Pavel Datsiuk.
Nyheter

Detroit: Slutet på en era – slutet på en svit?

ANNONS

Efter 14 säsonger och 953 matcher har Pavel Datsiuk lämnat Detroit. Ett val som inte bara påverkar lagets kvalitet på isen, utan även har ett symboliskt värde. Blir Datsiuks uttåg det som kommer symbolisera slutet på Detroits makalösa svit, med 25 raka slutspel?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Frans Nielsen, fw, New York Islanders, Steve Ott, fw, St. Louis, Thomas Vanek, fw, Minnesota, Joe Vitale, fw, Arizona
Förluster: Joakim Andersson, fw, Örebro, Pavel Datsiuk, fw, SKA St. Petersburg, Brad Richards, fw, slutar, Kyle Quincey, b, klubb okänd, 
S9

S1GUSTAV NYQUIST
Han gick från 27 mål till 17, vilket var en av de stora anledningarna till varför Detroit inte lyckades ta ett steg framåt under förra säsongen. Med Datsiuk borta, och med en åldrande Henrik Zetterberg, blir Nyquists roll än större och kraven blir ännu högre. Nyquist måste studsa tillbaka till den utdelning han hade innan förra säsongen, för att Detroits säsong ska bli trevlig. Det faktum att han inte blev uttagen till World Cup kan mycket väl vara positivt för Detroit. Att få tillbaka revanschsugen och utvilad Nyquist kommer betyda mycket.

S2FRANS NIELSEN
Dansken brukar rankas som en av de mest underskattade centrarna i ligan, vilket förra säsongens 52 poäng vittnar om. Frans Nielsen gjorde faktiskt fler poäng i Islandrströjan förra säsongen än vad någon i Detroits lag gjorde. Det säger en del om Red Wings svaga offensiva säsong, men framför allt säger det en del om Frans Nielsen. Han fick ett dyrt kontrakt som kommer bli svårt att leva upp till. Den smarte dansken kommer dock få dra ett tungt lass såväl offensivt som defensivt. En värvning som känns närmast perfekt för Detroit Red Wings år 2016.

S3PETR MRÁZEK
Vezina Trophy-mässig under hösten och inledningen av vintern. Petad i slutet av säsongen pch i slutspelet. Petr Mrázek hade sin genombrottssäong, men fick se sig överglänst av Jimmy Howard när säsongen drog ihop sig. Tjecken är bara 24 år och har flera års utveckling kvar, och är en målvakt som ändå ger Detroit framtidstro. Han blir den kanske viktigaste spelaren om Red Wings ska nå en slutspelsplats. Kan han ta det sista klivet till att bli en riktig elitmålvakt redan den här säsongen?

S4HENRIK ZETTERBERG
Det går liksom inte att inte ta med Henrik Zetterberg. Förra säsongen var han skadefri säsongen igenom, och vann då lagets poängliga med sina 50 poäng. Nu kliver han återigen in en säsong med skador under försäsongen, och frågan är om den här säsongen blir den ”sista showen” innan utförsbacken blir ordentligt brant? Lagkapten som fortfarande är Red Wings viktigaste utespelare. Hur klarar han sig utan sin evige vapendragare Pavel Datsiuk? De har inte spelat i samma kedja speciellt ofta de senaste åren, men är det någon som märker av Datsiuks frånvaro lär det vara ”Zäta”.

S6
Lagets poängkung: 
DYLAN LARKIN
Förra säsongen kom han in som en virvelvind i NHL, och bildade i inledningen av säsongen en av ligans främsta kedjor tillsammans med Justin Abdelkader och Henrik Zetterberg. Poängproduktionen dalade i takt med att matcherna fortgick, men Larkin landade ändå på 45 poäng och en tredjeplats i lagets poängliga. Med sina 23 fullträffar var han bäst i laget. Nu är snabbskrinnaren från Michigan redo att axla rollen som Detroits ledande offensiva spelare.

S5THOMAS VANEK
Här brukar det göras plats för någon ung spelare som går mot ett genombrott, eller rent utav en rookie. Men Thomas Vanek är lite av hela NHL:s stora joker, som när han är som bäst gör mål på i princip allt. Dessvärre kommer han ofta in i djupa svackor, vilket gör att det sällan blir mer än runt 20 mål för österrikaren numera. Kan han göra en sista säsong med 30 mål? Den tvåfaldiga 40-målsskytten är ”bara” 32, och bör inte vara helt slut ännu. Hans 2,6 miljoner i lönetaksträff gör honom till en smart chansning av Ken Holland.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Inför förra säsongen var den stora grejen att Mike Babcock hade lämnat tränarbänken efter tio år i rollen som head coach för Detroit. Nu handlar det mesta om legendaren Pavel Datsiuk, som lessnade på livet i Nordamerika och åkte hem till Ryssland. Datsiuk missade aldrig slutspel under sina år i NHL, precis som Nicklas Lidström, men frågan är om ryssens avsked blir det som kommer symbolisera slutet för Detroits svit på 25 raka slutspelsframträdanden? Kraven är åtminstone ännu större på att spelare som Gustav Nyquist och Tomas Tatar verkligen utvecklas i den takt som Ken Holland och de övriga i Detroits ledning hade räknat med. Med en småskadad Henrik Zetterberg och en Niklas Kronwall som har en minst sagt sargad kropp kommer det vara svårt att placera Detroit i tabellen. De har en jämn och fin trupp överlag, men med tanke på hur många åldermän det finns i laget ser det ändå inte speciellt ljust ut inför den kommande säsongen. Tipset blir att de, precis som de senaste åren, får hoppas på att halka in i slutspelet för att sedan åka ut direkt i första slutspelsrundan. Mot Tampa Bay, såklart.

16

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) Petr Mrázek
35) Jimmy Howard

BACKAR:
2) Brendan Smith
25) Mike Green
52) Jonathan Ericsson
33) Aleksej Martjenko
55) Niklas Kronwall
61) Xavier Ouelett
65) Danny DeKeyser

FORWARDS:
4) Teemu Pulkkinen
8) Justin Abdelkader
11) Daniel Cleary
14) Gustav Nyquist
15) Riley Sheahan
20) Drew Miller
21) Tomas Tatar
26) Tomas Jurco
29) Steve Ott
40) Henrik Zetterberg ”C”
41) Luke Glendening
43) Darren Helm
51) Frans Nielsen
62) Thomas Vanek
71) Dylan Larkin
72) Andreas Athanasiou
93) Johan Franzén
xx) Joe Vitale

COACH: 
Jeff Blashill (2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL