SÖKER EFTER GNISTAN. Anders Eldebrink vill inte sitta och uggla, han vill tända en eld under sina spelare.
SHL

”Synd att inte egna Röglespelare vill komma hit och hjälpa Rögle”

ANNONS

Elva raka förluster och dödssist i SHL. Rögle BK har varit en av säsongens stora besvikelser. Coachen Anders Eldebrink försöker hitta vägar att ta död på den tunga sviten, men är samtidigt besviken över att inte fler egna produkter vill stötta klubben.
– Jag tycker att det är synd att inte egna Röglespelare vill komma hit och hjälpa Rögle att ta steget uppåt. Jag spelade själv bara i en svensk klubb, men jag kanske är gammalmodig i det där, säger Eldebrink till hockeysverige.se.

Att Rögle går det man kallar kräftgång är ingen överdrift. Just nu har laget elva raka förluster och ligger laget sist i tabellen med åtta poäng upp till nästjumbon Leksand. I den senaste omgången tappade dessutom ängelholmarna en ganska klar 3–1-ledning mot Växjö till förlust med 3–4.

En av anledningarna till att Rögle inte gått som många att hoppats på stavas skador. Dessa har radats upp under säsongen vilket också inneburit att man har fått plocka in spelare både utifrån och underifrån. Anders Eldebrink är huvudtränare i Rögle. Hockeysverige.se bad honom sammanfatta årets säsong.
– Jag tycker att vi började bra och hade ett par vinster. Efter det att vi torskade mot Malmö i fjärde matchen gick vi ner oss lite, torskade två matcher mor Karlskrona och blev lite frustrerade. Efter det kom det skador samtidigt som vi släppte in ganska mycket mål i början. Vi gjorde faktiskt också ganska mycket mål. Senare under säsongen har vi släppt in mindre mål, men samtidigt gjort färre mål, säger Eldebrink och fortsätter:
– Det är i och för sig inte så konstigt eftersom vi har tre av våra bästa målskyttar borta, ”Sillen” (Patrick Cehlin), (Sebastian) Wännström och (Daniel) Widing. Vi fick mycket skador under oktober och november och folk ska veta att vi har haft i snitt sex eller sju spelare borta i varje match. Det har gjort att det blivit instabilt i kedjor och vi har inte hittat någon harmoni där. Vi har försökt byta för att hitta kedjor som fungerar.
– Nu hade vi en kedja som fungerade bra redan förra säsongen med Ludvig Rensfeldt, Christopher Liljewall och Cehlin. Sedan gick Cehlin sönder…

Finns det någon analys över varför ni fått alla dessa skador under säsongen?
– Vi har tränat hårdare den här säsongen. Jag vill träna hårt med laget så vi utvecklas. Jag tycker att vi ska ha höga krav på spelarna och framför allt lära dom att tåla höga krav.
– Ibland kan det vara negativt för spelarna att man har höga krav på dom. Det kanske är så att man har för höga krav på spelarna jämfört med vad dom klarar av. Jag tror ändå att ska Rögle ta sig någonstans så måste vi också kunna ha högre krav på spelare, ledare och alla runt i organisationen så vi kan ta nästa steg. Men ibland får man ta ett steg tillbaka som tränare när man ser att det inte går att ha dom här höga kraven.

Hur har snacket mellan dig och sportchefen, Anders ”Masken” Carlsson gått kring att förändra truppen då skador trillat in en efter en?
– ”Masken” jobbar så hårt han kan och situationen är inte så enkel. Vi har kanske inte samma ekonomi som vissa andra lag. Vi ligger ganska långt ner i näringskedjan. Det är lättare för Skellefteå, Växjö eller Frölunda att ringa en spelare och be honom komma dit eftersom dom är ett topplag, kommer gå till slutspel och har chans att vinna.
– Jag tycker att det är synd att inte egna Röglespelare vill komma hit och hjälpa Rögle att ta steget uppåt. Jag spelade själv bara i en svensk klubb, men jag kanske är gammalmodig i det där. Själv satte jag en stor ära att få vinna i min hemklubb och hålla i pokalen. Visserligen fick jag vinna tre gånger i Schweiz med Kloten, men det är ändå något speciellt att få vinna med min klubb som jag växt upp i och mina polare, Conny Jansson, ”Glenna” (Johansson) och alla dom här.
– Ska vi ta ett steg så måste vi få in lite kvalitétspelare, så är det. Nu har vi ändå det i truppen och hade vi haft alla spelare med hela säsongen är jag övertygad om att vi hade haft 15-20 poäng till.


Eldebrink och Ross. Foto: Bildbyrån/Mathilda Ahlberg 

”FÖRSÖKA TA DEN MED NÄBBAR OCH KLOR”

En av förändringarna Rögle gjort i spelartruppen är att plocka in tidigare NHL-målvakten Anders Lindbäck och i stället låta Lars Volden lämna klubben. 
– Anders är en bra målvakt, det vet alla. Han är ju med i landslaget och det är inte för inte som han är med där. Dessutom känner han ”Masken” Anders sedan tidigare.
– Lasse och Oscar (Dansk) är också två bra målvakter, men vi ville ha en toppmålvakt till. Han har ju spelat i NHL, så att vi vet att vi har bra målvakter om det blir ”worst case” och vi går till kval eller om vi ska ta oss uppåt i tabellen.
– Vi är inte i kval ännu och så länge vi har chansen kommer vi försöka ta den med näbbar och klor. När jag tog över AIK vann vi sju raka matcher och redde upp det. Så jag vet att det går även fast man är tilltufsade i självförtroendet. Samtidigt fick vi då in alla spelare som hade varit skadade. Det gav oss en boost.

Rögle valde även att byta ut assisterande tränarduon Magnus Bogren och Mikael Gath mot Patrik Ross och Roger Hansson.
– Jag var inte med i det beslutet utan det togs av sportkommittén. Personligen har jag jobbat bra med alla fyra. Patrik och Roger som har kommit in känner jag sedan tidigare. Patrik har jag spelat med och Roger har jag träffat mer eller mindre varje dag sedan jag började jobba här.
– Micke, jag och Magnus gjorde ett jättebra jobb tillsammans förra säsongen, men jag antar att ledningen ville ha in lite ny energi i gruppen och därför gjorde det här bytet.

Känner du själv att det har kommit in ny energi?
– Ja, men samtidigt tycker jag att Micke och Magnus också hade en bra energi. Framför allt är det jag som högsta ansvarig som måste komma in med energi varje dag, vilket jag också försöker med. Jag tycker att jag har jobbat bra ihop med allihopa och vi har bara en målsättning och det är att hålla oss kvar.

Är du själv orolig för ditt jobb?
– Nej, det är jag för gammal för. Jag tycket att det är jäkligt kul att hålla på med hockey och det är också därför som jag fortfarande håller på. Jag skulle kunna lägga av också om jag hade velat det. Men jag har inte så jag kan leva på hockeyn som nutidens spelare kan göra. Jag kan kanske klara mig några år, men jag måste fortsätta jobba och jag, som sagt var, gillar att jobba med hockey.
– Samtidigt är det en utmaning som äldre (Eldebrink är 56 år) att jobba med nittiotalister och 00-orna som kommer. 

Du är ju en duktig snickare också…
– Ja, det är jag, skrattar Anders Eldebrink och fortsätter:
– Jag ser det som en utmaning för killar som jag, ”Walle” (Mats Waltin), (Roger) Melin, ”Perra” (Johnsson) och några till som är lite äldre. Det här är faktiskt ganska kul.
– Jag gillar ju killarna och jag försöker få dom att dela med sig av sina värderingar. Samtidigt måste jag ta ett steg tillbaka från mina värderingar och fundera över hur dom tänker. Det är trots allt annorlunda idag.
– Jag har ändå varit med på elitnivå under 70-talet, 80-talet, 90-talet och 2000-talet, alltså jag har varit med under många årtionden och sett hur det utvecklats. Det är kul att ha med sig det i bagaget och jämföra lite. Men jag måste också som ledare, inte göra avkall på mina värderingar, men ändra sättet att fronta människor.

Hur mycket tittar du själv på tabellen?
– Jag vet ungefär hur det ser ut, men inte tittar jag speciellt mycket på det där. Vi vet att det blir tufft att klara oss från kvalspel, men så länge vi har chans kommer vi kriga för att klara det. Är det så att vi inte klarar det så ska vi klara oss kvar via kval. Vi ska greja det och sedan ha en omstart nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL