart att det också var intressant med Frölunda som ville ha mig. Även Brynäs ville att jag skulle komma dit. Jag har för mig att dom ville låna mig hela december det året. Leksand var ändå hemma och det kändes mest rätt. Dessutom kändes det skönt att flytta hem i och med att vi är från Dalarna och vi visste att vi skulle trivas här.

Hur var det som Borlängekille att få chansen att dra på sig Leksandströjan?
– Det var fantastiskt stort. Jag hade varit uppe och kollat på massor utav matcher i ladan. Sedan var det under jul och nyår som jag var utlånad till Leksand. Det var fullsatt i arenan och riktigt häftigt. Jag tror att vi spelade mot Timrå i första matchen.

”JAG FICK FRÅN SÄMSTA LAGET I ALLSVENSKAN TILL DET BÄSTA”

Säsongen därpå skrev Jens Bergenström på för Leksand som då låg i allsvenskan. Som lagkamrater får han då bland annat NHL-spelare som Michael Ryder och Francis Bouillon.
– Det var en väldigt speciell säsong i och med att det var lockout i NHL. Det handlade om en massa olika transferfönster då vilket gjorde att man inte visste vilka spelare som skulle vara kvar och vilka som skulle komma in när fönstret stängdes.
– Det hände extremt mycket på marknaden just då. I och med att hela NHL var överflödigt så var elitserien också överflödig. På så vis blev det en ganska rörig säsong.
– Att få spela med sådana spelare som Ryder och Bouillon var ändå fantastiskt roligt eftersom dom var så skickliga.

Det måste ha varit ett stort steg för dig att två säsonger tidigare spelade du i Mörrum och nu i Leksand med ett flertal NHL-stjärnor?
– Både och. Säsongen innan vann jag poängligan i allsvenskan. Sedan ramlade Leksand tyvärr ur då jag satt på läktaren och kollade. Det gjorde att det fortfarande var en allsvensk nivå.
– Jag gick från det kanske sämsta laget i allsvenskan till det bästa, men jag hade redan bevisat att jag kunde göra mål och poäng i den serien. Just själva nivån skiljde kanske inte så mycket, men spetskvalitén med Ryder och Boullion och även med ”Challe” (Mikael Karlberg) då han kom in var flera steg högre än det jag hade varit med om tidigare. I och för sig höll Thoresen till på samma nivå.

Första säsongen i Leksand svarade Jens Bergenström för elva mål och totalt 21 poäng på 44 matcher. Leksand tog sig dessutom hela vägen tillbaka till elitserien.
– Jag var runt ganska mycket i dom olika kedjorna, men framförallt spelade jag inte så mycket alls till slut. I kvalserien gjorde jag kanske en och en halv match. Resten av tiden satt jag på bänken.
– Jag hamnade mycket på sidan, men jag spelade ganska mycket med Fredrik Vestberg i början. Sedan spelade jag en del med Johan Rosén och Tomas Kucharcik, den tjeckiska killen. Annars började jag den säsongen ganska bra och hade gjort mest mål av alla i början. Ändå hamnade jag på sidan nästan direkt. Jag kände att jag skulle få jobba hårt den säsongen och ju fler spelare det kom ju svårare fick jag att platsa.

Coach i Leksand var Leksandslegendaren Per-Arne ”Pirro” Alexandersson.
– Eftersom jag hamnade på sidan så kanske vi inte var bästa vänner. Han tog upp laget i högsta serien igen så han gjorde ett bra jobb.

Kände du dig delaktig i avancemanget fast du inte fick spela så mycket?
– Till en viss del ja, men inte alls lika mycket som när jag var med nästa gång om att gå upp. Det blir lite annat när man inte bidrar på isen.

”VILLE PRÖVA NÅGOT NYTT OCH HAMNADE I FINLAND”

Efter en säsong med Leksand i elitserien valde Jens Bergenström att flytta till finska ligan för att spela med SaiPa i Villmanstrand.
– Säsongen i elitserien började som säsongen innan slutade. Jag fick vara med och spela men hamnade ofta på bänken under matcherna. Det kändes som att jag inte fick någon ärlig chans. Jag hade ett möte med ”Masken” (Anders Carlsson) och Per-Erik (Eklund) där jag sa att jag hade varit där i två säsonger och inte fått någon ärlig chans.
– Då fick jag spela mer, bland annat i powerplay, och det började gå bra för mig. Tyvärr ramlade vi ur igen samtidigt som jag kände att jag var på väg att etablera mig i högsta serien. Då ville jag pröva något nytt och hamnade i Finland.

Hur var det ganska korta äventyret på 21 matcher?
– Det var jättebra på sidan av. Däremot gick det inte så bra att spela hockey för mig där. Det blev ett snabbt äventyr och i december var jag tillbaka i Leksand.

Varför lyckades du inte hockeymässigt där?
– Jag vet egentligen inte om det kanske var att jag inte var tillräckligt bra. Det gick jättebra på försäsongen och jag var den i laget som gjorde mest poäng. När vi sedan kom till serien gick det inte alls lika bra.
– Det blev lite frustration och sedan hamnade jag mer och mer på sidan där också. Då kände jag att jag lär röra på mig därifrån också för jag kan inte sitta vid sidan en hel säsong i Finland också.

Du gjorde därefter sju säsonger med Leksand i allsvenskan, hur upplevde du den där jakten på en elitserieplats, var det en tid med mycket stress och press?
– Nej, ändå inte. Vi hade så pass många fantastiska säsonger ändå. Det var bara det att vi inte lyckades på slutet. Vi hade säsonger då vi spelade en jättebra hockey, fullt med folk på hemmaplan och stort stöd på bortaplan. På något vis tror jag att det här starka supporterskapet stärktes under den här tiden.
– Även om det var tungt gick människor på våra matcher. Sedan var det givetvis frustrerande att vi inte gick upp trots att vi oftast hade så pass bra lag.
– Själva grejen att vara i allsvenskan var inte så frustrerande i och med att vi visste att vi hela tiden var på väg upp.

BB050216BB003

Under nästan hela den här tiden var det svajigt ekonomiskt i Leksand, påverkade det dig och spelarna i laget på något vis?
– Nej, inte den ekonomiska biten. Det var mer att folk gick och kom som påverkade mig. Sportchef och VD hoppade av och så vidare. Det var mer sådant som man märkte av och som gjorde att jag tyckte det var rörigt.

Hur påverkade det här dig som spelare?
– Jag försökte ändå alltid göra mitt på isen och det gjorde nog alla i laget. Däremot kunde man känna en frustration i gruppen när man inte visste vad som gällde.  Det kunde gå så fort åt ena hållet och sedan var det något annat som gällde.
– Det var för rörigt i föreningen hela tiden. Innan varje januari var slut skulle det bytas ut tre spelare och tre nya skulle in.

Du har haft, ska man kalla det för, fördelen att bo i Borlänge. Har resorna med Gabriel Karlsson hem efter träningar och matcher blivit lite av ”en snacka av sig resa” innan du kom hem till familjen?
– Ja, det har alltid varit en fördel men största delen i Leksand har alltid varit väldigt bra. Det positiva har hela tiden varit mycket större än det negativa.
– Om jag tänker tillbaka på dom här åren så är det ändå ingenting som jag upplever som så jättenegativt i alla fall. Det har verkligen varit positivt att spela i Leksand.

HADE RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR ATT LYCKAS

Under säsongen 2010/11 kliver tidigare stormålvakten Tommy Salo in som sportchef i Leksand. Hans ledarskap skulle säsongen 2012/13 ta Leksand tillbaka till elitserien/SHL.
– Framförallt är han en enorm vinnarskalle. Han ville verkligen vinna till varje pris och han införde att det inte var okej att förlora någon match. Vi skulle vinna alla matcher. Det passade mig bra eftersom jag själv var en vinnarskalle.

Smittade det av sig på hela laget och gjorde så att Leksand gick upp till SHL?
– Det var många grejer som gjorde att vi gick upp. Framförallt var det lugn och ro i laget den säsongen. Vi visste att det inte skulle hända så mycket med truppen. Det gjorde att alla i truppen visste vad som gällde hela tiden och alla hittade sina roller.
– Sedan hade vi ett fantastiskt lag, förmodligen det bästa lag som jag har spelat med i Leksand. Vi hade Mattias Timander som kom med alla sina NHL-matcher och spelare som Filip Forsberg och Michael Raffl som var så pass bra att dom stack till NHL säsongen efter. Då hör det till saken att dom båda inte ens var topp av poängligan i kvalserien. Det var ett komplett lag.

Kan du klä ord på känslan, vad som bubblade i dig, efter matchen mot Rögle då det stod klart att Leksand var tillbaka i högsta serien?
– Det är fortfarande svårt att beskriva vad som hände då. Det var så många års kamp och press på att gå upp som äntligen uppfylldes. Den känslan av glädje och lättnad som var då, den har jag aldrig upplevt tidigare och inte heller senare gällande hockey.

Upplevde du också att du var en av spelarna som skulle leda och också ledde laget?
– Ja, men så var det. Jag var helt klart en av dom som var med och ledde laget. Jämfört med förra gången vi gick upp så var det en väldig skillnad att vara med och spela och göra avgörande mål mot att sitta på bänken.

BB150327BB195

Det blev två säsonger i SHL för Leksand. Sedan åkte laget ur högsta serien igen efter en väldigt turbulent säsong där sportchef och VD inte kunde dra åt samma håll och återigen var det en allmän röra i klubben.
– Det var bara strul hela den säsongen. Till slut stod Leksand med en produkt som inte klarade av pressen på slutet. Samtidigt tror jag att den säsongen var viktig för föreningen. Ser man till hur klubben agerat efter den säsongen så tror jag att man till slut lärde sig att man inte kan hålla på så här. Det tror jag också är en av anledningarna till att Leksand gick upp säsongen 2015/16 och även kommer ha en väldigt bra framtid.

Hur mycket påverkade allt runt omkring er spelare?
– Händer det någon grej under en säsong så påverkar inte det så mycket. När det blir för mycket blir du påverkad.
– Du kan säga vad du vill om att vi spelare ska prestera på isen eller att man inte ska bry sig. Men blir det för rörigt spelar det ingen roll vilken organisation eller arbetsplats det är, då påverkar det för mycket till slut.

”JAG VET INTE OM DET VAR RYKTEN ELLER OM DET STÄMDE”

Jens Bergenström fick aldrig chansen att spela i Tre Kronor och med facit i hand kan han tycka att det är lite tråkigt.
– Det var, som du säger, lite tråkigt kan jag tycka. Det fanns inte i min värld när jag växte upp att jag inte skulle spela i Tre Kronor. Det var det jag bara skulle göra.
– När jag var som allra bäst spelade jag i allsvenskan vilket gjorde att jag inte hade den möjligheten riktigt. Jag vet att det ryktades lite 2007 att jag skulle få chansen i någon av turneringarna, men det blev ingenting. Jag vet inte om det var rykten eller om det stämde. Det var i alla fall folk i föreningen som frågade om jag hade hört någonting om landslagsspel.

Efter degraderingen 2014/15 valde Jens Bergenström att lägga av med hockeyn på elitnivå.
– Det var över helt enkelt. Jag hade lagt allt krut på hockeyn och för det första kände jag att jag inte hade något mer att ge i Leksand, men jag trodde att jag skulle ha mer att ge totalt sett. Vad som än dök upp under säsongen efter så kände jag ”Nej, jag vill inte göra det här heller”. Det höll inte längre och jag ville inte längre spela hockey.
– Jag vet vilken press det är på en spelare när man förväntas göra mål i var och varannan match. Jag kände till slut och jag inte längre hade det som krävdes.

Du var väl också en spelare som levde högt på just motivationen?
– Ja, men så var det och jag hade inte kunnat spela på någon halvfart. Så bra var jag inte som hockeyspelare, säger Jens Bergenström med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 27 mars
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten