Daniel Wessner önskar att fler elitspelare skulle pröva på den banan han precis har inlett – mot att bli domare.
Nyheter

Wessner vill ha fler tidigare elitspelare som domare: ”Jag tror att det skulle vara bra med en mix”

ANNONS

Många har gjort sig lite smålustiga åt att Daniel Wessner påbörjat en domarutbildning. Men själv tror han att det faktum att han då och då tappar humöret på isen kan vara en bra erfarenhet att ha med sig – och han skulle också gärna se fler elitspelare testa domarbanan.
– Jag tror att det skulle vara en bra mix med de som inte spelat och de som har spelat. Att kunna bolla idéer och olika syner på hur man ska bete sig som domare, det tror jag kan vara bra, säger Bik-spelaren till hockeysverige.se.

Nyheten om att Bik Karlskogas nyblivne lagkapten Daniel Wessner har påbörjat en domarutbildning, och funderar på att bli domare när den aktiva karriären är över, fick nog en del att höja på ögonbrynen. Själv förstår han att det har dragit till sig en hel del uppmärksamhet med tanke på vilken spelartyp han är, men han tror också att det sätt han är på när han spelar kan göra honom till ett bra domarämne.
– Jag vet ju hur jag själv vill bli behandlad när jag beter mig som en idiot. Jag vet att det är svårt och jag har respekt för domarnas jobb, även om det kanske inte märks varje gång. Det går fort där ute och det är klart att man kommer att göra misstag. Bemötande är det jag skulle vilja jobba på, säger Wessner när hockeysverige.se når honom precis när Karlskoga hoppat på bussen till Kristianstad.

Bemötande och kommunikation med spelarna är en punkt som domare ofta kritiseras för. Men även om Wessner säger att han skulle vilja jobba med just bemötandet vill han inte gå så långt som att säga att det är en svag punkt hos domarna i dag.
– Det är svårt för mig att sitta och säga när jag inte har dömt en match än. Man får försöka komma in och testa hur det känns. Jag har ju ingen aning om hur det är att vara på andra sidan, så det kan jag egentligen inte uttala mig om nu.

Tycker du i allmänhet att det är en bra idé det som förbundet gör just nu, att försöka få in fler tidigare elitspelare som domare?
– Absolut, det tycker jag är jättebra. Jag tror att det skulle vara en bra mix med de som inte spelat och de som har spelat. Att kunna bolla idéer och olika syner på hur man ska bete sig som domare, det tror jag kan vara bra. 

Tror du att det kan finnas några nackdelar?
– Nej, det vet jag inte vad det skulle vara för något?

Säg om en tidigare spelare hamnar att döma en massa spelare som man spelat tillsammans med under många år, och kommit nära som personer?
– Det tror jag inte är några problem. Man är professionell. Det är så många spelare som byter lag hit och dit, och inte spelar man snällt för att man möter någon som man spelat med. Nej, det kommer inte bli något problem alls.

”VILL KOMMA IN OCH KÄNNA OM DET ÄR NÅGOT FÖR MIG”

Tio spelare ingår i kursen som Wessner går, bland andra lagkamraten Mikael ”Daggen” Eriksson. Det är lite av en snabbkurs, med förhoppningen om att kunna skicka in de nya domarna på en lite högre nivå än man kanske börjar med om man går en normal domarutbildning.
– Jag kan bara snacka för min egen del, men många av de här vill väl komma in så fort som möjligt. Vi är tre eller fyra som fortfarande spelar. För min del så vill jag komma in och känna om det här är något för mig och testa hur det känns. Sen får vi ta det därifrån, man kanske är helt värdelös.

Wessner berättar också att de tio spelarna som ingår i projektet kommer få coachning från högsta nivå.
– Vi i gruppen kommer att ha någon mentor i SHL. Det är väl inte helt klart vem som får vem, men tanken är att de ska komma över och coacha oss. Det känns jäkligt positivt, att få det stödet.

Tror du att den här utbildningen kan ha någon påverkan på dig som spelare under den aktiva karriären?
– Det tror jag. Jag tror, eller hoppas i alla fall, att man kommer få mycket större respekt för domaryrket. Som jag sa, hur snabbt det går hur snabbt man måste ta besluten, vad som orsakar olika saker och hur domare beter sig. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL