Joe Thornton, Joe Pavelski och Patrick Marleau.
San José

San José: Får stommen en chans till på Stanley Cup?

ANNONS

Efter många års slutspelsmisslyckanden övervann San José Sharks slutligen sina demoner och tog sig hela vägen till Stanley Cup-finalen. Väl där blev dock Pittsburgh Penguins för svåra, och i en stentuff västra konferens kan man fråga sig om chansen någonsin kommer åter för lagets veteraner?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mantas Armalis, mv, Djurgården, Marcus Sörensen, fw, Djurgården, Tim Heed, b, Skellefteå, David Schlemko, b, New Jersey, Mikkel Bödker, fw, Colorado.
Förluster: James Reimer, mv, Florida, Jeremy Morin, fw, Tampa Bay, Roman Polák, b, Toronto, Matt Tennyson, b, Carolina, Nick Spaling, fw, Genève-Servette.

S9

S1BRENT BURNS
Han har ett lika ovårdat skägg som han är duktig som hockeyspelare – och det vill inte säga lite. Efter att ha hoppat fram och tillbaka mellan back och forward en tid är han nu fast på backpositionen, och har vuxit fram till att bli en av ligans bästa där. Blev nominerad till Norris Trophy efter sin fina fjolårssäsong, och tog också en plats i det World Cup-vinnande Kanada.

S2MARC-ÉDOUARD VLASIC
Om Brent Burns syns mycket både på och utanför isen är Marc-Édouard Vlasic i mångt och mycket hans motsats. Har länge varit en av de mer underskattade backarna i ligan, trots att han varit med i Kanadas lag både till OS 2014 och World Cup 2016. Förra säsongen var hans poängmässigt bästa i NHL-karriären, men det är främst med smart spel i egen zon han gjort sig ett namn i ligan

S3LOGAN COUTURE
Var fjolårets slutspel hans genombrott som en av de absoluta elitspelarna i NHL, eller var det ”bara” en fantastisk svit? När säsongen drar igång är det upp till bevis för Logan Couture, som länge legat steget bakom det främsta toppskiktet i NHL. Att han ska producera i samma takt som de 30 poäng på 24 matcher han gjorde i slutspelet är nog att kräva för mycket, men det ska nog finnas en grundserieväxel till hos den 27-årige kanadensaren.

S4JOE PAVELSKI
41, 37, 38. Det är målraden de senaste tre säsongerna för en av NHL:s stabilaste målskyttar. En spelartyp som ofta hyllas av sina tränare, då han är mycket bra i alla delar av spelet. Det skulle förvåna mycket om inte ytterligare en säsong runt 40 mål väntar för San José-kaptenen.

S6
Lagets poängkung: 
JOE THORNTON
När han inför säsongen 2014/15 blev av med kaptenskapet verkade allting tala för att Joe Thornton skulle försvinna från San José. I stället jobbade han sig tillbaka, och förra säsongen blev med 82 poäng hans poängmässigt bästa sedan 2009/10. Men faktum är att Thornton alltid varit en pålitlig poängmakare och han kommer förmodligen att vara det även den kommande säsongen, även om man tycker att åldern borde börja ta ut sin rätt för 37-åringen.

S5JOONAS DONSKOI
24-åringen hade en fin första säsong i NHL, med 36 poäng på 76 matcher, och spelade en huvudroll i Stanley Cup-finalen då han avgjorde den tredje matchen i förlängningen. Nu är frågan om finländaren kan ta ytterligare kliv framåt, inte minst i det offensiva spelet. Att han har potentialen, och inte minst de fina händerna, råder ingen tvekan om.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

San José Sharks har tagit sig igenom sommaren efter finalförlusten utan några egentliga tunga förluster i spelartruppen. Det innebär att det här fortfarande är ett lag med rejäl kvalitet, i spelare som Joe Thornton, Logan Couture, Joe Pavelski, Patrick Marleau, Marc-Édouard Vlasic, Brent Burns och duktige Martin Jones i målet. Men det är också ett lag där många av de bärande spelarna börjar komma till åren. Hur länge kan egentligen spelare som Thornton, Pavelski och Marleau fortsätta att producera på den höga nivån som alla gör? San José är med den här truppen givetvis en av kandidaterna till att ta sig till Stanley Cup-final, men den stenhårda konkurrensen i den västra konferensen gör att det ligger nära till hands att tro att förra säsongen var den stora chansen för lagets veteraner. Här finns rutinerade gäng som Chicago och Los Angeles som varit de dominerande lagen i ligan de senaste åren. Det finns lag som St. Louis och Anaheim, som har varit bra länge utan att ta sig till finalen. Och här hittar man också Dallas och Nashville, som båda ser ut att vara på en spikrak resa uppåt i ligan. Det är förmodligen Stanley Cup-seger eller ingenting som gäller för San José, och tyvärr blir nog tipset att det i så fall blir ingenting.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Aaron Dell
31) Martin Jones

BACKAR:
4) Brenden Dillon
5) David Schlemko
7) Paul Martin
41) Mirco Müller
44) Marc-Édouard Vlasic
61) Justin Braun
74) Dylan DeMelo
88) Brent Burns

FORWARDS:
8) Joe Pavelski ”C”
12) Patrick Marleau
19) Joe Thornton
27) Joonas Donskoi
39) Logan Couture
42) Joel Ward
48) Tomas Hertl
50) Chris Tierney
57) Tommy Wingels
68) Melker Karlsson
83) Matt Nieto
89) Mikkel Bödker

COACH: 
Peter DeBoer (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL