EN VIKTIG KUGGE. Max Pacioretty har all anledning att jubla över Carey Prices återkomst efter skadehelvetet i fjol.
Nyheter

Montréal: Försämrade av Subban-trejden – men Price kan ta dem till slutspel

ANNONS

Publikfavoriten P.K. Subban blev trejdad i en av sommarens mest uppmärksammade affärer. Ersättaren Shea Weber erbjuder ett helt annat ”skill set” än Subban, men belackarna är överens om att trejden gjort Canadiens till ett sämre lag – både nu och på sikt. Carey Prices återkomst mellan stolparna öppnar dock för att Canadiens gör ett betydligt bättre resultat än i fjol när man missade slutspel.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Al Montoya, mv, Florida, Shea Weber, b, Nashville, Zach Redmond, b, Colorado, Philip Samuelsson, b, Arizona, Artturi Lehkonen, fw, Frölunda, Andrew Shaw, fw, Chicago, Aleksandr Radulov, fw, CSKA Moskva, Martin Réway, fw, Gottéron, Chris Terry, fw, Carolina, Bobby Farnham, fw, New Jersey.
Förluster: Ben Scrivens, mv, Dinamo Minsk, P.K. Subban, b, Nashville, Tom Gilbert, b, Los Angeles, Victor Bartley, b, Minnesota, Lars Eller, fw, Washington, Michaël Bournival, fw, Tampa Bay, Mike Brown, fw, Columbus. 

S9

S1CAREY PRICE
Han öppnade förra säsongen på ett sätt som lovade otroligt gott och låg bakom den mäktiga segersvit laget radade upp. Men redan innan oktober var över ådrog sig Price den knäskada som kom att kosta honom – och Montréal Canadiens – hela säsongen. Utan ligans bästa målvakt var ”Habs” dödsdömda och gick ett plågsamt öde till mötes. Med Price tillbaka ser det genast mycket ljusare ut för laget, men det under förutsättning att 29-åringen inte tappat i kvalité under sin frånvaro.

S2SHEA WEBER
Man kan lätt få intrycket av att Shea Weber är en sopa när man läser reaktionerna i affekt efter P.K. Subban-trejden. Det är givetvis inte sant. Weber håller fortfarande hög klass och har både fysiska och spelmässiga attribut som kommer att hjälpa Canadiens. Däremot har han sin bästa hockey bakom sig och kommer inte att nå upp till de höjder han låg på under åren när han var en Norris Trophy-kandidat. Det är höjder som Subban fortfarande är uppe på.

S3ALEX GALCHENYUK
Det tidigare jättelöftet har kittlat våra sinnen med jämna mellanrum och kan mycket väl stå inför ett större genombrott. De 30 mål han sköt förra säsongen bådar i alla fall gott. Galchenyuk har fantastiska hockeykvalitéer, men har vid ett par tillfällen hamnat i en del trubbel utanför hockeyrinken. Kan han få fason på privatlivet kommer säkert hockeyn att bli ännu bättre.

S4BRENDAN GALLAGHER
En av NHL:s stora retstickor och uppviglare. Gallagher kombinerar på samma sätt som Brad Marchand den sidan med att vara en vass hockeyspelare. Hur viktig han har blivit för Canadiens offensiv lyste igenom när han blev skadad under en längre period i fjol och laget fick stora problem att producera i hans frånvaro. Kan göra 30 mål och 60 poäng om han får allt att falla på plats.

S6
Lagets poängkung: 
MAX PACIORETTY
Lagkaptenen kliver in i säsongen med en hel del press på sig. Dels för att laget inte gick till slutspel under hans första säsong med C:et på bröstet, dels för att han anses vara en av dem som låg bakom P.K. Subbans flytt. Har skjutit 106 mål på de tre senaste säsongerna och är Canadiens viktigaste offensiva kugge.

S5ALEKSANDR RADULOV
Han har varit en av de klart bästa spelarna utanför NHL på senare år. Nu gör Radulov comeback i Nordamerika för att försöka visa att han tillhör eliten även i NHL. På förhand är det totalt omöjligt att veta var han står, om han har kapaciteten att ge Canadiens en extra skjuts, eller om hans personlighet gör honom omöjlig i ligan. Det är under alla omständigheter en lika spännande som häftig chansning från Canadiens sida. Eftersom det bara är ett ettårskontrakt får risken anses vara minimal.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Nio raka segrar. Det var vad Montréal Canadiens hann rada upp i starten av NHL-säsongen innan Carey Price fick sönder och fjolåret förvandlades till vad som föreföll vara en evighetslång plåga. Canadiens klarade inte av målvaktsstjärnans frånvaro, utan gick upp i atomer efter hans skada. Det som därför talar för att den här säsongen ska bli roligare – den hårt kritiserade Subban-mot-Weber-trejden till trots – är att man återigen kommer att ha en av världens bästa keeprar i kassen. Canadiens har en del intressanta spelare med god potential att producera, men bredden på både back- och forwardssidan är lite för klen för att de ska bli mer än ett mittenlag. Spelar Price på samma nivå som 2014/15, när han vann både Vezina och Hart Trophy, kommer laget att ta sig till slutspel. Men nu som då bygger lite för mycket av lagets potential just på att den 29-årige målvakten ska bära dem till framgång.


Bredan Gallagher. Foto: All Over Press

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Carey Price
35) Al Montoya
39) Mike Condon

BACKAR:
6) Shea Weber
8) Greg Pateryn
20) Zach Redmond
26) Jeff Petry
28) Nathan Bealieu
45) Mark Barberio
74) Aleksej Jemelin
79) Andrej Markov

FORWARDS:
11) Brendan Gallagher
14) Tomas Plekanec
17) Torrey Mitchell
21) Stefan Matteau
24) Philip Danault
25) Jacob de la Rose
27) Alex Galchenyuk
32) Brian Flynn
41) Paul Byron
42) Sven Andrighetto
43) Daniel Carr
46) Artturi Lehkonen
47) Aleksandr Radulov
51) David Desharnais
65) Andrew Shaw
67) Max Pacioretty ”C”

COACH: 
Michel Therrien (sedan 2012)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch