Jonathan Toews och Patrick Kane.
Nyheter

Chicago: Är storhetsperioden på väg mot sitt slut?

ANNONS

Chicago Blackhawks har överlevt sin beskärda del av påtvingade trejder sedan de inledde sin storhetstid. Efter ännu en sommar med lönetaksoffer återkommer man till frågan om storhetstiden är på väg mot sitt slut. Jonathan Toews och Patrick Kanes kontrakt har minskat klubbens svängrum rejält samtidigt som kärnan av stjärnspelare börjar bli till åren.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Lars Johansson, mv, Frölunda, Michal Kempny, b, Avangard Omsk, Brian Campbell, b, Florida, Tyler Motte, fw, University of Michigan, Martin Lundberg, fw, Skellefteå, Nick Schmalz, fw, University of North Dakota, Jordin Tootoo, fw, New Jersey.
Förluster: Michael Leighton, mv, Carolina, David Rundblad, b, Zürich, Teuvo Teräväinen, fw, Carolina, Bryan Bickell, fw, Carolina, Tim Jackman, fw, slutat, Dale Weise, fw, Philadelphia, Andrew Shaw, fw, Montréal, Andrew Ladd, fw, N Y Islanders, Tomas Fleischmann, fw, klubblös.

S9

S1COREY CRAWFORD
Fjolårets grundserie var en av Crawford bästa i karriären. När Blackhawks spel gick i baklås lyckades den 31-årige keepern agera matchvinnare åt sitt lag. Vid 31 års ålder är den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren inne i den bästa perioden av sin karriär. Kommer att fortsätta vara en viktig kugge för sitt lag.

S2DUNCAN KEITH
Evighetsmaskinen har hunnit bli 33 år gammal och även om han fortfarande levererar hockey i världsklass har skadorna börjat komma ikapp honom. Keith missade 15 matcher i grundserien i fjol och tvingades avstå från spel i World Cup. Med tanke på att en spelare som Brent Seabrook har börjat tappa i kvalité är det av största vikt att Keith orkar hålla flaggan i topp.

S3JONATHAN TOEWS
Toews är fortfarande en av ligans främsta tvåvägscentrar, men frågan är om han inte har passerat sin bästa tid i karriären rent offensivt. Han tappade en hel del poängmässigt och även de underliggande siffrorna var sämre i fjol. Behöver prestera på en högre nivå nu när hans lön äter upp så mycket av Blackhawks lönetaksutrymme.

S4ARTEMIJ PANARIN
Det blev en explosionsartad succé för Panarin när han kom till NHL. Bildade en produktiv kedja med Patrick Kane och Artiom Anisimov som bar Blackhawks under långa delar av säsongen. Fick välförtjänt Calder Trophy och ska nu försöka surfa vidare på framgångsvågen. Hans samspel med Kane är ett av de läckraste i ligan.

S6
Lagets poängkung: 
PATRICK KANE
Det var egentligen bara en tidsfråga innan Patrick Kane skulle explodera poängmässigt. Förra säsongen var han mer eller mindre ostoppbar och lyckades för första gången korsa 100-poängsgränsen och vinna Art Ross Trophy som ligans poängkung. Kommer med all säkerhet att slåss om utmärkelsen den här säsongen också.

S5NICK SCHMALTZ
Chicago har förlorat en hel del talang på grund av sina lönetaksproblem. Trejderna har dock inte bara varit av ondo, de har också bidragit till att fylla på Blackhawks skafferi med talang. Nick Schmaltz är en av de yngre förmågorna som står i pipen. Bröderna Nylanders barndomskompis behövde bara två collegesäsonger på sig för att visa att han var redo för större uppdrag. Är skicklig nog för att ta en plats i NHL redan i år.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman har gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren. Trots att han tvingats avyttra kvalitetsspelare på löpande band för att få plats med sina stjärnor har han hela tiden hittat sätt att sätta potentiella Stanley Cup-vinnarlag på isen. Efter ännu en sommar av tuffa beslut – där han tvingades offra både Teuvo Teräväinen och Andrew Shaw – står Blackhawks inför en säsong där lagets bredd på framför allt forwardssidan fått sig en liten törn. För samtidigt som flera av stjärnorna visat tecken på att stagnera har man inte lyckats fylla på i samma takt som tidigare. Kontrakten som framför allt Jonathan Toews, Patrick Kane och Brent Seabrook sitter på är betungande ur det hänseendet. Därför blir det extra viktigt för Blackhawks att få upp unga spelare på entry level-kontrakt som kan hoppa in och bidra redan nu. Jag vet inte om jag vill gå så långt som att säga att Chicagos storhetsperiod är över, men i dagsläget kan jag räkna upp en handfull lag som jag skulle ranka som större favoriter till att vinna Stanley Cup 2017. Stan Bowman får trolla med knäna om han ska ordna en fjärde Cup-vinst sedan 2010.


Artemij Panarin. Foto: Getty Images

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
33) Scott Darling
50) Corey Crawford

BACKAR:
2) Duncan Keith
4) Niklas Hjalmarsson
7) Brent Seabrook
32) Michal Rozsival
43) Viktor Svedberg
51) Brian Campbell
52) Erik Gustafsson
57) Trevor van Riemsdyk

FORWARDS:
8) Nick Schmaltz
11) Andrew Desjardins
14) Richard Panik
15) Artiom Anisimov
16) Marcus Krüger
19) Jonathan Toews ”C”
22) Jordin Tootoo
53) Brandon Mashinter
70) Dennis Rasmussen
72) Artemij Panarin
81) Marián Hossa 
88) Patrick Kane

COACH: 
Joel Quenneville (sedan 2008)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL