John Tortorella.
Nyheter

Columbus: Var fjolårets fiasko bara en missräkning?

ANNONS

Inför fjolåret såg Columbus Blue Jackets att vara på raka vägen mot att inom några år kunna bli en allvarlig utmanare. Men det populära överraskningslaget misslyckades i stället totalt, inte minst med en bedrövlig start som fick tränaren Todd Richards sparkad och gav John Tortorella tränarjobbet i klubben. Är Columbus fortfarande på vägen mot toppen, trots omvägen, eller kommer den dystra trenden att fortsätta?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Scott Harrington, b, Toronto, Sam Gagner, fw, Philadelphia, Jarret Stoll, fw, Minnesota.
Förluster: Kerby Rychel, fw, Toronto, Michael Chaput, fw, Vancouver, Justin Falk, b, Buffalo, Fjodor Tiutin, b, Colorado, Jared Boll, fw, Anaheim, René Bourque, fw, Colorado.

S9

S1SERGEJ BOBROVSKIJ
Han hade en skadedrabbad fjolårssäsong – och när han väl var på isen höll han inte den höga klass som vi vant oss vid. Det var precis som tidigare en ljumske som spökade för ryssen. Förhoppningsvis är han skadefri nu, och då finns potentialen att vara en toppmålvakt i NHL.

S2SETH JONES
Backtalangen var en del av en av förra säsongens mest uppmärksammades trejder, när han skickades från Nashville till Columbus i rakt utbyte mot Ryan Johansen. Nu förväntar sig organisationen att Seth Jones ska kliva fram och bli den toppback han förväntades bli när han draftades fyra totalt för tre år sedan. Att man tror på honom bevisades om inte annat av det faktum att han i somras fick ett nytt sexårskontrakt med en lönetaksträff på 5,4 miljoner dollar.

S3CAM ATKINSON
Den lille forwarden fick något av ett genombrott för den breda massan förra säsongen, då han satte personbästa i mål, assist, och givetvis även poäng. Hans ansvar ökade ordentligt sedan John Tortorella tog över laget, och han förväntas ta en stor offensiv roll i Columbus i år.

S4NICK FOLIGNO
Efter ett 2014/15 med 73 poäng hade många skyhöga förhoppningar på Nick Foligno. I stället blev hans fjolårssäsong ett totalt misslyckande. Hans poängskörd halverades under hans första säsong som kapten, något som fick många att undra om kaptenskapet blev en börda för 28-åringen. Nu krävs det att han kliver fram och återigen blir en av de ledande offensiva spelarna i Columbus.

S6
Lagets poängkung: 
BRANDON SAAD
Debutsäsongen i Columbus blev inte vad han hade hoppats på för lagets del, men för egen del hade Brandon Saad en fin säsong. För första gången i karriären nådde han 30 mål, och han satte också ett nytt poängbästa. I ett Columbus som kanske inte är lika turbulent den här säsongen bör han kunna överträffa det.

S5OLIVER BJORKSTRAND
Den kortväxte dansken har överraskat folk på varje nivå han har spelat. Nu är det dags att plocka en fast plats i NHL. Skördade stora framgångar när Lake Erie Monsters plockade hem Calder Cup förra säsongen, och utsågs till slutspelets MVP. Mot slutet av grundserien fick han en chans att visa upp sig i NHL, och imponerade med åtta poäng på tolv matcher. Bör kunna göra en del poäng under säsongen, speciellt om han får chansen i kedjan med Alexander Wennberg och Brandon Saad som han stundtals vistades i under fjolårssäsongen.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS

Columbus var ett populärt val som överraskningslag inför förra säsongen. Men frågan är om inte många hade missbedömt truppens styrka? Nu är det dessutom John Tortorella, förmodligen en av ligans sämsta coacher, som styr och ställer bakom bänken. Den senaste tiden har också lagets general manager, finske Jarmo Kekäläinen, blivit ifrågasatt allt mer ofta. Kekäläinens första säsong i klubben, 2013/14, är alltjämt hans bästa sedan han tog över. Särskilt ifrågasatt blev han under sommarens draft, då han med tredjevalet inte tog sin landsman Jesse Puljujärvi, utan istället den storväxte forwarden Pierre-Luc Dubois. Men trots tveksamheterna i lagledningen går det heller inte att bortse från att det finns många intressanta komponenter i truppen. I och med trejden för Seth Jones har klubben nu möjlighet att få någonting som man alltid har saknat – en back att bygga kring. Lägg därtill Ryan Murray och Zach Werenski på backsidan, och relativt unga forwards som Brandon Saad, Alexander Wennberg, och Boone Jenner så finns det ändå pusselbitar att göra något av. Stalltipset blir dock ändå att man är närmare att slåss om förstavalet i draften än en plats i slutspelet.

Brandon Saad. Foto: Getty Images/Doug Pensinger

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Curtis McElhinney
72) Sergej Bobrovskij

BACKAR:
3) Seth Jones
7) Jack Johnson
8) Zach Werenski
27) Ryan Murray
29) Codu Goloubef
47) Dalton Prout
58) David Savard

FORWARDS:
9) Gregory Campbell
10) Alexander Wennberg
11) Matt Calvert
13) Cam Atkinson
17) Brandon Dubinsky ”A”
18) Pierre-Luc Dubois
20) Brandon Saad
23) David Clarkson
25) William Karlsson
38) Boone Jenner ”A”
43) Scott Hartnell
71) Nick Foligno ”C”
89) Sam Gagner

COACH: 
John Tortorella (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL