André Deveaux.
SHL

Talar ut efter överfallet som skakade hockeysverige: ”Åk – men skada ingen”

ANNONS

Den 26 mars 2015 kom den händelse att inträffa som fortfarande ger eko i Sverige och världen. Händelsen där Rögles André Deveaux klubbar ner Västerås Per Helmersson är än idag flitigt omdebatterad och nu väljer den före detta Röglespelaren att gå ut med sin version i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

Kanadensaren André Deveaux blev under några veckors tid våren 2015 Sveriges mest mest jagade,hånade och bespottade idrottsman efter sitt fula överfall på Västerås back Per Helmersson inför den fjärde matchen i direktkvalet till SHL.
Bakgrunden var att Deveaux i matchen innan fått en tackling av Helmersson som, enligt Devaux själv, ledde till hjärrnskakning. Helmersson undgick avstängning vilket gjorde kanadensaren förbannad.
— Jag kunde inte förstå det. Han tacklade mig bakifrån och jag blev knockad. Det hade aldrig hänt mig i min karriär. Folk i organisationen sa till mig att det inte var rättvist, berättar André Deveaux för Helsingborgs Dagblad och berättar också att smällen fick honom att tuppa av.

André Deveaux berättar i intervjun att han definitivt inte mådde bra dagarna efter och egentligen inte borde befunnit sig på isen. Men att Rögles läkare sa att han var okej.
— Låt mig vara helt tydlig. Jag frågade läkarna specifikt, vid flertalet tillfällen: ”Är ni säkra på att jag inte har hjärnskakning?”, berättar han och fortsätter:
— Personligen visste jag att något var fel. Jag kunde inte sova på tre dygn, men litade på Rögles läkare när de sa att jag var okej. Det fanns inget beslut för mig att fatta.
Tidningen frågar Deveaux om han inte hade ett eget ansvar i bedömningen av sitt hälsotillstånd?
— Jo, visst finns det ett ansvar. Men faktumet att jag hade en hjärnskada gjorde att mitt omdöme var skevt vad gällde allt i ett helt år. Det är därför det här var en sådan allvarlig situation.

SPELADE REDAN MATCHEN EFTER

Trots att han inte mådde bra var ändå med i matchen efter och på uppvärmningen upplevde han att han blev provocerad av motståndarna.
— Varje gång på uppvärmningen när jag närmade mig Västerås planhalva fick jag höra saker som ”du kommer inte att se mig komma heller”, ”titta vem som har vaknat nu” och ”var redo på att åka ut på bår den här gången också”.
Kanadensaren åkte till sitt egna bås och pratade med den assisterande tränaren Mikael Gath där Deveaux säger att han meddelat denne att han hade för avsikt att åka över mittlinjen.
— Han sa ”Go, but don’t hurt anybody” (”Åk, men skada ingen”). Jag vände mig om, slashade killen över ankeln och skrek att ingen ska tackla mig bakifrån igen.
Helsingborgs Dagblad har varit i kontakt med Mikael Gath som inte vill kommentera saken ytterligare.
— Det är fjärde eller femte gången som André går ut i media om en händelse som har hänt. Jag gick ut och pratade med er (HD) för 20-21 månader sedan. Jag känner verkligen att det finns ingen som helst anledning för mig att kommentera ytterligare nya påståenden kring detta. För min del är det här avslutat och jag lägger ingen energi på detta över huvud taget, säger han.

Överfallet på uppvärmningen renderade inget straff under matchens gång (han blev senare avstängd från hockeyn under tio månader) för den numera 32-årige kanadensaren och han spelade därför hela matchen. Han spelade även i den sista matchen uppe i Västerås där Rögle blev klara för SHL. Under firandet på bussen hem började dock mobilfilmen på överfallet från matchen innan bli viral.
— De (lagkamraterna) sa att jag borde gå och prata med ledningen i bussen eftersom folk skrev att jag borde låsas in. Jag gick och frågade om jag borde vara orolig. En person ur ledningen svarade ”Vem bryr sig, vi har gått upp i SHL och du har fått ett stort kontrakt förlängt. Blir du avstängd i tio matcher får du spendera mer tid med din bebis. Du borde fira.”

FINNS YTTERLIGARE EN FILM

Något nytt kontrakt med Rögle blev det inte för kanadensaren som tvingades lämna klubben efter all uppståndelse. Men han berättar för Helsingborgs Dagblad att mobilfilmen som spridits på överfallet inte är den enda film som finns. En annan kamera ska samtidgt ha filmat från Rögles bås och den filmen ska enligt Deveaux visa hur han blir provocerad av Västeråsspelarna och hans samtal med Mikael Gath precis innan överfallet.
— Jag vet inte om Rögle fortfarande har filmen. Men jag vet att en del människor har den på sina telefoner, berättar han men vill inte avslöja vem som höll i kameran. Han berättar också att röster inom föreningen ville radera filmen dagen efter SHL-avancemanget.

Enligt Helsingborgs Dagblad finns det fler källor till att Deveauxs version av den andra filmen stämmer. Tidningen har varit i kontakt med Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson som inte vill svara specifikt på den frågan.

 

Hockeytalangen som försvann – nu är han framgångsrik reklam-man i USA

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM