Jordan Greenway.
Nyheter

Hjälte mot Kanada – frälste USA i dramatisk kvartsfinal

USA är klart för JVM-semifinal mot Ryssland. I natt lyckades amerikanerna med möda och en del besvär besegra Schweiz med 3–2 i sin kvartsfinal i Toronto. Men det var först i tredje perioden man lyckades avgöra – genom en rutinerad hjälte.

Jordan Greenway var rejält på hugget när USA lyckades besegra Kanada med 3–1 i Toronto på nyårsafton. Utöver att göra det avgörande målet hade han assist på de övriga två amerikanska målen.

I nattens kvartsfinal iklädde sig den storvuxne vänsterforwarden från Boston University återigen hjälterollen för USA. I kvartsfinalen mot Schweiz sköt han det avgörande 3–2-målet i den tredje perioden.

USA hade öppnat matchen klart bäst och hade 2–0 efter mål av Jeremy Bracco och Luke Kunin. Men nu lyckades laget inte göra processen så kort som förväntat med Schweiz. Det såg supertalangen Nico Hischier till. 17-åringen, som tippas gå topp fem i sommarens NHL-draft, reducerade i ett powerplay halvvägs in i den andra perioden och kvitterade sedan i samma spelform sex minuter in i tredje perioden.

Jordan Greenway, draftad i andra rundan av Minnesota Wild 2015, behövde inte lpng tid på sig för att ställa allt till rätta. Bara 18 sekunder efter kvitteringen sköt han 3–2-målet som utmynnade i avancemang. Detta direkt efter en tekning sedan USA fått ett powerplay.

USA beger sig nu till Montréal för att möta Ryssland i onsdagens tidiga semifinal. Ett Ryssland som man besegrade med 3–2 i gruppspelet, men har förlorat mot i slutspelet i de tre senaste JVM-turneringarna. I Malmö 2014 och Toronto 2015 i kvartsfinal och i fjol i semifinalen i Helsingfors.