Niklas Eriksson, Marcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson.
Nyheter

Sparkade tränaren – kan ta in en ny utifrån: ”Den dörren håller jag öppen”

ANNONS

De har varit en av höstens besvikelser i HockeyAllsvenskan, och valde idag att sparka tränaren Niklas Eriksson. För hockeysverige.se berättar sportchefen om beslutet, den nya tränarduon, och hur han ser på en framtida tränarlösning.
– Jag tror det behövs tre tränare för att ge optimala möjligheter för ett lag.

Ett flerårigt samarbete tog slut idag. De senaste åren har Niklas Eriksson, Marcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson jobbat tätt ihop, som tränare för A-laget och den här säsongen med Pehrsson som sportchef. Men idag kom beskedet att Eriksson entledigas från sitt uppdrag som Almtunas tränare.
– Jag har haft en kontinuerlig kontakt med styrelsen, och de har ställt frågor kring både det ena och det andra. Jag tycker fortfarande vi bedriver en väldigt bra verksamhet, men ibland måste man skruva på vissa delar i verksamheten. Det som nu hänt är att styrelsen anser att vi behöver få till en förändring. Nu när beslutet tagit gäller det att försöka få till en så stor förändring som möjligt, säger sportchefen Pehrsson till hockeysverige.se.
– Det här är baksidan med elitidrott. Niklas är en väldigt god vän till mig och en fin människa, som jag hyser all respekt för. Både som person och hur han är som tränare, och för hans stora hockeykunskap. Det blir alltid känslomässigt när det fattas så här tuffa och jobbiga beslut.

almtuna

Ragnarsson och Eriksson.

Almtuna tippades i toppen av HockeyAllsvenskan inför säsongen, men har fyra raka förluster och återfinns på en tiondeplats av de 14 lagen i serien. Martin Gudmundsson kommer nu in och tar över tränarjobbet med Marcus Ragnarsson. Gudmundsson spelade i Almtuna under flera säsonger, och har de senaste åren tränat på juniornivå i klubben. Senast kommer han från uppdraget som tränare i J20-laget.
– Vi har haft Martin i vår egen verksamhet, och han har varit i klubben i många år. Han har sett alla matcher den här säsongen, och är fostrad i den filosofi vi jobbar efter och efter den filosofi vi vill jobba med över lång sikt. Dessutom har han en relation med ‘Ragge’.

Backlegendaren Marcus Ragnarsson kommer ansvara för backarna, boxplayspelet och ha ett övervägande fokus på försvarsspelet. Dessutom kommer han vara den som är ansvarig för all typ av video. Martin Gudmundsson är den som tar hand om isträningarna, forwardsen i samband med match, och spelet med puck. Lösningen gäller tills vidare, säger Pehrsson. Han är inte främmande för att plocka in någon ny tränare under säsongens gång. Den senaste tiden har han själv stått i båset tillsammans med Eriksson och Ragnarsson.
– Jag tror det behövs tre tränare för att ge optimala möjligheter för ett lag. Jag kommer se över marknaden över de spelare och ledare som finns där ute. Har vi någon som känns rätt och bra för att komma in i vår verksamhet håller jag en dörr öppen. Men då måste det kännas rätt.

Almtuna storsatsade inför den här säsongen och plockade in flera namnkunniga spelare på allsvensk nivå, men ligger inte bättre än tia. Laget har en poäng upp till en åttondeplats, och sex ned till lagen under det negativa kvalstrecket. Att de högt ställda kraven ligger bakom beslutet att sparka Eriksson förnekar Tobias Pehrsson.
– Jag går aldrig runt och tänker på om någon annan har tippat oss som tvåa eller trea, eller sexa eller tia. Det enda jag tänker på är hur vi kan få ledarna och spelarna att utvecklas tillsammans.
– Jag lägger ingen värdering i någon spekulation för hur någon tror vi ska komma i tabellen. Det visar sig efter 52 omgångar. Jag tror som sagt på den verksamhet vi bedriver, vi har gjort många bra prestationer på slutet trots att poängen inte kommit in, men vill också se att spelarna visar ett engagemang till hundra procent. Att alla hjälper och stöttar varandra.

Nikas Eriksson var inne på sin fjärde säsong som huvudtränare i Almtuna. Tidigare har han också varit i Leksand och Lillehammer.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch