Bill Sweatt fick näta direkt i den efterlängtade SHL-återkomsten mot Linköping i går.
SHL

Äntligen hel efter fjolårets skadehelvete: ”Förra säsongen var riktigt frustrerande”

ANNONS

En magmuskelskada spolierade hela förra säsongen för Bill Sweatt. Som ny i Luleå hade han hoppats på att vara en starkt bidragande faktor till ett framgångsrikt lag, men i stället kunde han inte ens spela hälften av alla matcher. Efter sommarens operation är han äntligen tillbaka – och hockeysugen, även om han inte vill prata i termer som revansch. 

Efter två framgångsrika säsonger i Brynäs värvades Bill Sweatt inför fjolårssäsongen till storsatsande Luleå. Där var tanken att han skulle bli en av pusselbitarna i Luleås satsning mot att ta SM-guldet. Men säsongen blev tung för amerikanen.

Tidigt på säsongen drabbades han av en skada, som såg till att han bara kunde spela 24 matcher och störde under hela säsongen. Under gårdagens premiärmatch mot Linköping var han äntligen tillbaka i SHL-spel, och slog till med ett mål direkt. Efter sommarens operation mår han nu också bra fysiskt.
– Det känns väldigt bra. Förra säsongen var riktigt frustrerande, det är inget att hymla om. En frustrerande och svår säsong att ta sig igenom, men nu är allt löst. Allt är normalt, kroppen känns bra, och nu kan jag koncentrera mig på att hålla mig frisk under säsongen, säger Sweatt till hockeysverige.se.

Skadan som han drogs med var en så kallad ”sports hernia”, en bukväggssvaghet som gjorde att hans magmuskel delvis lossnat från ett ligament. Det var en skada som påverkade kraftigt även när han klarade av att spela.
– Jag tror att jag fick det i säsongens femte match, mot Skellefteå, och ända från det var det samma sak. Vi lyckades inte lista ut vad det var för något förrän i slutet av säsongen.
– Under första delen av säsongen kunde jag inte ens spela för att det gjorde så ont. Jag kunde inte vara explosiv, jag kunde inte åka som jag normalt gör, om jag kom i närkamper i hörnen eller bara sköt ett skott så gjorde det ont. Det är svårt att spela igenom något sånt.

”HADE VI KUNNAT SLÅ UT FRÖLUNDA OM JAG KUNNAT SPELA?”

För Bill Sweatt kom den skadefyllda säsongen med dålig tajming. Som ny i Luleå ville han gärna visa upp sig för sina nya fans. Att sitta på sidan under en säsong som inte blev vad laget hade hoppats var också frustrerande.
– Jag hade turen att ha spelat i ligan två år innan, så jag tror att folk visste redan innan vad jag kan. Men även om de vet ungefär vad jag kan så vill man visa det. Laget skulle vara bra och vi gick till semifinal, men jag undrade många gånger om jag hade varit hel och kunnat spela, hade vi kunnat slå ut Frölunda och fått spela final då? Det var definitivt frustrerande.

Är det tufft att komma in i ett nytt lag när man skadar sig så tidigt, när man inte kan vara med och bidra och inte är med på bortaresor och såna grejer?
– Ja, men jag vill ge grabbarna beröm där. De höll mig involverad hela året. Jag kunde ha känt mig fjärmad och inte ha varit en del av laget, men grabbarna frågade konstant hur jag mådde och skojade runt, och bjöd med mig på grejer även fast jag inte följde med på bortaresor.

ÅKTE UR CHL I GRUPPSPELET

Årets säsong började inte som Luleå hade hoppats. Laget åkte ur Champions Hockey League redan i gruppspelet, en rejäl missräkning. Men Bill Sweatt tycker ändå att man har ett bra lag i år, och att man bevisade det i premiären mot Linköping.
– CHL var en besvikelse. I matcherna mot Berlin var de bättre än oss men jag tycker att vi var bättre än Saipa i båda matcherna, men vi hittade inte sätt att vinna. Ibland händer sånt under en säsong, men det var bra att få en seger direkt i SHL efter lite besvikelse.
– Det var bara första matchen så det är svårt att säga att det är ett direkt tecken på hur det kommer gå, men vi har ett bra lag i år. Vi gjorde en bra match hela vägen från första till fjärde linan, första till sjätte back och ”Lassi” (Joel Lassinantti) i mål.

Finns det någon fördel med att åka ur CHL?
– Ja, oavsett vad folk säger så när man är i CHL och går vidare får man spela extra matcher när det är landslagsuppehåll, i stället för två SHL-matcher i veckan får man spela en till i CHL. Så det ger dig mer vila. Gud förbjude, men om vi skulle få skadeproblem i laget är den extra vilan skön för de grabbarna som blir skadade.

Vad är målet den här säsongen – SM-guld?
– Självklart, målet är alltid att ta hem allting. Men vi ska inte se så långt framåt, vi måste träna hårt som vi gjort varje dag och jobba hårt varje match, då har vi chansen.

För egen del, ser du säsongen som en möjlighet till revansch för fjolåret?
– Jag skulle inte säga revansch. Jag vill bara göra det bästa jag kan, nu när jag är frisk. Jag vill göra vad jag kan för att hjälpa laget att vinna och ha ett bra år, det är vad allting handlar om.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch