Nyheter

”Tror absolut att vi kan slå ut det laget som kommer sist i SHL”

ANNONS

Efter några röriga år söker David Rundqvist efter stabiliteten i Modo. Ett Modo han nu ska försöka hjälpa tillbaka till SHL, efter förra säsongens degradering.
– Det är roligt att få vara med om någon nytt, jag menar den här återväxten som alla pratar om. Det känns väldigt inspirerande att komma hit och vara en del av den, säger han till hockeysverige.se.

ÖRNSKÖLDSVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)

David Rundqvist, 23, debuterade i elitserien för Färjestad redan säsongen 2012/13. Säsongen därpå blev det spel och succé i Hockeyallsvenskan för Karlskoga. På 49 matcher svarade han då för 14 mål och totalt 27 poäng. Det här fick Djurgården, som då klivit upp i SHL, att värva honom. Men där uteblev den fortsatta succén även om utvecklingskurvan fortsatte lite uppåt. Under förra säsongen valde dessutom stockholmsklubben att släppa ”hem” Rundqvist till Karlstad och Färjestad.
– Det var en splittrad säsong där det blev väldigt lite speltid och ryckigt i Djurgården. Jag spelade i stort sett ingenting. Det blev lite spel på försäsongen, men efter det blev det bänken och läktaren för det mesta. Jag kände att jag behövde få en nytändning för att kunna ta ytterligare ett steg i karriären och komma tillbaka i spelform, säger David Rundqvist till hockeysverige.se när vi träffar honom efter matchen mellan Modo och Södertälje i Fjällräven Center.
– Jag pratade jag med Färjestad som hade lite skador och behövde få in en spelare. Jag gjorde nio matcher med dom, men jag hade lite otur. Det kom in två spelare ytterligare samtidigt som folk kom tillbaka från sina skador. Dessutom hade jag ganska mycket mot-studs. Jag hade tre eller fyra ramträffar, frilägen och missade i stort sett varje chans jag hade.

Det blev inga poäng den här vändan i Färjestad och resan för David Rundqvist gick vidare, men nu inom Värmland.
– Det blev inte längre än två månader i Färjestad. Sedan blev det Karlskoga som var ett bra alternativ för mig. Det var ett gott gäng som jag kände sedan tidigare och som verkligen tog hand om mig.
– Såklart var jag inte i toppform eftersom jag hade haft så pass lite speltid och det hade varit väldigt ryckigt fram och tillbaka. Det var lite tufft att komma in i det, men jag tycker ändå att det var ett ganska skönt avslut och jag fick spela mycket.

Var det en besvikelse att du inte fick arbetsro för din fortsatta utveckling i Djurgården?
– Ja, självklart. Jag hade räknat med att jag skulle få spela, men riktigt så blev det inte. Klart att jag då är lite besviken och hade velat göra allt bättre.

bb160917zs004

Inför årets säsong kontaktar Per Svartvadet David Rundqvist och frågar om han är intresserad av att spela för Modo under årets säsong.
– Modo hörde av sig tidigt och var väldigt angelägna så det kändes som ett jättebra alternativ. Det är en proffsig förening där alla verkligen är revanschsugna och man vill upp direkt. Det är roligt att få vara med om någon nytt, jag menar den här återväxten som alla pratar om. Det känns väldigt inspirerande att komma hit och vara en del av den.

Fanns det alternativ för dig i SHL?
– Nej, egentligen inte. Det var lite fram och tillbaka, men det här var absolut det bästa alternativet.

Försökte brorsan Adam få dig till Skövde?
– (Skratt) Nej, det var aldrig tal om det.

Thomas Rundqvist Karlstad (5)

Thomas Rundqvist.

Tränare i Modo är den tidigare Färjestadspelaren Andreas Johansson, men det var ingen som David Rundqvist kände speciellt väl innan han kom till Modo även om Davids pappa, Thomas Rundqvist, spelade tillsammans med honom i Karlstadsklubben.
– Egentligen känner jag inte Andreas alls sedan tidigare. När han var tränare i Färjestad var jag i juniorlaget och inte med i A-laget alls.
– Jag visste vem Andreas var givetvis och hört mycket om honom. Det kändes bra redan från början och hade en dialog med Andreas och Svartvadet. Det var en bra dialog och det var också därför som jag skrev på.

Tog du även råd av pappa Thomas innan du skrev på?
– Ja, det är klart. Det gör jag alltid. Han har alltid en åsikt och är lätt att bolla lite idéer med fram och tillbaka. Det är skönt att ha honom.

Hur har första tiden här i Modo varit?
– Den har varit bra. Jag har haft en jättebra sommar med bra träning. Försäsongen var lite kämpig. Det är väldigt tufft med ett ungt lag och nya spelare. Klart att det måste få ta lite tid att komma in i spelet, hitta varandra och sådant.
– Jag tycker att ju längre tiden går och ju fler matcher vi spelar så börjar det sitta mer och mer. Även om spelet inte sitter ännu så har vi börjat vinna lite matcher vilket gör att moralen stiger. Då har vi något att bygga på.

Vad hoppas du av säsongen?
– Jag vill såklart vara en tongivande spelare, ha mycket ansvar men självklart vill jag bidra med mycket poäng också. Jag vet att jag har det i mig, men det har varit tuffa säsonger tidigare och då har också självförtroendet gått upp och ner. Förhoppningsvis kommer den biten också.

Du spelade i SHL med både Djurgården och Färjestad förra säsongen, vad saknas hos Modo för att även ni ska hålla den klassen?
– Det där är svårt att säga. Titta på Leksand. Dom låg sist och det fanns väl inte någon då som trodde att dom skulle gå upp i SHL…

Finns kvalitén i Modo för att gå upp i SHL?
– Ja, självklart. Om vi fortsätter jobba på det vi har startat med och alla växer in i det så. Vi har en kille som är född 00 (Lukas Wernblom) och några killar som är födda 1998, 1997, 1996, 1995 och så vidare, Vi är ett väldigt ungt lag. Får vi lite rutin och erfarenhet av Hockeyallsvenskan så tror jag absolut att vi kan slå ut det laget som kommer sist i SHL i bäst av sju matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games