160227 HV71:s mŒlvakt Fredrik Pettersson-Wentzel deppar under ishockeymatchen i SHL mellan …rebro och HV71 den 27 januari 2016 i …rebro. Foto: Johan Bernstršm / BILDBYRN / COP 119 …
SHL

Målvakten om påhoppet: ”Över gränsen för vad man kan hålla på att sitta och skriva till folk”

ANNONS

Efter HV71:s match mot Leksand i lördags fick målvakten Fredrik Pettersson Wentzel ta emot ett otrevligt meddelande på Facebook från en motståndarsupporter. Målvakten tog en skärmdump på meddelandet och la ut på Instagram samtidigt som han svarade supportern. I en intervju med hockeysverige berättar ”PW” att det inte är första gången han får otrevliga meddelanden. Han efterlyser också ett bättre språkbruk.

”Jävla tjockis som har sån tur i mål.har du ätit julskinka din feta jävel.Har hatat dig sen Almtuna Jävla hora”.

Ovan ord fick målvakten Fredrik Pettersson Wenzel läsa när han öppnade ett privat meddelande han fått till sig på Facebook efter HV71:s match mot Leksand i lördags. 25-åringen tog en skärmdump och la ut på Instagram tillsammans med ett svar till mannen som skrivit meddelandet. Svaret han gav har hyllats runt om i landet.
— Man får ju meddelanden ibland men då handlar det ju nästan alltid om att man är en dålig spelare. Nu tyckte jag att det var över gränsen för vad man kan hålla på att sitta och skriva till folk utan att det uppmärksammas, berättar målvakten i en intervju med hockeysverige.se.

16425619_10154338756108977_534676284_n

Foto: Skärmdump från Fredrik Pettersson Wentzels Instagram.

Det hade för många människor kanske varit ett alternativ att svara otrevligt tillbaka. Men Pettersson Wentzel valde en annan linje
— Jag hade ju kunnat välja att kasta en paj tillbaka så att säga. Men jag ville belysa att han bara är en av många Leksandsfans och att de i övrigt är väldigt bra.

Responsen på målvaktens Instagraminlägg lät inte vänta på sig och hans svar har hyllats runt om på sociala medier och i många Leksandsforum på nätet har det tagits kraftigt avstånd från det supportern hävde ur sig till ”PW”. Han berättar att han fått mängder med meddelanden sedan publiceringen.
— Jättekul. Det har varit jättemycket Leksandsfans som har hört av sig och jag har försökt svara de flesta. Det visar ju just på det att det bara var en dålig av många bra. När man visar på en mörkare sida av världen så kommer ofta den ljusa sidan fram också. Det har varit väldigt fint tycker jag.
Enligt vad hockeysverige.se erfar har mannen som skickade meddelandet uteslutits ur de flesta Leksandsgrupper på Facebook och övriga fans till klubben har tagit avstånd från handlingen. Dessutom har fans till klubben hört av sig personligen till målvakten för att be om ursäkt å supporterns vägnar.
Har personen som skickade meddelandet till dig hört av sig och bett om ursäkt?
— Nej, jag har inte hört något från honom.

Hur känns det att få privata meddelanden med elakheter från folk du inte känner?
— Det är ju ingenting som är så jättekul att få. Sen ska jag ändå säga att man får ju väldigt mycket bra meddelanden också.

BÅDE FÖR- OCH NACKDELAR MED SOCIALA MEDIER

Sedan de sociala medierna gjorde intåg i var mans hem och mobila enheter för några år sedan har det blivit betydligt lättare för supportrar att komma i kontakt med spelare. Något som för både för goda och dåliga saker med sig.
— Det är för- och nackdelar såklart med sociala medier. Sen ska man väl säga det att nu var det här på min privata Facebook han skrev meddelandet, säger Pettersson Wentzel och fortsätter.
— Det hade väl varit en sak om han kommenterat på min Instagram där jag lägger ut bilder rätt ofta. Men på något sätt, det jag försöker säga är att är man ute och skriver saker mycket så kanske man får vara beredd på att ta en och annan kommentar. Men det är ju sådär när någon kommer in och skriver privata meddelanden, eller sms ibland. Det har skickats brev till mig någon gång och då blir det ju något annat och det är synd att det ska behöva vara så.

Målvakten berättar att han han tycker meddelandet i helgen var långt över gränsen och att det var det som fick honom att agera.
— Varför jag valde att göra som jag gjorde den här gången var att jag tyckte att det var över gränsen. Sättet han skrev och orden han använde. Annars kan det ju vara att de skriver att man är så jävla dålig bara och det kan man ju ta, men det är ju inte kul. Ofta är det ju när man har spelat dåligt och förlorat, då får man  sånt och då känns det ju knappast bättre. Men det har man på något sätt lärt sig att leva med. Men den här gången var det över gränsen i språk och uttryck.
— Jag vet inte hur man ska komma bort från det här, men det är väl så det är just nu i samhället tyvärr.

161027 HV71:s mŒlvakt Fredrik Pettersson-Wentzel har inte kontroll pŒ pucken under ishockeymatchen i SHL mellan BrynŠs och Hv71 den 27 oktober 2016 i GŠvle. Foto: Simon HastegŒrd / BildbyrŒn / Cop 118

Fredrik Pettersson Wentzel i en match tidigare under säsongen. Foto: Bildbyrån.

EFTERLYSER ETT BÄTTRE SPRÅKBRUK

Fredrik Pettersson Wentzel berättar att han ser med viss oro på världsläget just nu och han tror inte att det hjälper med de grova saker som ibland skrivs på nätet.
— Så som det ser ut i världen så är den här typen av språk sånt vi inte behöver för att det ska bli bättre. Det känns som att man inte riktigt vet vad som händer runt om i världen just nu. Ska äldre människor sitta och hålla på och prata på det där sättet så kommer det inte hjälpa oss direkt.

Vi lämnar helgens händelser därhän och fortsätter prata om hans säsong.
— Det har varit lite upp och ner. Vi har spelat bra som lag generellt sett och jag har väl inte riktigt fått till det personligen. Jag har inte fått det att lyfta som jag ville att det skulle göra. Men jag jobbar på hårt och det känns bättre och bättre.

BYTTE BENSKYDD

Han berättar att hans spel har känts bättre sedan jul och anledningen till det är en utrustningsfråga.
— Jag gick tillbaka till benskydden jag använde i början på säsongen och det hjälpte mig mycket i spelet och jag kände direkt att det kändes mycket bättre. Jag kunde träna på ett annat sätt och jag började rädda lite fler puckar. Det var en viktig ändring jag gjorde.

Ifjol, då ny från Färjestad, konkurrerade ”PW” med Erik Ersberg om förstaspaden i HV71 och han fick stå de flesta matcherna. Denna säsongen är det en helt annan konkurrenssituation och upplägg menar han och målvaktsjobbet delas med Linus Söderström som hämtas in från Djurgården.
— Om man jämför med förra säsongen så har vi en liten annan ”approach” på målvaktssidan och jag spelar inte lika mycket. Då blir det ju att om man gör en sämre match så är det ofta lång tid till nästa gång man spelar och det kan ju vara lite svårare. Men efter jul har det sett bättre ut och det är nu vi kommer in i den viktiga och roliga delen av säsongen så det gäller bara att lyfta sig ännu mer nu.

Ni har spelat bra på slutet. Hur långt kan HV71 gå i år?
— Vi siktar högt. Vi har spelat bra och då känns det ändå som att vi har en växel till att lägga i. Men vi vet också att det är en lång process och det handlar hela tiden om att vara närvarande och spela bra där vi är just nu. Det går fort om man börjar spela dåligt och hamnar i en dålig fas. Vi fokuserar på att utveckla vårt spel och så siktar vi framåt och uppåt sen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL