SHL

Den skrattande Tigern – Old School Hockey Lennart Johansson

Han vann sex SM-guld och är en av de riktigt stora i Brynäs historia. I veckans Old School Hockey berättar Lennart ”Tigern” Johansson om sin karriär – och hur han fick sitt smeknamn.

När jag tittar tillbaka på mina anteckningar från en intervju med Lennart ”Tigern” Johansson gjord i januari 2008 slås jag av en sak. ”Tigern” tyckte att hans roll som nyckelperson i Heffners, Wifsta/Östrand eller Brynäs ofta var överdriven.
– Jag var inte speciellt länge i Wifsta så jag vet inte om man tyckte att jag gjorde något speciellt under mina år där berättade ”Tigern”.
– I Brynäs var jag väl egentligen den första att spela i Tre Kronor och därför var det lite av mitt ansvar att se till att killarna höll ihop. Sedan blev ju mer eller mindre alla landslagskillar. Vi fostrade varandra och jag vill nog säga att det var genuina idrottsledare som Thure Wickberg, Breit Hellman, Lennart Jansson, Bosse Hessel, Tage Malmberg, Henry Jansson med flera som låg bakom dom här framgångarna vi hade på 1960 och 70-talet.

I slutet av oktober 2010 nåddes vi alla av beskedet att Lennart Johansson hade gått ur tiden. Lennart flyttade till Brynäs från Wifsta/Östrand 1962 och gjorde sin sista säsong som spelare i klubben 1972. När Brynäs vann, lite överraskande, guld 1980 stod han i båset som coach.

Många har, med all rätt, kallat honom för Thure Wickbergs bästa värvning. Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson, Wille Löfqvist med flera får ursäkta, men utan ”Tigern” hade antagligen inte gruppdynamiken under guld eran varit densamma.

Här bjuder vi er läsare på en pratstund med Lennart ”Tigern” Johansson från 2008 där han berättar om sin mycket framgångsrika karriär som spelare som gav sex SM-guld.
– Skönsberg heter det där jag växte upp och ligger utanför Sundsvall. Jag är alltså inte från Wifsta/Östrands IF från början utan spelade i Heffners IF som dessutom spelade i en lägre serie en Wifsta.
– Det blev senare ett naturligt steg att byta klubb eftersom alla vi grabbar ville spela i en högre serie vilket Wifsta/Östrand tillhörde. Wifsta blev senare Timrå och under någon säsong spelade både Timrå och Heffners i Allsvenskan, men då spelade jag redan i Brynäs.

Hur minns du åren i Heffners?
– (Skratt) Ja du, det var några år sedan. Jag var bara fjorton eller femton år när jag debuterade där. Nästan alla matcher spelades i Sundsvallstrakten. Vi spelade mot Skönsvik, ”Giffarna”, Stockviksverken och så vidare.
– Vi vann division 3 säsongen 1958/59 och gick upp i Division 2, som då var serien under Allsvenskan.

Per-Håkan Asplund på Sundsvalls Tidning skrev följande efter Heffners serieseger:
”Den stora stjärnan är 17-åriga jättebabyn Lennart ”Tigern” Johansson, som suveränt vann skytteligan och som betraktas som ett av Medelpads allra största löften.”

Lennart Svedberg 001

Lill-Strimma.

Du flyttade till Wifsta/Östrand inför säsongen 1960/61 där du blev lagkamrat med bland andra Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg. Vilka var dom övriga stjärnorna i det här laget?
– Jag tyckte alla var stjärnor när jag kom utom jag själv, skrattar ”Tigern”.
– Bert-Ola Nordlander var annars den stora stjärnan då. Sedan var bröderna Östen och Sören Boström fantastiskt bra hockeyspelare.  ”Eje” Lindström hade just flyttat till Grums IK annars tillhörde han de stora stjärnorna i Wifsta innan jag kom till klubben. ”Eje” värvade senare även ”Strimma” till Grums. Det måste ha varit ett par säsonger innan ”Strimma” skrev på för Brynäs.

Wifsta eller Östrand, som senare blev Wifsta/Östrand och idag Timrå, har aldrig vunnit SM-guld i ishockey vilket kan tyckas anmärkningsvärt med tanke på alla talanger som har skolats i medelpadsklubben.
– Wifsta/Östrand har precis som Brynäs alltid haft väldigt starka ledare. Stig Andersson var ett exempel på en härlig ledare med en enorm entusiasm. Ibland vågade han inte se tredje perioderna för han var så nervös. Det var extra kul att vinna med Stig som tränare för han blev så glad så han nästan grät. Hans entusiasm smittade av sig till oss spelare på ett bra sätt. Det är sådana ledare man behöver i svensk idrott.
– Annars har killar som t e x ”Eje” Lindström betytt mycket för Timrå. Han var en duktig skridskoåkare själv och kunde lära ut sina kunskaper till ungdomarna och gör det än idag.

Redan i sin första seriematch med Wifsta/Östrand presenterade sig ”Tigern” i målprotokollet. Vinst borta på Johanneshov mot Hammarby med 5-3. Wifsta/Östrand låg på slutspelsplats fram till sista omgången då Leksand tog sig förbi efter att ha vunnit mot just Wifsta/Östrand med 4-1 efter storspel av den då 37-åriga Åke Lassas.

”Tigern” Johansson gjorde succé i allsvenskan och kallades för svensk hockeys största fynd på flera år. Redan i oktober 1960 får han också chansen i Tre Kronor.
– Vi spelade en dubbellandskamp mot Östtyskland i Berlin och Weisswasser. Jag spelade tillsammans med (Uffe) Sterner och någon ytterligare… (Anders ”Antik” Johansson). Vi vann i alla fall (8-5 och 3-1). Sen blev jag skadad i någon match nere i Prag den vintern och blev borta från spel ett tag.

Lennart Johansson 2

Arkivbild.

Du spelade OS 1964 men något överraskande så gjorde du bara 39 A-landskamper.
– Då spelade man bara med två backpar och tre kedjor. Under åren var det ungefär samma spelare i alla matcher. Jag var center liksom Sven Tumba, ”Acka” Andersson och ”Nisse” Nilsson. Av oss fyra var jag den sämste, så det blev inte mycket spel i landslaget för mig. Jag var inte nog bra helt enkelt.

Varför lämnade du Wifsta/Östrands IF för Brynäs?
– Det var inte så märkvärdigt. Jag ville flytta på mig för att prova på något nytt och det blev Brynäs. Då var faktiskt Brynäs sämre än Wifsta så det var inte för att byta upp mig direkt som jag valde just Brynäs, även om vi tog mängder med SM-guld senare.

I Timrås bok Hockeydynamit så skriver man att du lämnade Wifsta för Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg fick en bil och de fick inte övriga i klubben?
– Jag har aldrig gillat orättvisor. Det ska vara lika för alla i ett lag så visst var jag lite sur. Det kan vara ett problem i dagens hockey då det syns allt för väl i plånboken vilka som är de så kallade stjärnorna i laget.
– I Brynäs höll vi hårt vid lika för alla spelare oavsett namn och meriter, men att ”Strimmas” bil skulle vara anledningen till att jag lämnade Wifsta är fel.

Var det stor skillnad på Wifsta/Östrand och Brynäs som klubbar?
– När jag kom ner till Gävle var som sagt Wifsta/Östrands IF bättre än Brynäs och här i Gävle var både Gävle GIK och Strömsbro IF storebröder åt Brynäs IF.
– Just den här rivaliteten mellan klubbarna i stan tror jag var en av orsakerna till att vi i Brynäs blev framgångsrika. Alla ville ju hålla på sitt och se till att man var bäst i stan. Även om det kanske utmålades ibland att det fanns mycket känslor mellan klubbarna så tror jag bara att det var hälsosamt för hockeyn i stan.

Lennart Johansson Tigern (2)

Första säsongen i Brynäs går laget till slutspel men väl där visade Rolle Stoltz, Sven Tumba och Lasse Björn att gammal är äldst. Djurgården vinner SM-guldet och Brynäs slutade sexa. När Brynäs vinner över Västerås i andra omgången av grundserien spelar ”Tigern” fram till alla tre målen som Kjell ”Pipis” Larsson gör.

Lennart Johansson 5

”Tigern”.

Säsongen 1963/64 vinner ”Tigern” och Brynäs sitt första SM-guld. Slutspelet blir en lång Eriksgata för Gävlelaget. I första omgången besegras Strömsbro med 3-1 inför dryga 2 500 åskådare.

I andra omgången besegras Frölunda med 10-2, Kjell ”Pipis” Larsson och ”Tigern” prisas i tidningarna som bästa Brynäsare. Därefter besegrades Djurgården med 8-1, kedjan med ”Tigern”, Håkan Wickberg och ”Pipis” Larsson bäst på plan tillsammans med ”Lill-Strimma” Svedberg. I fjärde omgången fick Södertälje på nöten med 4-3 efter underläge med 2-3 i andra perioden. Tidningarna skrev att ”Tigern Johanssons entré i andra perioden blev den injektion som gav seger.

Den moraliska SM-finalen spelades i femte omgången då Brynäs reste till Leksand för match inför drygt 12000 åskådare. Brynäs vinner med 4-2 och ”Tigern” svarar för 4-1 målet. Trots flera duster mellan ”Tigern” och Leksands ”cowboy” Des Moroney hamnade ingen av de båda i utvisningsbåset.

Lennart Johansson 3

Tigerns karakteristiska skratt.

I sjätte omgången avgörs SM då Brynäs reste till Norvalla i Skellefteå och vann med 5-3.
– Jag minns att ”Acka” Andersson i Skellefteå blev utvisad fem minuter efter att ha gett ”Tordan” (Lundström) en smäll på käften. Under den utvisningen passade vi på att avgöra matchen.
– Vi skålade i mjölk på tåget hem och när vi kom till Gävle station var det ganska mycket folk på plats och mötte oss. Jag har sett på gamla bilder att vi till och med fick blommor då vi gick ut på perrongen.

”Tigern” du är svensk mästare med Brynäs IF både som spelare och ledare, vilket är störst?
– Det första guldet som spelare vann jag alltså 1964 och det var absolut störst. Den känslan slår allt. Sen var de givetvis kul att vinna flera mästerskap som en extra bonus, skrattar ”Tigern”.
– Som ledare vann jag det första guldet redan 1967 och den senaste 1980, men det är inte samma sak som att vara spelare. Det är trots allt spelarna på isen som måste göra jobbet. Fast guldet 1980 var lite extra kul. Vi var ganska nederlagstippade inför elitseriestarten då flera av våra bästa spelare som Lars-Göran Nilsson, Tord Lundström och ”Krobbe” Lundberg hade slutat. I semifinalspelet vann vi först borta mot Leksands IF med 9-4 och hemma ett par dagar senare med 8-2. Leksand var stora favoriter och hade vunnit själva elitserien. Vi vann sedan den femte och avgörande finalen mot Västra Frölunda IF på Hovet med 2-1.

Du nämnde tidigare vikten av alla fina ledare i Brynäs genom åren och det har alltid funnits något som har kallats Brynäsandan.
– När jag själv spelade var de allra flesta spelarna från Gävle. Vi pratade tidigare om den här rivaliteten mellan Brynäs, Strömsbro, Godtemplarna och innan det även Huge. Att Brynäs var lillebror inledningsvis och ville bli bättre än dom andra lagen i Gävle skapade en vinnarmentalitet hos killarna som var fostrade i klubben. Det gjorde att vi tränade lite hårdare än alla andra lag, spelade lite tuffare och var väldigt målmedvetna. Det här skapade det som jag tror lyste igenom hos Brynäs under dom här åren, det som du kallar Brynäsandan.

Tommy Sandlin?
– Tommy var egentligen den som höll i saker och ting då han kom med kring laget. Jag minns inte att han skulle vara så speciell som tränare då direkt. Eller rättare sagt, träningarna var inte på samma sätt som idag.
– Tommy utvecklades som tränare under alla sina år inom hockeyn och så här efteråt så måste man hålla honom som en riktigt duktig ledare.

Hur låg det till med den där matchen mot ett kanadensiskt lag där du vid en tekning får en klubba i ansiktet. Du lär bara ha vänt dig om spottat ut några tänder och sedan gjort dig klar för ny tekning?
– (Skratt) Det går så mycket historier om Brynäs och vad som är sant, vad som är skarvat och vad som inte är sant kan vi låta folk få fundera över.

Lennart Johansson 7

Tigern.

Wille Löfqvist har berättat om sin debut i Brynäs. Det var under en turnering i Finland. Brynäs leder ganska klart och Wille tycks hålla nollan. Då tar ”Tigern” pucken och åker mot Wille. En bit framför honom skjuter ”Tigern” pucken i mål, varpå han sa att ”du minsann inte ska få hålla nollan i debuten för då kunde han bli så styv i korken”.
– Jo, det där stämmer väl, ungefär i alla fall. Jag vet inte om jag sa just så där. Vi hade en viss jargong i Brynäs, men alla gillade varandra och framförallt så höll vi ihop både på och vid sidan av planen. Ett kvartsgäng fast vi var bäst i Sverige.
– Det var ju tur att jag gjorde det där målet på Wille så han hade något kul att berätta för sina gäster uppe på restaurangen i Gavlerinken.

Efter sin karriär som spelare så har Lennart ”Tigern” Johansson bland annat tränat Brynäs, Juniorlandslaget och även i mindre klubbar kring Gästrikland och Uppland som bland annat Skutskär, Östervåla och Tierp. Det blev även en sväng över som tränare i Norges Elitserie.

Lennart ”Tigern” Johansson blev 69 år och som avslutning får ”Tigern” själv berätta om hur han fick sitt smeknamn:
– Det var hemma i Skönberg där jag var fotbollsmålvakt. Ett ryskt fotbollslag kom på besök till Granliavallen, tror jag att det var, och målvakten i laget kallades för ”Tigern”. Han och jag ska tydligen haft ganska lika stilar när vi stod i mål och efter det så kallade mina lagkompisar mig för ”Tigern”, men kompisarna här i Gävle säger oftast ”Johan” kort och gott.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 mars
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:30 Brynäs - Malmö SHL
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
15:15 Örebro - Timrå SHL
16:00 KalPa - Pelicans Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Dallas Stars - Vancouver Canucks NHL
söndag 26 mars
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
05:00 Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights NHL
05:30 Anaheim Ducks - St Louis Blues NHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten