MED BRORSAN SOM SPORRE. Glenn Gustafsson inspireras av storebror Eriks framgångar.
SHL

Örebros nya stjärnskott jagar NHL-brorsan: ”Har en sporre att försöka bli bättre än honom”

ANNONS

Storebror Erik har spelat NHL-hockey med Chicago Blackhawks. Själv börjar 18-årige Glenn Gustafsson som bäst att etablera sig Örebros SHL-lag. Med brorsan som sporre siktar den unge forwarden på att ta sig lika långt som brorsan.
– Jag har en sporre och det är att försöka bli bättre än honom, säger Glenn Gustafsson med ett leende till hockeysverige.se.

Örebro har svårt att få häng på tiondeplatsen i SHL där Luleå just nu är placerade. Många hade höga förväntningar på laget inför säsongen, men tränarbyten och tuffa skador, på bland annat tidigare NHL-forwarden Joakim Andersson, har gjort att laget inte presterat på en hög nivå under längre tid den här säsongen.

En av lagets positiva överraskningar är 18-årige Glenn Gustafsson. Han kom till Örebro från Haninge 2014 och har sedan jobbat sig upp till en A-lagsdebut redan förra säsongen. Men Gustafsson är ingen närking utan han kommer från Tungelsta utanför södra delarna av Stockholm. Anledningen till att vi hittar honom i Örebro förklarar han själv när hockeysverige.se får en intervju med honom under en håltimme i skolan.
– Jag spelade inte TV-pucken så jag kom inte in på några hockeygymnasier i Stockholm. Då sökte jag mig utåt i landet och hit till Örebro. Jag fick komma hit och provträna. Det kändes ganska bra direkt så det va inget svårt val direkt. Dessutom är det ganska nära till Stockholm så det känns ganska bra att vara här nu.

Glenn Gustafssons storebror Erik Gustafsson, som tillhör Chicago Blackhawks, spelade både som junior och senior i Djurgården innan han flyttade vidare till Frölunda. Trots det var det aldrig aktuellt för forwarden, med Västerhaninge som moderklubb, att gå dit i stället för till Örebro.
– Nej, jag hörde ingenting därifrån. Jag bestämde mig ändå för att söka mig utåt och, som sagt var, det kändes inte som det var aktuellt för mig att spela i Djurgården.

Du säger själv att du inte fick chansen att vara med i TV-pucken, nu några år efteråt hur tänker du kring vikten av att vara med där för den fortsatta karriären?
– Klart att det är kul för dom som kommer med, men jag tänkte inte riktigt på det som att det skulle vara en så stor grej. Jag tycker ändå det är skönt att bevisa att även om man inte kommer med dit så kan man med hårt jobb komma långt ändå.

Blev det även en revanschkänsla?
– Ja, lite så blev det, men jag lade inte så mycket energi på att jag inte kom med. Jag kände hela tiden att det fanns andra vägar att nå långt om man jobbar på hårt.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”DÅ FÖRSTOD MAN VERKLIGEN HUR STORT DET ÄR”

Erik Gustafsson var med under VM i våras. Förra säsongen gjorde den 24-årige backen 41 NHL-matcher med Chicago. Den här säsongen har han så här långt fått tillbringa i farmarlaget Rockford IceHogs.
– Klart att han har betytt mycket för mig. Jag har en sporre och det är att försöka bli bättre än honom, säger Glenn Gustafsson med ett leende och fortsätter:
– Min äldsta brorsa (Joakim) spelade också hockey. Just nu tränar han Haninges J18-lag, men det har varit hockey i familjen hela tiden. Farsan (Lars) har varit tränare. Han började väl med att träna äldsta brorsan och fortsatte fram till min sista säsong i U16, så han har varit tränare i typ 20 år.

Hur ser du på Eriks karriär i NHL och AHL så här långt?
– Det är ganska häftigt ändå och kul för honom. Vi får se om han kommer upp till NHL igen snart. Jag tyckte att han gjorde det bra förra säsongen när han var uppe. Han visade då att han kan spela på den nivån.
– Jag och farsan åkte över till slutspelet förra säsongen. Vi fick se honom spela fyra matcher där vilket var väldigt häftigt. Då förstod man verkligen hur stort det är ändå.

Hinner ni båda ha mycket kontakt med varandra under säsongen?
– Vi har en familjechatt så vi skriver till varandra varje dag. Det är svårt att hitta tid för att prata med tanke på tidsomställningen.

Glenn Gustafsson fick chansen i SHL två matcher redan förra säsongen. Så här långt den här säsongen har han svarat för två mål och totalt tre poäng på 13 matcher.
– Jag tycker att det känts bra så här långt i alla fall. Jag försöker bara gå in och göra det jag är bra på och det har gått hyfsat än så länge.

Du är en ganska fysisk spelare, är det stor skillnad att spela fysiskt i SHL jämfört med att spela i J20?
– I SHL är dom starkare fysiskt så man måste jobba lite hårdare för att ta sig in på kassen och så vidare. Samtidigt måste man vara lite smartare i försvarsspelet. Kampmomenten blir lite viktigare i SHL.

Spelar du annorlunda i SHL fysiskt jämfört med i J20?
– Du måste vara lite smartare i det fysiska spelet i SHL. I SHL finns det skickliga spelare som vill att man ska gå ut stenhårt fysiskt, men sedan vänder dom bara bort dig. Då måste man tänka till att ligga lite mer blad, blad och sedan ta kropp. Försöka styra av annars hittar dom här skickliga killarna passningar, vilket jag har märkt.


Foto: Bildbyrån/Johan Bernström

”DET ÄR EN STOR ÄRA ATT FÅ FÖRTROENDE ATT SPELA MED DEM”

Glenn Gustafsson är center, men i A-laget har det blivit mer spel på en kant för honom. I senaste matchen, den mot Rögle, spelade han på ena kanten med Tom Wandell som center medan Martin Johansson gnuggade på andra kanten. I den matchen blev det 1+1 för ynglingen.
– Jag gillar ändå att vara vinge för jag känner att jag kan köra på lite mer då, gasa lite mer. Som center får man tänka lite mer och det är också den spelare som får ta lite mer ansvar.
– Det är verkligen en stor ära att få förtroende att spela med dom båda. Det är verkligen två toppspelare så det är stort. Tom snackar med mig mycket vilket även Martin gör så det är, som sagt var, en ära att spela med dom.

Örebro tycks inte få grepp på lagen ovanför, vad fattas i spelet för att ni ska börja ta mer poäng och närma er slutspelet?
– Jag skulle säga att det handlar om små detaljer. Mot Rögle hade vi svårt att få in pucken. Sista tio när vi väl fått in pucken blir det en jäkla energi då vi får någonting att gå på.
– Det märks att vi inte har det självförtroendet som man har då det går bra. Men det gäller att först och främst att göra småsakerna rätt för då kommer dom andra bitarna också. Då växer självförtroendet och man börja göra lite mer grejer. Det känns ändå att vi ska börja med grunderna. Vi jobbar hårt hela tiden, men det är just smådetaljerna som är väldigt viktiga.

Örebro har fått in ett stark kort i backuppsättningen då tidigare NHL-backen, Nicklas Grossmann skrivit på och även hunnit debutera för klubben.
– Man märker att han är en skön karaktär. Han har rutin och är stark i försvarsspelet, i boxplay och så vidare. Dessutom har han ett bra förstapass och har smarta grejer att säga i omklädningsrummet.

Har du åkt in i Grossmann på någon träning ännu?
– (Skratt) Nej, inte ännu. Det kanske är tur att jag inte gjort det i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM