SAKNAR KOMPISEN I LANDSLAGSMÖTENA. Jenni Hiirikoski skulle vilja se Emma Eliasson i landslaget.
SDHL

Backstjärnan om Eliasson-soppan: ”Synd för hennes skull och för damhockeyn”

Hon har pekats ut som en av världens bästa backar inom damhockeyn. Luleås finska Jenni Hiirikoski dominerar i SDHL den här säsongen. Tillsammans med bland andra backstjärnan Emma Eliasson, som numera inte får spela landslagshockey för Sverige.
– Jag tycker det är synd för hennes skull och för damhockeyn, säger Hiirikoski till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se bad tidigare förbundskaptenen Peter Elander plocka ut vilka som är världens bästa spelare just nu så var den första han plockade ut på backsidan Jenni Hiirikoski. Hans motivation löd: ”En Erik Karlsson-kopia, enormt skicklig skridskoåkare med ett bra skott och spelsinne. Dessutom är hon mycket snabb.”

Den 29-åriga backen från Lempäälä utanför Tammerfors har senaste fem säsongerna spelat i finska JypHT. Där har hon dessutom varit lagets kapten. Sin första VM-turnering gjorde hon redan 2004 och har sedan dess varit bofast i det finska landslaget. Vid OS 2014 utsågs hon till turneringens bästa back. Hon har även utsetts till VM:s bästa back 2004, 2008, 2009, 2011 och 2015. Nu återfinns denna världsstjärna i Luleå.
– Första gången jag var i Luleå hm… Jag tror det var förra sommaren. Fredrik (Glader) visade runt mig i stan, självklart också hallen och alla faciliteter där. Det var en fin solig första dag i Luleå, säger Jenni Hiirikoski med ett leende till hockeysverige.se när vi slår oss ner för en intervju på ett hotell i norra Stockholm strax efter att hennes Luleå fått i sig lite frukost dagen efter mötet med Djurgården.

Så här långt har Jenni Hiirikoski svarat för tio mål och totalt 37 poäng på 32 matcher från sin backplats. Med det är hon poängbäst bland backarna i SDHL.
– För mig är det alltid kul att få gå till rinken och träffa mina lagkamrater. Jag vet inte varför, men jag gillar det verkligen. Vi har ett så bra lag och jag har lyckan att ha så många fina människor kring mig här. Alla i laget har dessutom en stor motivation att bli bättre och bättre, vilket känns bra.

Är det en stor skillnad mellan finska och svenska ligan?
– Senaste säsongen, då jag spelade i Jyväskylä, hade vi också ett väldigt bra lag. Men ser jag generellt så tycker jag att ligan här håller en lite högre nivå. Det är flera lag här som kan vara med och tävla på en högre nivå.

Varför tror du att det är så, har vi bättre internationella spelare i SDHL?
– Jag vet egentligen inte, men ser man på helheten så tror jag att det finns lite bättre spelare i den här ligan. Det gör också att nivån här blir högre.

Skiljer det sig även mycket vid sidan av rinken, får damhockeyn stor uppmärksamhet i Finland?
– Jag tror att vi behöver jobba hårdare med det och jag tror också att det kommer att bli bättre och bättre för varje år. Allt här kring matcherna är bättre och jag skulle säga att det skiljer sig ganska mycket.

Är det också därför du valde att spela i SDHL den här säsongen?
– Ja, säger Jenni Hiirikoski med ett leende.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Hon valde alltså spel i Luleå före flera andra anbud.
– Det fanns några andra klubbar som hörde av sig, men jag har pratat med Fredrik under flera år och nu var det läge att ta nästa steg i min karriär. Under mina senaste sex år i Jyväskylä hade vi ett riktigt bra lag. Bland annat spelade jag där med Riikka Välilä (i dag i HV71). Vi vann mästerskapet förra säsongen och jag kände därefter att det var läge att gå vidare.

Många av bästa spelarna i Europa har någon gång i karriären valt att spela i USA och Kanada, men så har det inte blivit för Jenni Hiirikoski.
– Nej, jag har bara spelat två gånger i ryska ligan. Jag ville aldrig gå på college i Nordamerika. Nu har man visserligen den här damligan där borta och jag har också pratat med ett av lagen där, men jag känner inte att det är rätt tid för att spela där ännu. Nu är jag här i Sverige och för mig var Luleå det bästa valet.

Jenni Hiirikoski har alltså spelat två vändor i Ryssland. Säsongen 2008/09 spelade hon för SKIF Nizhny Novogord liksom säsongen 2011/12.
– Det var annorlunda att spela där. Jag var bara 20 år när jag åkte dit för att spela första gången. För mig som person var givetvis det ett stort steg att ta. Då var vi fem finska spelare i laget och det hjälpte mig mycket. Det har varit kul att se även den delen av världen och uppleva kulturen där.

Du har spelat väldigt många OS och VM, men kan du peka på varför Finland just nu tycks ha gått ifrån Sverige lite i utvecklingen inom damhockeyn?
– Det var en bra fråga (skratt). Jag tycker inte att det är en så stor skillnad när Sverige har med alla dom bästa spelarna i ett VM.
– Nu har vi i Finland haft några riktigt bra säsonger med Pasi (Mustonen, förbundskapten). Vi har hela tiden jobbat hårt med att få laget i bättre och bättre form samtidigt som vi har nått bra resultat i matcherna. Men jag kan inte säga att just en eller två som skiljer mellan laget. Sverige har verkligen bra spelare så vi får väl se vad som händer i framtiden.

Din lagkamrat Emma Eliasson, som också Peter Elander hyllade som en av världens bästa backar, spelar inte i landslaget, vad tänker du om det?
– Jag tycker det är synd för hennes skull och för damhockeyn, men det är ingenting jag kan påverka.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten