Nyheter

USA:s tunga JVM-skalp – snodde gruppsegern från Kanada

Kanada var förhandsfavoriter att ta hem JVM:s grupp B. Men när man mötte USA i den avslutande gruppfinalen i Toronto på nyårsafton tog det tvärstopp. Amerikanerna säkrade gruppsegern via en 3–1-seger.

USA är gruppvinnare i JVM:s tuffa grupp B. I gruppfinalen mot Kanada i Toronto på nyårsafton tog amerikanerna en meriterande 3–1-seger efter att ha utnyttjat sitt powerplay på bästa sätt.

Två powerplay-mål inom loppet av 1.27 i tidigt i den första perioden gav USA den fördel man behövde för att vinna prestigemötet. Colin White satte 1–0 framspelad av Jordan Greenway. Samme Greenway fixade sedan 2–0. Den amerikanske poängkungen Clayton Keller hade assist på båda målen.

Kanada fick sin gyllene biljett in i matchen när den amerikanske kaptenen Luke Kunin fick ett omdebatterat matchstraff för en sen tackling på Kanadas back Philippe Myers. När Charlie McAvoy också hamnade i utvisningsbåset reducerade backen Thomas Chabot i spel fem mot tre.

Den kanadensiska vittringen kom av sig fem minuter senare när Jeremy Bracco tystade den högljudda hemmapubliken med sitt 3–1-mål. Jordan Greenway, draftad av Minnesota Wild, plockade upp sin tredje poäng i matchen med en assist på målet.

Kanada vann skotten i tredje perioden med 9–5, men målvakten Joseph Woll höll tätt och vann matchen i matchen mot Kanadas keeper Connor Ingram. Woll stoppade 25 av 26 skott i bataljen.

Resultatet innebär nu att USA möter Schweiz i sin kvartsfinal i Toronto på måndag. Kanada kommer till Montréal och ställs där mot Tjeckien i sin kvart.