Elias Lindholm, Noah Hanifin och Victor Rask får klara sig utan Eric Staal numera.
Nyheter

Carolina: Kan ynglingarna ta ytterligare kliv framåt?

ANNONS

Med en snittålder på 25,64 år är Carolina Hurricanes i dagsläget NHL:s yngsta lag. Förra säsongen såg ungdomarna till att laget tog ett stort steg framåt, när man klättrade till tionde plats i den östra konferensen och plockade 15 poäng mer än 2014/15. Kan Carolina ta ännu ett stort kliv framåt i år?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Teuvo Teräväinen, fw, Chicago, Bryan Bickell, fw, Chicago, Viktor Stålberg, fw, New York Rangers, Andrew Miller, fw, Edmonton, Lee Stempniak, fw, Boston, Matt Tennyson, b, San José, Michael Leighton, mv, Chicago.
Förluster: Michal Jordán, b, klubblös, Nathan Gerbe, fw, New York Rangers, Riley Nash, fw, Boston, Chris Terry, fw, Montréal, Brad Malone, fw, Washington, James Wisniewski, b, Tampa Bay, Zach Boychuk, fw, Arizona.

S9

S1

JUSTIN FAULK
Med fem NHL-säsonger i ryggen är Justin Faulk plötsligt en av de mer meriterade spelarna i ett ungt Carolina Hurricanes. Backklippan är också en av favoriterna till att ta över kaptenskapet efter Eric Staal, även om klubben kommer att gå in i säsongen utan en lagkapten. 24 år gammal bör den offensivt skicklige backen fortfarande ha många bra säsonger framför sig, och han är en direkt nyckel om Carolina ska fortsätta utvecklas mot att bli en utmanare.

S2JORDAN STAAL
Han är utan brorsan, men Jordan Staal är som bekant en duktig spelare även på egen hand. 28-åringen är en av få ordentligt rutinerade spelare i Hurricanes, och hans rutin är säkerligen viktig i det unga omklädningsrummet. Har under sin NHL-karriär legat stabilt runt 40 och 50 poäng de flesta säsongerna, och lär landa där även i år.

S3JEFF SKINNER
Som 18-åring slog han igenom med buller och bång säsongen 2010/11, med 63 poäng. Den nivån har han inte ens varit särskilt nära att nå upp till efter det, men Jeff Skinner är en stabil poängmakare på NHL-nivån trots ett ordentligt bottennapp för ett par år sedan. Med 51 poäng vann han den interna poängligan förra året – men Carolina skulle givetvis vara överlyckliga om han kunde hitta tillbaka till sin rookieproduktion.

S4ELIAS LINDHOLM
Hans poängmässiga utveckling stannade av förra säsongen, men med 39 poäng var han ändå lagets fjärde bästa poänggörare. Nu låter det på förhand som att Elias Lindholm kan få sällskap av finnarna Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho i en kedja som kan bli ordentligt intressant för Carolina.

S6
Lagets poängkung: 
VICTOR RASK
De flesta trodde kanske att det var Elias Lindholm som skulle få ett genombrott den gångna säsongen, men i stället var det Victor Rask som glänste mest ur svensk synvinkel. Hans 48 poäng den gångna säsongen var bara tre bakom Jeff Skinner, och han gjorde det dessutom sedan januari med en axelskada som krävde operation under säsongen. Om Rask nu kan ta ytterligare ett kliv i sin utveckling är chansen stor att han blir lagets poängkung.

S5SEBASTIAN AHO
När det pratas finsk hockeys framtid pratas det mycket Patrik Laine och en del Jesse Puljujärvi. Men en som ofta glöms bort lite är 19-årige Sebastian Aho. Precis som Laine tog Aho både JVM-guld och VM-silver den gångna säsongen, och nu är han uttagen i det finska World Cup-laget. Dessutom bjöd han på 45 poäng på 45 matcher i Kärpät. Om han lyckas ta en plats i Carolina – vilket det mesta talar för – kan den kloke forwarden komma att göra ett stort avtryck redan från början.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Från att ha varit ett lag som såg ut att vara i ett ganska hopplöst läge visade Carolina Hurricanes plötsligt framfötterna ordentligt förra säsongen. Man gjorde det dessutom med ligans näst sämsta räddningsprocent, när Cam Ward och Eddie Läck tillsammans lyckades rädda 90,2 procent av alla skott. Och det är också just målvaktspositionen som är det här lagets stora frågetecken. För trots det bedrövliga fjolåret fick Cam Ward ett nytt tvåårskontrakt, och även Läck är tillbaka i laget den här säsongen. För i övrigt finns det mycket intressant att se på i det här laget. Unga spelare som Elias Lindholm, Victor Rask, Teuvo Teräväinen och Noah Hanifin ser fortfarande ut att ha mycket potential att ta av, vilket gör Carolina till ett lag som har möjligheten att fortsätta växa. På det har man också en av ligans mest intressanta coacher i Bill Peters. Allt sammantaget är det här ett lag som till och med kan vara med och slåss om en av wild card-platserna till slutspelet, men då krävs det åtminstone att Cam Ward och Eddie Läck kliver fram och ger laget insatser betydligt närmare NHL-medel.

Jeff Skinner och Justin Faulk. Foto: Getty Images/Patrick Smith

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Cam Ward
35) Eddie Läck

BACKAR:
5) Noah Hanifin
7) Ryan Murphy
22) Brett Pesce
26) Matt Tennyson
27) Justin Faulk ”A”
65) Ron Hainsey
74) Jaccob Slavin

FORWARDS:
11) Jordan Staal ”A”
15) Andrej Nestrasil
16) Elias Lindholm
18) Jay McClement
20) Sebastian Aho
21) Lee Stempniak
25) Viktor Stålberg
29) Bryan Bickell
34) Phillip Di Giuseppe
42) Joakim Nordström
49) Victor Rask
53) Jeff Skinner
86) Teuvo Teräväinen

COACH: 
Bill Peters (sedan 2014)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL