011204 Ishockey, Elitserien, Nils Ekman, DjurgŒrden. © BildbyrŒn – Dig kamera …
SHL

NHL-svensken som tvingades sluta i förtid – Old School Hockey Nisse Ekman

Han har en lång karriär bakom sig som innebar spel i bland annat NHL, KHL och SHL. I veckans Old School Hockey berättar Nils Ekman om det och stroken han fick 2010 som tvingade honom att lägga av med hockeyn i förtid.

Efter julhelgen 2010 drabbades Djurgårdsspelaren, Nils Ekman, av en stroke i hemmet. Då trodde klubbens läkare att han skulle bli borta resten av säsongen, men nu vet vi hur svaret blev. Karriären var över. Trots sviterna efter hans stroke lever idag Ekman ett relativt normalt liv, men med många svackor i den dagliga tillvaron.

Jag reste till anrika Hovet i södra Stockholm för att få en pratstund med Nisse Ekman om hans karriär och hur han mår dag. Första samtalsämnet blev trots allt AIK, eftersom det var i den klubben som allt började.
— Min mamma var fritidspedagog och jobbade i Vasaparken på somrarna och på vintrarna var hon skridskoinstruktör i Kungsträdgården. Det var där jag lärde mig åka skridskor. Jag är född och uppväxt inne på Karlbergsvägen och då var det närmast att åka till Solna-is samtidigt som pappa och farfar var AIK:are.
— Jag hamnade i AIK:s hockeyskola och spelade där tills jag var 15 år. Det var bra ungdomsledare där och anledningen till att jag gick från AIK till Hammarby var att den ledare som betytt mest för mig, Jan-Åke Tiensuu, gick till Hammarby. Han var en fruktansvärt bra tränare för juniorer och en förebild för oss alla.
— Det var han, Tomas Storm och ett gäng ytterligare tränare som fick chansen att ta över och styra upp ungdomsverksamheten i Hammarby. Då följde jag och de killar i laget som ville träna hårt med samtidigt som det kom några killar från Djurgården.

Roger Melin (11)

Roger Melin. Foto: Arkiv

Första A-lagssäsongen i Hammarby fick Nisse Ekman Roger Melin, idag i AIK, som coach.
— Det var Roger Melin som lyfte upp mig i A-laget, eller rent av Thomas Ullbors säsongen innan som lät mig vara med och träna. Roger är ju en skön gubbe, skrattar Ekman och fortsätter:
— Några  av oss från juniorlaget var ganska hetsiga och peppade varandra till att spela ganska hårt på träningen. Jag minns att Melin frågade en gång, vad gör ni? Lugna ner er eller är ni ovänner? Nej, nej. Det är min bästa vän.

Även Kristian Huselius var lagkamrat med Nisse Ekman i Hammarby.
— Kristian var haussad till att vara världens bästa i sin ålderskull. Han är två år yngre än jag och kom upp till vårt juniorlag och tränade några gånger. Kristian var fortfarande lite spinkig då och det var alltid några äldre spelare som vill visa sig vara bättre då yngre spelare kommer upp. Vi var ju en ganska hård grupp juniorer så Kristian fick så mycket smällar på träningarna att han slutade komma upp till oss.
— Det är klart att man såg honom träna tiderna efter oss och han var ju mycket bättre än alla oss andra. Klubbteknikmässigt är han fortfarande topp tre som Sverige har fått fram. Det är synd att han inte kan spela längre.

000203 Kristian Huselius, VŠstra Fršlunda © BildbyrŒn - 50244

Kristian Huselius i Frölundas dress Foto: Bildbyrån

FLYTTADE TILL FINLAND

Efter åren i Hammarby flyttade Ekman till Finland för spel Espoo tre säsonger.
— Jag tyckte själv att jag var för bra för allsvenskan samtidigt som det inte var något elitserielag som ville ha mig. Det var precis då Bosman hade gått igenom och man kunde värva tjecker och finnar lite som man ville till elitserien. Det räckte inte med att vara juniorlandslagsman utan det var att man fick vara med och spela i juniorlaget och träna lite med A-laget.
— Jag ville spela på en högre nivå än vad jag gjorde och då fick jag möjligheten att åka över på tryout och testa i Espoo.

Hur trivdes du i Finland?
— Jag älskade det. En underbar tid och jag skulle kunna flytta till Helsingfors igen. Hockeyn var bra. Det är lite svängigare och inte riktigt så mycket taktiksnack som det är i Sverige. Det är mera tuta och köra vilket passade mig rätt bra då också.
— Det blev lyckat och jag kom in direkt och kom med i toppen av poängligan. Jag är glad att jag är så pass äventyrslysten att man stack när man fick chansen.

Kan du finska?
— Jag kunde och jag hade en finsk fästmö. Jag kunde knacka mig fram, beställa mat och göra mig förstådd. Tyvärr har allt det försvunnit.

Inför säsongen 1999/2000 fick Nisse Ekman chans till NHL-spel med Tampa Bay Lightning, men det var först Calgary Flames som hade rättigheterna till honom.
— Jag hade ingen lust alls att åka till Sverige för att spela eftersom jag inte tyckte att jag hade något att bevisa i elitserien. Jag tyckte att det är ungefär samma nivå som i Finland. Jag ville spela i NHL och möjligheten för mig att göra det var att först åka till IHL och spela för att mina rättigheter skulle bytas till någon annan klubb.
— Det blev bara en och en halv månad i IHL innan jag blev trejdad till Tampa. Det var visserligen ett dåligt lag även om Vincent Lecavalier precis hade börjat. Brad Richards kom mitt andra år samtidigt som även Martin St-Louis kom dit. Alltså många av de som fortfarande är stjärnspelare i NHL.
— Vi var lite av ett strykgäng och låg i bottenskiktet och då är det inte kul att spela hockey i Nordamerika. Pressen är stor från ägarna, så det var hårt. Går det inte bra blir det lätt bråk, strul och slagsmål, men går det bra är det riktigt kul att vara spelare i NHL. Samtidigt kunde man säga – ”hej, jag är i NHL”, skrattar Ekman.

Ekman utsågs även till IHL:s rookie.
— Jag gjorde en och en halv månad och ett slutspel. Överenskommelsen var att jag skulle tillbaka där jag började i IHL, Long Beach, om inte Tampa gick till slutspel. Alla parterna där var ganska säkra på att det inte skulle ske. IHL var en bra liga och jag tror att jag snittade ett poäng per match och lyckades sno åt mig årets rookie i den ligan.

Det måste ändå ha varit ganska kul att få den utmärkelsen?
— Den pokalen står kvar hemma. Jag är stolt över allt jag vunnit eftersom jag aldrig vunnit några stora titlar som senior. Inget Stanley Cup och heller inget OS eller VM-guld.

Vilken är din mest minnesvärda match från NHL?
— Egentligen kanske det inte är just den, men för att jag får så mycket kommentarer om den eftersom det här youtube-fenomenet finns så säger jag mitt hattrick när jag spelade i Pittsburg mot Tampa. Jag gjorde tre mål på två minuter och femton sekunder.
— Annars vill jag nog säga delaktigheten i San José Sharks. Familjekänslan och åren vi hade i klubben. Där trivdes jag och där skulle jag fortfarande velat vara. Jag blev trejdad till Pittsburgh och det var jag ledsen över. Samtidigt har jag fått känna på Pittsburgh med både Jevgeni Malkin och Sidney Crosby.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 21: Nils Ekman #28 of the San Jose Sharks skates against the Los Angeles Kings during the NHL game on January 21, 2006 at the Staples Center in Los Angeles, California. The Sharks defeated the Kings 4-3 in overtime. (Photo by Noah Graham/Getty Images)

Ekman i en match för San Jose 2006 Foto: Getty Images

INSPIRERANDE ATT SPELA MED STJÄRNORNA I PITTSBURGH

Hur var Malkin och Crosby som lagkamrater?
— Det var inspirerande och kul att träna med två så fantastiska spelare. Många får små ”hintar” om hur bra de är på matcherna, men att se hur stor skillnad det är på dem dag ut och dag in jämfört med alla andra spelare är inspirerande.
— Båda är även väldigt ödmjuka vid sidan av isen, på gränsen till att man upplever dem som mesiga. Man har stött på stjärnor som verkligen agerar som stjärnor. Ryska spelare tenderar ju att vara stjärnor allihop. Det är kanske inget fel i det om man kan backa upp det på något sätt. Killar som exempelvis Mats Sundin här i Sverige, som kanske är den största spelaren som vi fått fram tillsammans med Nicklas Lidström och Peter Forsberg, är så lugna och säkra. Det är coolt på något sätt.

Mellan åren 2007 och 2010 spelade Nils Ekman först i Khimik innan han flyttade till St Petersburg för spel i två säsonger.
— Det är en enorm skillnad mot NHL. Om man ska jämföra KHL med något så är det elitserien. Fast spelarna i KHL är lite skickligare. Det är lika stora arenor och lika mycket folk som tittar fast man tjänar jäkligt mycket mer med pengar.
— Hela NHL och cirkusen runtomkring är så genomtänkt, välplanerad och avtals skrivet. Allt är kontrollerat och allt är gjort för att vara enkelt. Det var inget strul med någonting. KHL är struligare, men det var en rolig resa också. Jag är tacksam över åren där och skulle gärna har gjort det igen.
Du gjorde tre säsonger i Djurgården. Vad kom den klubben att betyda för dig?
— Jag gjorde en säsong 2001/02 vilket berodde på en kontraktstvist med New York Rangers. Sedan gjorde jag lockoutåret 2005 i Djurgården. Efter det skrev jag på kontakt igen 2010 och spelade några månader innan jag fick min stroke. Man hittade hem på något sätt, säger Ekman med ett leende.

PROFFSIGARE I DJURGÅRDEN

Du sitter nu i Djurgårdens omklädningsrum och inte AIK:s eller Hammarbys. Varför blev det så?
— Det är på grund av verksamheten. Proffsigare, korrektare och bättre än vad Djurgården är, enligt min uppfattning, tycker jag inte att man kan vara.
— Jag är glad över att ha spelat här och jag är glad över att tränarna, ledarna och alla på kontoret gett mig chansen att få vara här och arbetsträna och sköta min rehabilitering.

041206 Ishockey, Elitserien, DjurgŒrden - Modo: Nils Ekman, DjurgŒrden. Jubel. © BildbyrŒn - 41538.

Jubel efter ett mål 2004 Foto: Bildbyrån

Nu vrider vi klockan tillbaka till 27 december 2010 och till Nils Ekmans kök.
— Jag svimmade hemma på köksgolvet. Jag hade haft ”tior”, alltså för-stroke, några dagar innan. Jag hade sagt till lagläkaren att det är något fel och vi måste göra några tester nu. Vid den här tiden hade min dotter, som då var spädbarn, kolik så hon sov inte mer än en kvart åt gången utan att skrika. Då var det verkligen att panikskrika. Det gjorde att man sov dåligt. I och med att man då försökte sova varje sekund som man fick tillfälle till åt man inte heller regelbundet eller så näringsrikt som man skulle. Några veckor innan blev det dessutom ett jäkla ståhej när jag rappade Jakob Silfverberg på handen så han knappt fick ett synligt blåmärke, även om det såg väldigt illa ut, säger Ekman med ett leende och fortsätter:

SMÄLLAR MOT HJÄRNSTAMMEN

— Vi spelade inte bra, men jag och alla andra i laget tyckte att vi hade en jättebra trupp. Tränarna fick inte till det och vi alla underpresterade. Då trivs inte jag och blir då istället irriterad och det var journalister som följde efter mig när jag skulle lämna sonen på dagis.
— Det var mycket och läkarundersökningarna från stroken har visat att det med stor sannolikhet berodde på en eller några smällar mot hjärnstammen som gjorde att jag fick stroke. Men jag kan se tillbaka och konstatera att jag inte var i topptrim. Jag trodde att det var näring och sömnbrist, men det var inte så utan ett sår inne i hjärnstammen.

Kan man först ta till sig vad som händer i ett sådant ögonblick?
— För att gå tillbaka till när jag skramlade ihop så vaknade jag till och insåg att jag hade svimmat. Svimmat hade man ju gjort av smärta några gånger när man brutit något ben. Jag hann ändå känna vad som var på väg så jag ramlade aldrig och slog mig utan jag hann lägga mig på golvet. När jag vaknade upp var jag ändå medveten och tänkte – ”oj, jag ställer mig upp och tar en banan”. Sedan tog det en minut eller två så kom det en stroke till och jag tror att det var efter tredje eller fjärde gången jag svimmat som jag kravlade mig upp till min fru för så här skulle det inte vara.
— Det var när ambulanspersonalen kom, 45 minuter senare, som jag fick reda på att jag hade fått en stroke. Allt tog ju tid eftersom jag hade tappat kontrollen på kroppen. Jag var så okunnig så att jag bara visste att en stroke inte var bra. Personalen fick förklara på vägen till Danderyds Sjukhus vad det handlade om. Sedan vart jag vidareskickad till Karolinska när det blev väldigt mycket sämre.

Det var tal om att du skulle göra comeback i rinken, hur länge hoppades du på att det skulle bli så?
— När jag låg i ambulansen trodde jag att det skulle bli någon medicinering och sedan skulle jag få åka hem från sjukhuset. Efter några dagar förstod jag att det här var illa eftersom jag inte kunde prata eller sitta upp i en säng.
— Jag fick en halvkroppsförlamning så jag kunde inte styra min vänstra kroppshalva alls. Följaktligen var ju balanssinnet helt borta. Jag kunde inte ens lyfta upp mitt huvud när jag låg i sängen. Skulle jag sitta upp fick någon hålla i mig. Då, när man får hjälp att kissa och allt det här och när någon säger att det inte är så bra, flyttar man väl fram comebacken från några dagar till någon månad. Kanske till slutspelet i alla fall.
— Det tog säkert några månader innan jag lade ner. När läkarna sa att det inte var ärftligt och genom uteslutningsmetoden kom fram till och såg med den här dissektionen där man såg det lilla såret i nacken var av en smäll. Jag visste då inte ens om jag skulle kunna gå igen och då kunde jag ju inte utsätta mig för det här igen. Man vet att trots allt en av tre dör även om det är bättre siffror om man är ung. Då var det slut.

Idag är Nils Ekman sportchef på Djurgårdens IF-Dam, ett jobb som han är mycket tacksam över att fått chansen till. Där jobbar även hans sambo Danijela Rundqvist.

DSC_0521

Danijela Rundqvist och Nils Ekman. Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten