Jonas Fransson.
Västerviks IK

En klubb på okänd mark – men en målvakt som varit med förr: ”Blir inte lika hög press”

Få allsvenska spelare har varit med lika länge som Jonas Fransson. Men målvaktsveteranen spelar trots det i den mest orutinerade klubben. En klubb som just nu chockar hockeysverige.
– Det är väldigt spännande att få vara med på den här resan som klubben är inne i, säger Fransson om valet av Västervik som ny klubbadress.

Han är 36 år och har spelat på hög nivå under hela 2000-talet. Därför kom det som något av en överraskning att Jonas Fransson helt plötsligt dök upp i den förväntade strykpåsen Västervik. Sex omgångar in i serien är läget annorlunda. Den hockeyallsvenska nykomlingen har chockat alla, och ligger på en sensationell andraplats i serien.

Mycket av succén har berott på att laget haft en enorm produktion framåt, med 23 gjorda mål, men en del av den har berott på Franssons målvaktsspel. Veteranen har haft ett liknande inflytande som exempelvis Johan Holmqvist hade när han kom till Karlskrona under förra säsongen. Själv ser han dock inte sin roll som annorlunda mot den han haft i Västerås de senaste åren.
– Nej, jag ser det inte så i alla fall. Jag är den jag är och den jag alltid har varit. Jag är inte den som skriker på spelarna om de gör ett misstag, utan jag är snarare den som bidrar med trygghet med mitt spel. Å andra sidan har jag inte hamnat i den situationen att det gått dåligt, så jag får hålla på skriket tills det behövs, säger han med ett skratt till hockeysverige.se.

Det är en ödmjuk Jonas Fransson, som vid intervjutillfället sitter den dryga timmen i bil hem till Linköping. Han menar att hans spel inte behövts ställas på sin spets ännu.
– När vi spelar som vi gjort hittills är det inga problem för mig. De gör det väldigt lätt för mig där ute. Jag är väldigt nöjd med hur vi spelat så här långt, både i försäsongsmatcherna och i starten av serien.
– Innan säsongen började tippade alla oss i botten, så det är verkligen en riktig drömstart vi har fått på säsongen.

Ishockey, Hockeyallsvenskan, AIK - VŠstervik

En van syn den här hösten.

Kunde du ens föreställa dig att det skulle gå så här bra?
– Eftersom vi gick ur försäsongen obesegrade så kändes det ändå som att vi var med i matchen, på något sätt. Nu har vi lyckats behålla den känslan in i serien, och det har verkligen varit nyckeln för oss.
– När man kommer in som nykomling är självförtroendet viktigt. Det är klart att det alltid är viktigt att komma in i en säsong med en bra känsla, kolla bara på Västerås som jag tror förlorade alla försäsongsmatcher, men speciellt för en nykomling. Vi har aldrig känt oss underlägsna på något sätt.

Som en målvakt som under större delen av karriären har tillhört lag som snarare haft som mål att tillhöra toppen av tabellen, snarare än att försöka att inte åka ur, kan man tänka sig att det var en stor omställning för Jonas Fransson att komma till Västervik.
– Ja, det är det som är den största omställningen för mig personligen. I Västerås hade vi målsättningen att gå upp till SHL varje år. Och det är klart att det kan vara kul att spela under press, men här blir den inte lika hög.

Var det därför du valde Västervik?
– Nej, det var det inte. Jag har inga problem med att spela under press egentligen. Att folk runtomkring brinner för laget och vill se resultat har en charm i sig. Jag valde Västervik av två anledningar, skulle jag säga. Dels ligger det bra geografiskt, eftersom jag har nära hem till Linköping. Dessutom är det väldigt spännande att få vara med på den här resan som klubben är inne i.

Har det varit svårt att ställa om till att spela i en så pass mycket mindre klubb än vad du är vad vid?
– Nej, inte alls egentligen. När det kommer till själva matchbiten är det inte så stor skillnad mot tidigare. Det är nästan fullt på hemmamatcherna, och det spelar ingen roll om det innebär 1800 personer eller 12000. Fullsatt är fullsatt.
– Men det är klart man kan märka att det är en ung förening, och att det är många som inte varit på den här nivån förut. Jag känner dock att klubben gör framsteg varje dag, och verkligen tar åt sig om jag eller någon annan som varit på den här nivån förut säger något. Jag är grymt imponerad.

Rent spelmässigt, är det något du överraskats av?
– Jag har blivit väldigt överraskad av strukturen i spelet. Jag hade inte sett Västervik spela på många år, och jag hade inte så höga förväntningar när det gäller just strukturen. Jag har fått bilden att division ett är lite mer ”in och kör-hockey”, och inte så organiserat. Men så har det inte alls varit. Grabbarna hjälps åt över hela isen och har tydliga ideér.
– Vi jobbar hårt för varandra och kuggar i hela tiden på något sätt. Vi ger inte motståndarna någon tid med pucken, utan det är någon som ligger på hela tiden. Det har funkat jäkligt bra, och är en anledning till att vi gjort så mycket mål som vi gjort.

bb160915bb771

Förra säsongen var det Tingsryd som chockade alla, som nykomling, och tog sig till den allsvenska finalen. Någon sådan utveckling vill Fransson inte tala om – än. Han har varit med om lite för mycket för att våga ta ut något i förskott.
– Jag har varit med om att ligga sist efter tolv omgångar, och ändå vinna serien. Jag har säkert varit med om att leda serien och kommit sist också, säger han med ett skratt.
– Det är klart att vi ska hålla nere förväntningarna. Vi har bara spelat sex omgångar, och jag har som sagt varit med för länge för att dra stora växlar av saker. Vårt mål är fortfarande att vi ska hålla oss kvar i HockeyAllsvenskan.

Och din egen karriär, hur långt fram tittar du?
– Jag är supermotiverad att göra en bra säsong, annars hade jag inte spelat. Men när man kommer upp i min ålder är det bara att ta en säsong i taget. Just nu känns det bra i både skallen och kroppen, men vi får se efter säsongen.

36-åringens nästa utmaning blir kvällens match mot Vita Hästen. Då ska Västervik fortsätta chocka hela hockey-Sverige.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten