Jonas Fransson.
Västerviks IK

En klubb på okänd mark – men en målvakt som varit med förr: ”Blir inte lika hög press”

ANNONS

Få allsvenska spelare har varit med lika länge som Jonas Fransson. Men målvaktsveteranen spelar trots det i den mest orutinerade klubben. En klubb som just nu chockar hockeysverige.
– Det är väldigt spännande att få vara med på den här resan som klubben är inne i, säger Fransson om valet av Västervik som ny klubbadress.

Han är 36 år och har spelat på hög nivå under hela 2000-talet. Därför kom det som något av en överraskning att Jonas Fransson helt plötsligt dök upp i den förväntade strykpåsen Västervik. Sex omgångar in i serien är läget annorlunda. Den hockeyallsvenska nykomlingen har chockat alla, och ligger på en sensationell andraplats i serien.

Mycket av succén har berott på att laget haft en enorm produktion framåt, med 23 gjorda mål, men en del av den har berott på Franssons målvaktsspel. Veteranen har haft ett liknande inflytande som exempelvis Johan Holmqvist hade när han kom till Karlskrona under förra säsongen. Själv ser han dock inte sin roll som annorlunda mot den han haft i Västerås de senaste åren.
– Nej, jag ser det inte så i alla fall. Jag är den jag är och den jag alltid har varit. Jag är inte den som skriker på spelarna om de gör ett misstag, utan jag är snarare den som bidrar med trygghet med mitt spel. Å andra sidan har jag inte hamnat i den situationen att det gått dåligt, så jag får hålla på skriket tills det behövs, säger han med ett skratt till hockeysverige.se.

Det är en ödmjuk Jonas Fransson, som vid intervjutillfället sitter den dryga timmen i bil hem till Linköping. Han menar att hans spel inte behövts ställas på sin spets ännu.
– När vi spelar som vi gjort hittills är det inga problem för mig. De gör det väldigt lätt för mig där ute. Jag är väldigt nöjd med hur vi spelat så här långt, både i försäsongsmatcherna och i starten av serien.
– Innan säsongen började tippade alla oss i botten, så det är verkligen en riktig drömstart vi har fått på säsongen.

Ishockey, Hockeyallsvenskan, AIK - VŠstervik

En van syn den här hösten.

Kunde du ens föreställa dig att det skulle gå så här bra?
– Eftersom vi gick ur försäsongen obesegrade så kändes det ändå som att vi var med i matchen, på något sätt. Nu har vi lyckats behålla den känslan in i serien, och det har verkligen varit nyckeln för oss.
– När man kommer in som nykomling är självförtroendet viktigt. Det är klart att det alltid är viktigt att komma in i en säsong med en bra känsla, kolla bara på Västerås som jag tror förlorade alla försäsongsmatcher, men speciellt för en nykomling. Vi har aldrig känt oss underlägsna på något sätt.

Som en målvakt som under större delen av karriären har tillhört lag som snarare haft som mål att tillhöra toppen av tabellen, snarare än att försöka att inte åka ur, kan man tänka sig att det var en stor omställning för Jonas Fransson att komma till Västervik.
– Ja, det är det som är den största omställningen för mig personligen. I Västerås hade vi målsättningen att gå upp till SHL varje år. Och det är klart att det kan vara kul att spela under press, men här blir den inte lika hög.

Var det därför du valde Västervik?
– Nej, det var det inte. Jag har inga problem med att spela under press egentligen. Att folk runtomkring brinner för laget och vill se resultat har en charm i sig. Jag valde Västervik av två anledningar, skulle jag säga. Dels ligger det bra geografiskt, eftersom jag har nära hem till Linköping. Dessutom är det väldigt spännande att få vara med på den här resan som klubben är inne i.

Har det varit svårt att ställa om till att spela i en så pass mycket mindre klubb än vad du är vad vid?
– Nej, inte alls egentligen. När det kommer till själva matchbiten är det inte så stor skillnad mot tidigare. Det är nästan fullt på hemmamatcherna, och det spelar ingen roll om det innebär 1800 personer eller 12000. Fullsatt är fullsatt.
– Men det är klart man kan märka att det är en ung förening, och att det är många som inte varit på den här nivån förut. Jag känner dock att klubben gör framsteg varje dag, och verkligen tar åt sig om jag eller någon annan som varit på den här nivån förut säger något. Jag är grymt imponerad.

Rent spelmässigt, är det något du överraskats av?
– Jag har blivit väldigt överraskad av strukturen i spelet. Jag hade inte sett Västervik spela på många år, och jag hade inte så höga förväntningar när det gäller just strukturen. Jag har fått bilden att division ett är lite mer ”in och kör-hockey”, och inte så organiserat. Men så har det inte alls varit. Grabbarna hjälps åt över hela isen och har tydliga ideér.
– Vi jobbar hårt för varandra och kuggar i hela tiden på något sätt. Vi ger inte motståndarna någon tid med pucken, utan det är någon som ligger på hela tiden. Det har funkat jäkligt bra, och är en anledning till att vi gjort så mycket mål som vi gjort.

bb160915bb771

Förra säsongen var det Tingsryd som chockade alla, som nykomling, och tog sig till den allsvenska finalen. Någon sådan utveckling vill Fransson inte tala om – än. Han har varit med om lite för mycket för att våga ta ut något i förskott.
– Jag har varit med om att ligga sist efter tolv omgångar, och ändå vinna serien. Jag har säkert varit med om att leda serien och kommit sist också, säger han med ett skratt.
– Det är klart att vi ska hålla nere förväntningarna. Vi har bara spelat sex omgångar, och jag har som sagt varit med för länge för att dra stora växlar av saker. Vårt mål är fortfarande att vi ska hålla oss kvar i HockeyAllsvenskan.

Och din egen karriär, hur långt fram tittar du?
– Jag är supermotiverad att göra en bra säsong, annars hade jag inte spelat. Men när man kommer upp i min ålder är det bara att ta en säsong i taget. Just nu känns det bra i både skallen och kroppen, men vi får se efter säsongen.

36-åringens nästa utmaning blir kvällens match mot Vita Hästen. Då ska Västervik fortsätta chocka hela hockey-Sverige.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 september
19:00 Frölunda - Linköping SHL
19:00 Modo - HV 71 SHL
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan