Sök
Rolf Ridderwall och Stefan Ladhe.
SHL

Oroar sig för likriktningen bland målvakterna: ”Ibland är det svårt att se vem det är som står”

En gång i tiden gick målvaktsspelet ut på att ta pucken. Numera vittnar många om att det i allt större grad handlar om att mota den. När hockeysverige.se genom åren har haft kontakt med gamla klassiska målvakter som Peter Lindmark, Rolf Ridderwall och Leif ”Honken” Holmqvist har de alla varit inne på just det spåret.

Det här är en iakttagelse som hockeysverige.se vill titta närmare på. Därför begav vi oss till Svenska ishockeyförbundet för att prata med Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe om den här utvecklingen. Han menar att mycket kan härledas till utrustningens utveckling.
– Titta på en bild från förr i tiden när målvakterna knappt hade en hjälm på skallen eller hur mycket skydd man hade. Den målvakten ville inte ha en puck på sig, alltså på kroppen eller liknade. Han ville gärna ta puckarna så långt ifrån huvudet som möjligt även fast han inte var rädd. Antingen räddade man så eller med en skridskoparad. Allt skedde långt ifrån kroppen annars gjorde det ont.
– Som det är nu är utrustningen så pass utvecklad att man försöker ha så mycket kropp som möjligt med i räddningen för att minska marginalerna för att det ska bli mål såklart.

Stefan Ladhe tror inte att man blir en komplett målvakt innan man har anammat båda målvaktsstilarna. Alltså när man både har förmågan att vara i vägen och att faktiskt kunna rädda puckarna med hjälp av kroppens rörelser.
– Den som blir bäst i dag har en bra mix av det här, att även kunna rädda puckarna där man kanske inte hinner dit med kroppen. Dom här robotmålvakterna som bara går ner på knä och bara sträcker på sig och försöker att vara i vägen, det kan man göra till en viss nivå men du blir inte bäst i världen med enbart det spelet. Du kanske inte ens når högsta nivån i Sverige om man spelar så, men du kan ändå bli ganska bra, menar Stefan Ladhe.

Han tar upp Sveriges bästa målvakt just – och antagligen genom tiderna – som det bästa exemplet på att kunna anamma den så kallade hybridstilen just nu.
– ”Henrik” (Lundqvist) kan rädda puckar som egentligen redan är mål bara för att han den förmågan att ”rädda” och inte bara mota.
– Utvecklingen går åt rätt håll, självklart, men historiken och det här gamla är väldigt viktigt fortfarande, vilket också, tror jag, är viktigt att förstå. Just därför tycker jag att målvaktshistoriken är intressant och på något sätt en grund till vad vi gör i dag. Man kan inte ta bort något som fanns förr – eller jo förresten skridskoparaden kan du ta bort för den behöver du inte. Men blicken på pucken, följa returen och sådana här naturliga saker kommer alltid finnas där.

Finns det målvakter som fortfarande slajdar som exempelvis Tommy Salo gjorde vid OS-finalen 1994?
– Ja, det händer. Jag tror till och med ”Henke” gjorde det i World Cup på något returläge. Det handlar om att förmågan att hitta en räddning till. ”Honken” kunde slänga sig på isen på första skottet. Det händer inte nu utan det är i så fall på någon retur. 


Pelle Lindbergh. Foto: Bildbyrån

”DU SLOG IHJÄL DIG OM DU FICK PUCKEN PÅ AXLAR OCH ARMBÅGAR”

Rolf Ridderwall spelade i elitserien mellan 1981 och 1993. Lägg därtill att han blev världsmästare 1991 i Åbo, men han spelade i en helt annan målvaktsutrustning än vad målvakterna gör i dag.
– Man kan se det som ett 80/20-20/80-fenomen. Vi tog 80 procent av puckarna och vice versa. Om vi tittar på varför så var inte utrustningen vi hade byggd för att spela som man gör i dag. Sedan hade vi inte heller den tekniken som målvakterna har idag.
– Vi tog puckarna på grund av spelstil och utrustning. I dag täcker målvakterna mer också det på grund av teknik och utrustning. Målvakterna har en ny teknik i dag tack vare utrustningens utformning. Sedan jobbar man mycket mer med tekniken.
– Pelle Lindbergh och jag pratade om det här då vi var 14-15 år. Jag kommer så väl ihåg att vi båda hoppades på att vi inte skulle bli över 1,80. Det var för att man då skulle bli för lång i paraderna. Jag, Pelle, Reino (Sundberg), (Peter) Åslin, vi som kom från stockholmstrakten, spelade med ganska mycket energi och parader. Men vi bytte från skridsko- och kickparader till Tretiak-parader. Där jobbade jag tillsammans med Thomas Magnusson. Man kan säga att vi i stället gick ner i ett halvt V för att ta puckarna som gick mellan en och tre decimeter ovanför isen, jämfört med i dag när man går ner i ett helt V för att rädda puckarna.
– Annars jobbade vi mycket stående. En del i det var att vi hade väldigt små utrustningar att täcka med. Sedan var det, framför allt då du var junior, inte kul att täcka eftersom det var som att ha en täckjacka på sig. Du slog ihjäl dig om du fick pucken på axlar, armbågar och så vidare. Utvecklingen har gjort att du vågar täcka pucken utan att få några skadekonsekvenser.

Hur skulle din teknik stå sig i dag?
– (Skratt) För det första jobbade vi mycket ut mot puck, skära av vinklar och så vidare. Tittar du på ”Henke” så jobbar han väldigt långt in hela tiden så han blir nästan aldrig överspelad. Så jag måste nog säga att vår spelstil inte skulle göra sig så bra i dag.
– Däremot om en räddande målvakt, exempelvis Pelle Lindbergh, skulle ha varit en decimeter längre och dessutom spelat med dagens teknik så skulle du antagligen ha en ganska bra målvakt.

I dag går väldigt många målvakter ner på knä för att täcka, hur ofta gick du ner så under matcherna?
– Det hände att jag gick ner någon gång, men då var det nog mest av osäkerhet. Vi jobbade stående väldigt mycket och inte utifrån knästående som man gör i dag. Vi kunde knappt röra oss när vi gick ner på knä. I dag är målvakterna lika snabba på knä som dom är på skridskorna. Det handlar bland annat om att målvakterna har skarpare slipade skridskor i dag så man kan sticka iväg snabbt efter isen.
– I och med att dom är bredare tack vare sin utrustning så täcker dom mer medan vi var smalare. Det innebar att det fanns ännu mer mål ovanför axlarna.
– Då jag lirade i Bajens juniorer var armbågsskydden som Henri Lloyds seglarjacka (skratt). Sedan började jag själv tejpa på skumgummibitar, men jag hade ändå blåmärken efter varje träningspass. Jag vet att Björklövens målvakt testade Göte Wälitalos gamla utrustning för något år sedan. Det jag läste var att dom målvakterna var alldeles chockade över hur det var att stå i en sådan utrustning. Så hade det även varit om vi hade fått stå i en gammal utrustning när jag kom upp. I slutet av min karriär kom kombinatet och jag minns att jag tänkte ”Det känns ju ingenting när jag får skotten på mig. Vad mysigt!”.
– Om jag skulle sammanfatta det så har en kraftigt ökad målvakts- och teknikträning på målvaktssidan samtidigt som både storlek och skyddsfunktion gått framåt gjort att målvakterna har kunnat ändra spelstil.
– En annan grej då det gäller tekniken, även jag som har ett hyfsat tränat målvakts-öga har ibland svårt att se vem det är som står. Är det den eller den som står i dag? Förr såg du direkt om det var Wille Löfqvist, Christer Abris, Pekka Lindmark eller Göte Wälitalo som stod eftersom alla målvakter hade sin speciella stil. I dag när målvakterna har relativt lika grundteknik är dom ganska svåra att se skillnad på.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten